Valg 2019

Mette Frederiksen: Partier kommer til at skuffe vælgerne

Der er simpelthen ikke nok pædagoger til at indføre minimumsnormeringer, siger S-formanden.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil gerne ansætte flere pædagoger. Men det kommer ikke til at ske gennem lovbestemte minimumsnormeringer.

Det lod hun forstå, da hun søndag aften var i duel med statsminister Lars Lars Løkke Rasmussen (V) på DR.

Flere partier i rød blok går ellers til valg på minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner, hvis de skal lægge mandater til en socialdemokratisk ledet regering.

Men både eksperter og fagforeningen Bupl har til DR udtalt, at det kan blive svært at finde nok uddannede pædagoger til at føre visionen ud i livet, og at det allerede nu kan være svært at rekruttere nok pædagoger.

- Derfor må jeg nok også sige, at dem, der i dag står og lover minimumsnormeringer fra den ene dag til den anden eller fra det ene år til det andet, de kommer til at skuffe vælgerne, for vi har simpelthen ikke nok pædagoger at ansætte, siger Mette Frederiksen.

Blandt de partier, der går til valg på et ønske om at få minimumsnormeringer er SF og Enhedslisten.

SF har stillet det som et ultimativt krav for at støtte en rød finanslov, og ifølge partiets gruppeformand, Jacob Mark, skal indfasningen af minimumsnormeringerne ske allerede fra 2020. Enhedslisten har det som et af kravene i partiets velfærdspakke.

S melder pas på normeringskrav

Minimumsnormeringer betyder, at der bliver sat en øvre grænse for antallet af børn per pædagog.

Størstedelen af de danske borgmestre er imod minimumsnormeringer, da de mener, det vil låse kommunernes økonomi, og at det vil kræve penge og ressourcer, der ikke er der i dag.

Mette Frederiksen blev under søndagens debat blev direkte adspurgt, om hun efter et folketingsvalg vil indføre minimumsnormeringer:

- Nej, vi går til valg på at ansætte flere pædagoger. Og når vi ikke bare lige siger ja til minimumsnormeringer, er det fordi, vi har flere opgaver i det her samfund, sagde hun og nævnte folkeskolen, ældreomsorg og handicap- og psykiatriområdet.

Løkke: For firkantet at bestemme i Folketinget

Lars Løkke Rasmussen er også imod minimumsnormeringer. Fortsætter han som statsminister efter valget, lægger han op til at gennemføre minitrepartsforhandlinger med kommunerne og organisationer som Bupl og FOA.

- For det handler ikke kun om normeringer. Det handler også om rekruttering, for det er svært at skaffe personale. Det handler om faglighed. Det handler om faglige standarder. Det handler om fleksibilitet, lød det fra Løkke i debatten.

Venstre-formanden fortæller, at han gerne vil have bedre standarder i daginstitutionerne, men at det under forhandlinger eksempelvis kan vise sig, at der skal gælde én standard, hvis hele personalet er uddannede pædagoger, og en anden standard, hvis en stor del af personalet ikke er uddannet.

- Jeg synes, det bliver for firkantet, hvis vi bare skal sidde på Christiansborg og diktere det, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Dokumentar afslørede kritiske forhold

Debatten om minimumsnormeringer har fået fornyet liv i denne uge, efter TV 2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden' har afsløret omsorgssvigt og andre kritisable forhold i københavnske daginstitutioner.

I april og igen søndag gik tusindvis af forældre på gaden for at kræve flere pædagoger og minimumsnormeringer, og en ny Megafon-måling viser, at flere end hver anden dansker ønsker minimumsnormeringer i daginstitutionerne.