Radikale Venstre: Alle voksne på daginstitutioner skal være uddannede

Radikale Venstre vil både uddanne flere pædagoger og pædagogiske assistenter og sikre minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Alle voksne i de danske dagtilbud for børn skal have en uddannelse som pædagog eller som pædagogisk assistent.

Det mener Radikale Venstre, som har fremlagt et nyt udspil, hvori man foreslår, at dagplejere og pædagoger skal uddannes mere og derudover ansætte flere pædagoger i et forsøg på at realisere minimumsnormeringer i alle daginstitutioner.

Det betyder konkret, at 4700 dagplejere kan blive uddannet til pædagogisk assistent, og at 10.000 medhjælpere kan få en uddannelse som pædagog eller pædagogisk assistent.

Samtidig foreslår partiet at ansætte 4500 uddannede pædagoger, så man får minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Udspillet kommer i kølvandet på dokumentaren TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', der blandt andet har udstillet pædagogiske svigt i flere københavnske daginstitutioner.

- Der er brug for flere voksne i daginstitutionerne, men det er ikke lige meget, hvem de voksne er. Det betyder noget, at de er uddannede, og derfor spiller vi ud med denne plan, siger Radikale Venstres børne- og familieordfører, Lotte Rod.

- Vi kræver, at de voksne i daginstitutionerne ved noget om børns udvikling, sprog og motorik, og at de er gode til at skabe de små magiske øjeblikke ud af ingenting. Derfor er det vigtigt, at de har en uddannelse. Jeg tror, at mange af vores medhjælpere oplever, at de har fået for lidt uddannelse og vil blive glade for, at de nu kan få det.

Få overblikket over, hvilke partier der vil arbejde for flere uddannede pædagoger:

Ikke en straf

Tilbuddet om uddannelse er umiddelbart netop et tilbud og ikke et krav, som det eksempelvis er i et land som Finland.

Men Lotte Rod påpeger, at man på et tidspunkt kan løfte tilbuddet op til et være et krav.

- Det kan da godt være, at vi skal det på et tidspunkt. Men så synes jeg, at vi skal aftale det med kommunerne og med pædagogerne og medhjælperne, siger hun.

- Men uddannelse skal ikke være en straf. Det skal være en mulighed for den enkelte medarbejder til at blive endnu dygtigere. Der er en del pædagoger, der arbejder andre steder, hvilket er et udtryk for, at pædagogerne løber for stærkt, og at nogle af dem har uddannet sig ud af faget, siger Lotte Rod.

Et lovkrav i Finland

Daginstitutioner i Finland bliver i den danske debat ofte fremhævet som inspirationskilder i forhold til at løfte kvaliteten i Danmark.

I Finland er det eksempelvis et lovkrav, at samtlige ansatte i en daginstitution skal have en pædagogisk uddannelse.

I Finland er både pædagog-og læreruddannelsen noget af det mest prestigefyldte, man kan blive uddannet til.

Stina Vrang Elias, direktør i DEA

Pædagog- og læreruddannelsen i Finland foregår på universitetet, og optagelse på pædagoguddannelsen kræver et højere gennemsnit end i Danmark.

Men man skal passe på med at sammenligne Danmark med Finland.

Det mener Stina Vrang Elias, der er administrerende direktør i den uddannelsesorienterede tænketank DEA.

- I Finland er både pædagog-og læreruddannelsen noget af det mest prestigefyldte, man kan blive uddannet til. Det er kun hver tiende, der bliver optaget på pædagoguddannelsen i Helsinki, siger hun.

- De har også besluttet sig for, at det at gå i daginstitution, ikke handler om at blive passet, men at blive udviklet. Barnet har ret til at blive udviklet af nogle dygtige, uddannede mennesker, siger Stina Vrang Elias.

Styrk pædagoguddannelsen

Hun peger på, at det ikke nødvendigvis er en løsning at flytte den danske pædagoguddannelse til universiteterne ligesom i Finland.

- Det er en løsning at styrke pædagoguddannelsen. Den danske pædagoguddannelse er en af de største i landet, én af dem, der optager flest elever. Men det er også den billigste, siger hun.

- Derfor har vi behov for at styrke den og at kigge på adgangen til efteruddannelsen, siger hun.

Radikale Venstres forslag vil koste 2,4 milliarder kroner, som skal hentes via international rekruttering og en afskaffelse af seniorjob-ordningen.