Valg 2019

Her mister Pape tålmodigheden med Paludan: - Du skal være taknemmelig for, politiet passer på dig

En duel på hævede stemmer mellem Søren Pape Poulsen og Rasmus Paludan blev et højdepunkt i aftenens partilederdebat.

Justitsminister Søren Pape Poulsen måtte råbe op for at forsvare politiet, da styrken kom under voldsomt verbalt angreb fra formanden for Stram Kurs, den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan.

- Du sviner politiet til. Du burde takke dem for alt det, de gør, brød Søren Pape Poulsen ind, da Rasmus Paludan angreb politiet for at have mistet kontrollen i flere områder i Danmark.

Partilederen fra Stram Kurs henviste under DR’s store partilederdebat til en episode i Odense-bydelen Vollsmose, hvor han havde forsøgt at gennemføre en demonstration.

- Hvad sker der så? Pape Poulsens politi frihedsberøver mig, som er fuldstændig fredelig, med en begrundelse, der ingen lovhjemmel har. Fordi man ikke ønsker at afsløre det åbenlyse faktum, at vi har områder her i landet, hvor staten og politiet ingen som helst magt har længere, sagde Rasmus Paludan.

- Det er løgn og latin, at jeg har gjort noget som helst galt her. Det handler bare om, at I ikke vil have, at jeg afslører, at I har mistet kontrollen fuldstændigt, konkluderede han.

Og det blev for meget for politiets minister.

- Du skulle være taknemmelig over, at vi har et politi, der passer på dig. Vi har ikke mistet kontrollen. Og vi burde takke politiet for at de kæmper hver dag, brød Pape Poulsen ind – uden dog at få stoppet Rasmus Paludan.

Meningsudvekslingen mellem de to blev et af debattens højdepunkter, mener politisk kommentator Noa Redington.

Lyn-analyse

Det var måske aftenens øjeblik: Søren Pape sætter med store - og det man i en anden tid ville kalde borgerlige -  ord Rasmus Paludan på plads for at svine politiet til.

 

Men Rasmus Paludan har opnået præcis, hvad han ville. Nemlig at blive taget alvorligt. Mere taletid og opmærksomhed til ham.

Fokus på den gode tone i debatten

Søren Pape Poulsen fik – noget usædvanligt – klapsalver fra stort set alle de øvrige partiledere. Og episoden førte til en længere diskussion om den gode tone.

- Rasmus, ord gør ondt. Det skal du vide. Jeg er ikke normalt den, der siger, at tonen betyder noget, men det gør den. Jeg har mødt en lille dreng, der er bange for, at hans lærer bliver sendt ud af landet, fordi det har han hørt i fjernsynet, at det er der nogen, der vil gøre, lød det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Også statsministeren blandede sig. Rasmus Paludan kritiserede Lars Løkke for at have krammet en somalier i Vollsmose i går søndag, og det førte til et svar, der høstede store klapsalver fra publikum.

- Jeg er sådan set glad og stolt over, at jeg kan gå ind i Vollsmose uden nogen særlig politibeskyttelse og give Kazim et kram. Han er somalier, og han har startet en selvstændig virksomhed. Han ville gerne takke mig for at have udnævnt Tommy Ahlers til minister og for investorfradraget, fordi han gerne vil lave arbejdspladser, sagde Løkke.

'Tak, Søren Pape'

Og også fra politiet var der tilfredshed med justitsministerens afbrydelse:

-Tak, Søren Pape. Der trådte du lige i karakter, skrev politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kort efter på Twitter.