Forældre i kamp for flere hænder og mere overskud til børnene

Sidste søndag før folketingsvalget var demo-dag for minimumsnormering i vuggestuer og børnehaver, der skal skabe bedre forhold for de mindste.

Børnepool til de varme fødder, ansigtsmaling og fælles front.

Landet over demonstrerede forældre og børn søndag på gaden for at råbe politikerne op. Målet er at få indført BUPL's minimumsnormeringer i daginstitutioner for at dæmme op for svigt, manglende omsorg og dårlig trivsel.

Emnet er ikke mindst blevet aktualiseret af TV 2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden', der afslørede underskudsramte vuggestuer i københavnske institutioner. Og med tre dage til et folketingsvalg var det nok til at få Socialdemokratiet Mette Frederiksen, SF's Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens Pernille Skipper og Venstres Christian Jensen på talerstolen.

Sabine Lindeschou Holm var en af de forældre, der var søgt ud i sommervejret på Thorvaldsens Plads i København for at markere sin bekymring. Og for hende er hensynet til vores børn et afgørende punkt i valgkampen.

- Det er altafgørende for, hvem jeg stemmer på. Jeg oplever, at der ikke er hænder nok og hvis bare der er en sygemelding, virker det helt uansvarligt, siger Sabine Lindeschou Holm.

Danmark langt fra foreslået lovbestemt grænse

Bag begrebet minimumsnormering ligger en lovbestemt grænse, som siger 3 børn til en pædagoguddannet voksen i vuggestuer og 6 børn til en pædagoguddannet i børnehaver. I dag ligger Danmark et stykke fra de tal med henholdsvis 6 og 11,5 børn per pædagoguddannet voksen i henholdsvis vuggestuer og børnehaver.

- Det er derfor, vi prøver at råbe politikerne op nu. Vi kræver handling og både pædagoger og eksperter er enige om, at vi ikke kan byde vores børn det niveau, vi har lige nu, siger Liv Gunnarsen, der er mor og medarrangør i bevægelsen 'Hvor er der en voksen'.

Politisk er minimumsnormeringer blevet diskuteret i valgkampen. Og SF har været blandt de varmeste fortalere undervejs i valgkampen.

Det understregede Pia Olsen Dyhr, da han indtog talerstolen med uforbeholden opbakning til de fremmødte forældre. Med direkte adresse til børnene.

- Efter næste valg giver vi de mindste rettigheder ret til miniumumsnormeringer, understregede SF's formand.

S maner til realisme

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen udtrykte mere forbehold og maner til realisme.

- Jeg ved godt, at der er socialdemokratiske borgmestre ude i landet, som også meget gerne vil det her. Normeringer er vigtige, men vi har også andre arbejdsopgaver såsom klima-, ældre- og uddannelsesområdet. Og det er bare sådan, at hvis vi vil det hele, kommer vi samtidig til at skuffe nogle danskere efter valgkampen, for så lover vi mere, end vi kan holde, siger Mette Frederiksen.

En af de socialdemokratiske borgmestre, der gerne vi have flere midler at gøre godt med, er Rosklldes socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen.

- Jeg ved, at skole- og børneudvalget her i Roskilde Kommune har været frustrerede over ikke at kunne få antallet af pædagoger mere op, siger hun til TV 2.

Det vækker glæde, hvis politikerne i Folketinget tænker på at styrke daginstitutioner og skoler.

Ifølge Grethe Kragh-Müller, lektor ved Danmarks Pædagogiske Institut, er der en direkte sammenhæng mellem minimumsnormeringer og kvalitet i daginstitutioner.

- Vi ved, at manglende minimumsnormeringer betyder, at det bliver vanskeligt med ordentlig og kvalificeret omsorg. Så øges risikoen for skældud, manglende koncentration og dårligere muligheder for at børnene kan lege, siger hun.

Radikale Venstre har også været på banen med et udspil, der støtter tanken om en minimumsnormering. Partiet foreslår, at dagplejere og pædagoger skal have opkvalificeret uddannelsen og derudover skal der ansættes flere pædagoger i alle daginstitutioner.

I dag går demonstranter på gaden landet over med kravet om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.