EP-valg 2019

Valg til EU betyder farvel til Folketinget, siger SF-regel - men Hønge bliver

Karsten Hønge har sagt nej til sin plads i Europa-Parlamentet - et valg, der ikke falder i god jord hos en række vælgere. Katrine Becher Damkjær / Ritzau Scanpix

Partilov fastslår, at SF’ere, der bliver valgt til EU-Parlamentet, skal udtræde af Folketinget.

Trods næsten 20.000 personlige stemmer valgte SF's Karsten Hønge i denne uge at takke nej til en plads i Europa-Parlamentet.

Det er selvom, partiets interne lovgivning foreskriver, at "hvis et medlem af Folketinget indvælges i Europa-Parlamentet, skal vedkommende udtræde af Folketinget". Det kan Politiken fortælle fredag.

Over for avisen slår to juridiske eksperter fast, at formuleringen ikke kan forstås på andre måder, end at Karsten Hønge skulle være udtrådt af Folketinget.

Alligevel blev hans beslutning godkendt af SF’s ledelse, og også partiets særlige lovnævn er kommet frem til, at det var i fuld overensstemmelse med SF-lovgivningen, at Karsten Hønge besluttede ikke at skifte livet på Christiansborg ud med en tilværelse i Bruxelles.

Da det nye europaparlament først forsamles 2. juli og Karsten Hønge har valgt ikke at modtage valget, opstår der ikke en konflikt med partiets love.

Gruppeformand: Fravalg er Hønges ret

SF's gruppeformand, Jacob Mark, understreger, at det er Karsten Hønges ret hellere at ville sidde i Folketinget, og at der ikke er sket lovbrud. Han oplyser, at lovnævnet ikke blev inddraget, før Hønge og SF-ledelsen traf en beslutning.

- Vores vurdering var, at det her ikke var et brud med vores love. Det viste sig, at lovnævnet var enig i det. Vi har intet at gøre med, hvad lovnævnet mener eller ikke mener, siger han til Politiken.

Havde Karsten Hønge taget imod pladsen i Europa-Parlamentet, kunne han dog være endt i den omvendte situation efter folketingsvalget 5. juni, da SF's partilov også fastslår, at en parlamentariker skal udtræde af EU-Parlamentet, hvis vedkommende vælges til Folketinget.

Over for Politiken vil hovedpersonen ikke selv forholde sig til SF’s interne regler, da han mener, at han er inhabil.

Undskyldte til vælgerne

Sagen om SF'erens fravalg af Europa-Parlamentet har udløst kritik fra både politikere og vælgere, der har stemt på den fynske politiker.

I flere interviews havde Karsten Hønge nemlig lovet, at han ville tage til Bruxelles, hvis han blev valgt. Kritikken fik tirsdag politikeren til at komme med en undskyldning til vælgerne via sin Facebook-side.

- Jeg er ikke til udenomssnak og bortforklaringer: Der har været uklarhed og uld-i-mund, og jeg har håndteret situationen idiotisk. Jeg har skuffet en masse vælgere, og det er jeg utrolig ked af, lød det blandt andet.

I stedet for Karsten Hønge går SF's andet mandat nu til Kira Marie Peter-Hansen.