Valg 2019

Frederiksen gik i stå, da hun hev LED-pære frem: - Det faldt helt til jorden, siger kommentator

​En forberedt gimmick gik ikke helt som planlagt for Mette Frederiksen under duellen med Lars Løkke Rasmussen søndag aften.

Under en ophedet diskussion om mulige skattestigninger efter valget hev Mette Frederiksen pludselig en LED-pære til en bil frem.

Det var cirka halvvejs igennem DR’s duel søndag aften mellem Socialdemokratiets formand og Venstres ditto, Lars Løkke Rasmussen.

Mette Frederiksen prøver igen at være sjov, men det er hun simpelthen ikke

Noa Redington, politisk kommentator

Bilpæren havde hun medbragt for at illustrere konsekvenserne af Socialdemokratiets skattepolitik efter valget, og da Lars Løkke Rasmussen beskyldte hende for at ville indføre et ”skattehop”, kom den frem.

- Vi har set ret mange skræmmekampagner fra Lars Løkke i den her valgkamp. Skattehop, siger du, lød det fra Mette Frederiksen, mens hun viste LED-pæren frem for kameraet.

Havde svært ved at finde ordene

Herfra virkede det, som om at den socialdemokratiske statsministerkandidat kæmpede med at finde ordene.

- Det her er – for dem der ikke lige kører bil – sådan en lille pære, der skal i bilen for at lyse på vejen, sagde Frederiksen og fortsatte:

- Vi foreslår ikke, vi foreslår ikke, øhmmm at fastholde skattestoppet, sagde Frederiksen, inden hun nåede frem til sin pointe:

- Hvor meget vil den her stige med, når vi oplever det? Cirka 50 øre frem mod 2025. Nok lige knap 50 øre.

Løkke: Hvad med alle de andre varer?

Med den påståede prisstigning på cirka 50 øre forsøgte Mette Frederiksen at illustrere, at Socialdemokratiets planer om at sætte skatten op på ”enkelte områder” ikke får den store betydning for almindelige danskere.

Lars Løkke Rasmussen fulgte hurtigt op med en række spørgsmål:

- Men køber folk kun sådan en pære? Køber folk ikke havregryn, kaffe, the, mælk og shampoo?

- Forhåbentlig ikke, selvom jeg også er meget imod madspild, svarede Frederiksen.

Enige kommentatorer: Det fungerede ikke

Politisk kommentator Noa Redington fulgte duellen, og ifølge ham er episoden noget af det, der vil blive husket.

- Mette Frederiksen prøver igen at være sjov, men det er hun simpelthen ikke. Det her falder til jorden, fordi Mette Frederiksen simpelthen har svært ved at huske, hvad pointen er, siger Noa Redington.

Han mener, at idéen med at illustrere konsekvenserne af Socialdemokratiets skattepolitik er god, men siger samtidig, at toppolitikere skal passe meget på med forberedte gimmicks. Hvis ikke de virker, kommer de hurtigt til at give bagslag, mener han.

Politisk kommentator Søs Marie Serup er enig.

- Af alle de ting, hun kunne have valgt, bruger hun en LED-pære til en billygte til et eksempel på et produkt, der kun vil stige med 50 øre, når hun vil fjerne skattestoppet. Det var både dårligt tænkt og leveret, siger hun.

Skat på fri telefon og aktier

Efter optrinnet med LED-pæren fortsatte diskussionen om forskellene på Venstres og Socialdemokratiets skattepolitik.

Venstre går til valg på et såkaldt skattestop, mens Socialdemokratiet vil lade udvalgte skatter stige for at have flere penge til offentlig velfærd.

Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at skatten på omkring en halv million danskeres arbejdsgiverbetalte telefon afskaffes fra næste år, og det vil Socialdemokratiet annullere. Derudover går Mette Frederiksens parti også til valg på at hæve skatten på aktieindkomst, og det vil ifølge Venstre gå ud over danskere, der sparer op til pension.

Det har Socialdemokratiet flere gange afvist bliver tilfældet.