Socialdemokratiet vil bygge over 100.000 boliger i Danmarks fire største byer

Nyt boligudspil fra Socialdemokratiet skal sikre billige boliger til alle samfundslag.

Socialdemokraterne præsenterer lørdag et nyt boligudspil, der skal sikre billigere boliger i landets fire største byer.

Under parolen ”Byer med plads til alle” lancerer Socialdemokratiet ti punkter, der skal føre til ”flere og billigere boliger”. Socialdemokraterne vil blandt andet opføre 110.000 boliger i København, Odense, Aarhus og Aalborg frem mod år 2031. Heraf skal de 60.000 boliger ligge i København.

Ifølge partiet er det blevet økonomisk sværere for bestemte indkomstgrupper at komme ind i på boligmarkedet.

- Vi ser en udvikling i Europa, som i mine øjne er helt katastrofal, nemlig at byerne og i særdeleshed hovedstæderne mange steder flytter sig væk fra almindelige mennesker. Det bliver stadigt sværere at komme ind på boligmarkedet, siger formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen i et interview med Berlingske.

Partiets ti-punktsplan lyder:

  • Flere blandede boligomrĂĄder
  • Tag-over-hovedet-garanti til studerende
  • Ny medejerbolig alle har rĂĄd til
  • 110.000 nye boliger i København, Aarhus, Odense og Aalborg
  • Stop for udenlandske kapitalfondes massive opkøb af billige lejeboliger
  • Lavere husleje i almene boliger
  • Bevar de billige private lejeboliger
  • Andelsboligen skal være et billigt alternativ
  • Billigere at bygge almene boliger
  • Flere ældreboliger

Udspillet er udviklet i samarbejde med de socialdemokratiske borgmestre i København, Odense, Aarhus og Aalborg. I udspillet fremgår det, at tankerne bag de ti punkter er et opgør med den nuværende udvikling af boligmarkedet.

På netop boligmarkedet har socialdemokraterne og blå blok gennem mange år kæmpet en værdipolitisk kamp. Senest i 2016, hvor de borgerlige i modsætning til socialdemokraterne var klar til at ændre planloven, så kravet til andelen af almene boliger blev sløjfet. Det skulle skabe mere frirum til private aktører på boligmarkedet. Der kom i sidste ende ingen lovændring.

Over for Berlingske er Mette Frederiksen afklaret med, at udspillet bryder med markedskræfterne.

- Det gør jeg med rank ryg, for markedet kan ikke selv. Det er heller ikke markedet, der kommer til at løse klimakrisen, og det er ikke markedet, der kommer til at løse problemerne med at sikre adgang til ordentlige boliger, som man har råd til at betale. Boligpolitik bliver tit opfattet som noget meget konkret og teknisk, men i virkeligheden er det værdipolitik for fuld udblæsning.

Flere kuldsejlede byggevisioner

Socialdemokratiet har gennem årene været udfordret på sine københavnske boligvisioner. Senest har Amager Fælled-sagen givet panderynker hos socialdemokraterne på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen i spidsen.

Et politisk forlig fra begyndelsen af 90’erne sikrede 2400 boliger på den såkaldte Strandeng ved Sundby Station.

Godt 20 år senere blev byggeriet mødt med en storm af protester. De 18 hektar, som kvarteret skulle fylde, var nemlig helt uerstattelig natur, lød kritikken.

Politisk forlig sikrede 1,9 milliarder kroner

Der blev indsamlet tusindvis af underskrifter og afholdt flere demonstrationer. Protesterne fik flere partier til at gĂĄ imod byggeplanerne i tiden op mod kommunalvalget i november 2017.

I efteråret 2018 indgik syv partier et forlig, der rykkede størstedelen af Amager Fælled-byggeriet længere mod vest på fælleden, mens en mindre del rykkede til Bådehavnsgade ud mod Fiskerihavnen.

I 2005 gik Ritt Bjerregaard til kommunalvalg på at sikre billige boliger til københavnerne.

Dengang ville Bjerregaard bygge 5000 boliger til 5000 kroner på fem år. Boligerne skulle bygges omkring Kløvermarken på Amager.

Ritt Bjerregaard blev valgt som overborgmester i Københavns Kommune, men hun måtte indse, at der ikke var politisk opbakning til visionerne om billige boliger.

De faldt endeligt, da Ritt Bjerregaard i 2008 indgik budgetforlig med den blå blok på Københavns Rådhus.

Til TV 2 siger Dan Jørgensen (Soc.dem.), at situationen var en anden den gang.

- Forhåbentlig, at vi får en socialdemokratisk regering, som hun ikke havde glæden af på det tidspunkt, siger Dan Jørgensen.