Valg 2019

Erhvervslivet slår alarm inden valget: - Vi har gang i et historisk eksperiment

Flere erhvervsledere mener, at valgkampen har handlet for lidt om erhvervspolitik.

Som politikerne har for vane, når der er valgkamp på programmet, er der de seneste uger blevet lovet adskillige milliarder til borgerne i Danmark. Minimumsnormeringer, velfærdsmilliarder, klimaudspil, pensionsudspil, ældreområdet.

Men hvor skal pengene komme fra? Det spørgsmål stiller flere ledere i det danske erhvervsliv.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Industri er Danmark dårligere rustet til en ny finanskrise, end det var tilfældet før finanskrisen i 2008.

Det skriver Berlingske.

Økonomien er på doping

Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri, siger til Berlingske, at opfattelsen i befolkningen og i den politiske debat er, at den danske økonomi er sund, og at det bliver ved med at gå godt. Han mener, det har haft indflydelse på valgkampen, hvor der har været fokus på, hvordan pengene skal bruges fremfor at sikre dansk økonomi fremadrettet.

- Seks år inde i en højkonjunktur har vi den pengepolitiske speeder helt i bund. Økonomien er på massiv doping, når du kigger ud i Europa. Vi har gang i et historisk eksperiment, siger Kent Damsgaard til Berlingske.

Politikerne taler ned til vælgerne

Flere erhvervsledere er mandag ude med kritik af, at politikerne i løbet af valgkampen har fokuseret så meget på, hvad pengene skal bruges på i stedet for at tænke på, hvor pengene skal komme fra.

En af dem er Carsten Hellmann, der er administrerende direktør i allergivaccinevirksomheden ALK.

- Jeg ved godt, at der er mange, der siger, at når nu vi har højkonjunktur, kunne I så ikke bare give nogle flere penge til velfærdssamfundet? Jo, det kan vi da, men det svarer bare til at sige: Nu har vi masser af mad i køleskabet. Kan vi så ikke bare spise det hele uden at snakke om, hvordan der kommer ny mad ind.

En anden erhvervsleder, der er bekymret for, at erhvervspolitikken fylder så lidt i valgkampen, er Christian Frigast, der er bestyrelsesformand for kapitalfonden Axcel.

- Jeg synes, at politikerne har forsømt at tale om fremtiden. Der er ikke nogen erkendelse af, at det er mennesker, der går på arbejde hver dag, det er virksomheder, der investerer og tjener penge, der er med til at betale hele gildet.

Ib Enevoldsen, der er administrerende direktør for Rambøll, mener, at det er vigtigt at forstå, at vækst og eksportmuligheder og jobskabelse er lig med velfærd.

- Jeg synes, at politikerne i nogen grad taler ned til vælgerne. Vi ved alle sammen, at et husholdningsbudget skal hænge sammen, så det at der skabes muligheder for en erhvervsudvikling, hvor der bliver indtægter til at drive et samfund og øge velfærden, det må være meget vigtigt at tale om også, siger han.

Erhvervslivet har sovet i timen

21. maj talte Berlingske med flere topchefer i erhvervslivet, der udviste bekymring for, at den politiske debat var på afveje. Alligevel har ledernes dagsorden ikke fået nævneværdig opmærksomhed i løbet af valgkampen.

Niels Lunde, der er chefredaktør på Børsen, mener, at erhvervslivet har sovet i timen i forhold til at få deres dagsorden på banen.

- Erhvervslivet skulle have været mere tydelige med, at de bidrager med produktion, arbejdspladser og skatteindtægter til samfundet. Gøre det mere tydeligt og mere nærværende for folk, siger han til TV 2.

Ifølge Niels Lunde er det alt for sent, at erhvervslivet kommer på banen med deres dagsorden. Han peger på, at de har flere stærke lobbyorganisationer, som eksempelvis Dansk Industri, Finans Danmark samt Landbrug og Fødevarer.

- De bør sætte en sådan dagsorden imellem valgene og gøre det mere tydeligt for vælgerne, hvad det er, som virksomhederne bidrager med, siger han.