Valg 2019

Her er den kandidat, som flest er enig med - har 60 følgere på Facebook

96 procent af de 900 opstillede kandidater til folketingsvalget har deltaget i TV 2s kandidattest.

Måske ringer der ikke en klokke, når du læser navnet Anette Abildgaard Larsen.

For andre gør der måske. Og det er formentlig ikke på grund af de 60 likeshendes offentlige facebookprofil.

Konservative Anette Abildgaard Larsen er nemlig den person, som flest danskere har fået i deres top fem over kandidater, som de er mest enige med i TV 2s kandidattest.

31.285 gange er Anette Abildgaard Larsen således dukket op som et godt match på holdninger - og dermed som et muligt kryds ved onsdagens valg.

Kandidattesten er indtil videre taget flere end én million gange, og 96 procent af de 900 opstillede kandidater har deltaget.

Derfor var det også en noget overrasket - men meget glad - 63-årig folketingsvalgsdebutant, der mødte TV 2 lørdag eftermiddag:

- Gud fri mig vel. Det er jeg meget overrasket over. Det kan jeg slet ikke forstå. Vanvittigt. Det kommer helt bag på mig. Så må vi jo se, om det bliver brugt til noget til valget, sagde hun til TV 2.

Uddannet jordmoder

Konservatives Anette Abildgaard Larsen er den person, som flest danskere har fået i deres top fem over kandidater, som de er mest enige med i TV 2s kandidattest.

Danmark er opdelt i ti storkredse, der igen er opdelt i 92 opstillingskredse. Man kan stemme på alle dem, der er opstillet i ens storkreds.

Anette Abildgaard Larsen er bosat i Lydersholm ved Tønder og opstillet i Sydjyllands Storkreds, og da kandidattesten tager højde for, hvor brugeren bor, er det kun brugere, der har angivet, at de bor i Sydjyllands Storkreds, der har kunnet matche med Anette Abildgaard Larsen.

De mest populære kandidater i valgkredsene

 • Fyn: Ole Pedersen (V), (29.058).
 • Københavns Omegn: Ina Strøjer-Schmidt (SF), (30.306).
 • København: Kasper Kristensen (V), (22.578).
 • Nordjylland: Anne Honoré Østergaard (V), (20644).
 • Nordsjælland: David Trads (S), (17.965).
 • Sjælland: Lars Schmidt (DF), (22.981).
 • Sydjylland: Anette Abildgaard Larsen (K), (31.285).
 • Vestjylland: Simon Skals (KD), (16.956).
 • Østjylland: Susan Kronborg (R), (26.763).
 • Bornholm: Sabine Nicoline Lyngberg (DF), (1829).

Tallet i parentes angiver antallet af gange, kandidaten har været nævnt i top fem blandt storkredsens brugere.

Anette Abildgaard Larsen er opstillet for Det Konservative Folkeparti, hvor hun siden 2018 har været medlem af kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune. Hun er desuden medlem af Børn- og Skoleudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget.

Hendes mærkesager er ifølge TV SYD miljø og klima, hospitaler og sundhed, socialpolitik, skole og uddannelse samt børn og ungeområdet. Særligt fokus har hun på familieområdet, hvor hun vil sikre et godt forløb fra graviditet over dagtilbud til familiedannelse.

Det er første gang, hun stiller op til Folketinget, og derfor overrasker tallet Anette Abildgaard Larsen. Også selvom hun har fået flere henvendelser om matches fra nær og fjern i løbet af valgkampen.

- Jeg kan kun glæde mig over, at så mange er enige med mig. Det havde jeg aldrig drømt om. Jeg har godt nok brugt tid på at udfylde de der test, og jeg tænkte, at det måske kunne give noget. Men ikke så meget, siger hun.

Hun tør dog ikke tro på, at hun ved valget får én af de 179 pladser i Folketinget - endnu:

- Vi får at se. Jeg kan jo ikke spå, men vi får at se.

Anette Abildgaard Larsen er uddannet jordmoder og laborant, og hun arbejder til daglig i jordmoderfaget, ligesom hun beskæftiger sig med rygestopkurser og laserakupunktur.

En alternativ førsteplads

I Sydjyllands Storkreds har flere taget kandidattesten end i eksempelvis Københavns Storkreds. Korrigerer man for antallet af gennemførte tests og antallet af opstillede folketingskandidater, vil Anette Abildgaard Larsen ikke toppe listen.

Det ville derimod SF’s Ina Strøjer-Schmidt, viser beregninger lavet af analysevirksomheden Megafon for TV 2. Hun er opstillet i Københavns Omegns Storkreds.

- Hvis vi kun tog de absolutte tal, ville kandidater fra Bornholm aldrig kunne toppe listen. Derfor kigger man også på den procentmæssige fordeling.

- Ved et folketingsvalg har man en absolut vinder, der får flest personlige stemmer. Denne vil typisk være fra en af de store storkredse. Men en person fra en mindre storkreds vil sagtens kunne få en større andel af stemmerne, fordi der simpelthen er færre, der stemmer, siger direktør i Megafon Asger H. Nielsen.

Kigger man på antallet af absolutte test, kan man ikke tage "sejren" fra Anette Abildgaard Larsen. Tallet i parentes angiver antallet af gange, kandidaten har været nævnt i top fem.

 1. Anette Abildgaard Larsen (K) (31.285), Sydjyllands Storkreds.
 2. Ina Strøjer-Schmidt (SF) (30.306), Københavns Storkreds.
 3. Ole Pedersen (V) (29.058), Fyns Storkreds.
 4. Nils Sjøberg (R) (28.330), Sydjyllands Storkreds,
 5. Susan Kronborg (R) (26.763), Østjyllands Storkreds.

På Anette Abildgaard Larsens svar kan man se, at hun kun to gange viger længere væk end ét svar fra "Hverken eller" – det mest neutrale svar. Og det kan være én af årsagerne til, at hun får mange matches, siger Asger H. Nielsen:

- Midten i dansk politik er tæt besat, og derfor vil man få meget ud af at svare omkring den. Omvendt vil hun også blive en mulighed hos nogle, der ikke normalt vil stemme konservativt, og derfor er det ikke sikkert, at hun får noget ud af det i sidste ende, siger han.

Kandidattest kan ikke stå alene

Til valget onsdag 5. juni stiller ikke færre end 13 partier og 900 kandidater op. Det er en stigning på 101 fra valget i 2015.

Af de 900 kandidater er 309 af dem kvinder. Eller 34,3 procent. Det er den største procentvise andel af opstillede, der er kvinder, nogensinde, viser tal fra Danmarks Statistik.

I år er der samtidig sket en stigning i gennemsnitsalderen. Således er den i år 46,9 år, mens den i 2015 var 46,4 år.

Kandidattesten består af 23 spørgsmål – hvoraf tre er regionale og fire bliver udvalgt efter brugerens egne interesser som eksempelvis skat, klima, flygtninge eller forholdene for de ældre.

TV 2 understreger, at kandidattesten ikke kan stå alene, når den endelige beslutning skal tages. Derfor anbefales det blandt andet, at kandidaternes uddybende forklaringer er en del af vurderingen, og at man sætter sig ind i, hvad partierne mener.

Desuden kan TV 2s kandidattest tages flere gange.