Valg 2019

Løkke og Mette F. i debat om velfærd: Overraskende og bizart, mener kommentator

Mange vælgere er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes grundlovsdag. Lars Løkke og Mette Frederiksen diskuterede velfærd i tv-debat på DR.

For tredje og sidste gang har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, her til aften været i direkte debat på tv.

Velfærd var åbningstemaet for debatten på DR, og her kom Mette Frederiksen ifølge TV 2s politiske kommentator Søs Marie Serup med en overraskende udmelding.

Socialdemokratiets formand valgte nemlig at dreje debatten i en anden retning end den planlagte.

- Mette Frederiksen vælger i stedet at flytte debatten over på, at hun mener, Lars Løkke Rasmussen mangler at præsentere en økonomisk politik, siger Søs Marie Serup og uddyber:

- Det er overraskende af to grunde: For det første fordi Socialdemokratiet står stærkest på velfærd. For det andet fordi det ikke er et særligt godt angreb på en statsminister, der står i spidsen for en stærk og sund dansk økonomi.

Diskussionen om tidlig tilbagetrækning efterlader et indtryk af, at vi har to statsministerkandidater, der i virkeligheden står og diskuterer, hvilken løsning der er ringest

Søs Marie Serup, politisk kommentator

De to statsministerkandidater har bare tre dage inden folketingsvalget stadig en stor opgave foran sig.

Op mod hver femte vælger er stadig i tvivl om hvor, krydset skal sættes grundlovsdag, og derfor er det stadig afgørende for Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen at overbevise de mange tvivlere.

Er du én af af de mange tvivlere, så tag TV 2s kandidattest her.

Et A- og B-hold

Som en del af debatten om velfærd kom de to statsministerkandidater samtidig ind på spørgsmålet om retten til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen ville endnu en gang ikke svare på spørgsmålet om, hvem det konkret er, hendes plan vil tilgodese.

Lars Løkke Rasmussen beskyldte Mette Frederiksen for at ville oprette et A- og et B-hold, når det gælder muligheden for at komme tidligere på pension.

Og dette gav Socialdemokratiets formand sin politiske modstander ret i.

- Ja. Det er det på den måde, at jeg erkender, der er nogle, som har et hårdere arbejdsliv end andre... Der er forskel på det slid, der kan være på vores krop. De lønmodtagere, der har haft det hårdeste arbejdsliv, deres efterløn har du (Lars Løkke Rasmussen red.) for nogles vedkommende afskaffet, eller forringet. Det forsøger jeg at rette op på, lød det fra Mette Frederiksen.

- Lidt bizart

På den anden side giver TV 2s politiske kommentator Søs Marie Serup heller ikke toppoint til Lars Løkkes Rasmussens forslag om en tilbagetrækningsreform, som kom frem under debatten.

- Diskussionen om tidlig tilbagetrækning efterlader et indtryk af, at vi har to statsministerkandidater, der i virkeligheden står og diskuterer, hvilken løsning der er ringest.

- Der er ingen af dem, der lykkes med at sælge en god løsning. Det er lidt bizart, siger Søs Marie Serup.

Bliv klogere på, hvad henholdsvis Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen mener om velfærd inden for flere centrale økonomiske områder herunder.

 • Skat

  Venstre ville gerne have lettet skatten mere for danskere i arbejde, end tilfældet har været i denne valgperiode. Trods det går partiet ikke til valg på nye skattelettelser.

  Socialdemokratiet besluttede i sin seneste regeringsperiode at sænke selskabsskatten og hæve topskattegrænsen, men selvom partiet i denne valgperiode har stemt for hver tredje skattelettelse, går S ikke til valg på løfter om skattelettelser. Mette Frederiksen vil til gengæld annullere tidligere skattelettelser for 1,1 mia. kr. Det drejer sig blandt andet om højere skat på aktieindkomst.

 • Ydelser

  Regeringen har blandt andet indført et såkaldt kontanthjælpsloft. Formålet er at gøre det mere attraktivt at tage et job ved at sætte loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere samlet kan få i støtte. Regeringen har også indført en integrationsydelse, der har sænket ydelserne for nytilkomne udlændinge samt danskere, der har været væk længe. De lavere ydelser har fået kritik for især at ramme enlige forsørgere og deres børn hårdt.

  Socialdemokratiet vil af med kontanthjælpsloftet i sin nuværende form og taler også om at give flere penge til enlige forsørgere med høj husleje og til flygtningefamilier med børn. Partiet vil dog ikke lægge sig fast på konkrete løsninger. I stedet skal der nedsættes en såkaldt ydelseskommission efter valget, der skal komme med bud på et nyt system.

 • Offentligt forbrug

  Venstre har tidligere ønsket, at udgifterne til den offentlige sektor ikke skal stige. Sådan er det dog ikke længere. Partiet går nu ind for en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent. Ifølge Finansministeriets egne tal er en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent nødvendig for at følge med den demografiske udvikling. I 2019 forventer regeringen en vækst på 0,5 procent.

  Socialdemokratiet går til valg på en vækst i det offentlige forbrug på omkring 0,65 procent.