Valg 2019

Ring 1-1-5 - nyt forslag om akutnummer til psykisk syge

Sundhedsministeren kalder ideen for "nytænkende".

Danmark bør have et akutnummer specielt rettet mod personer med psykisk sygdom.

Sådan lyder et forslag i Politiken, hvor en række fagpersoner er kommet med deres bud på, hvordan den danske psykiatri kan blive fornyet og forbedret.

Akutnummeret skal hedde 1-1-5, og det skal fungere på samme måde som 1-1-2, 1-1-4 og 1813.

Hertil skal psykisk syge og pårørende kunne ringe for at få hjælp ved akut psykisk sygdom.

Henni Pedersen fra Aarhus er tilhænger af idéen. Hendes mor lider af paranoid skizofreni og vrangforestillinger. Siden 2012 har hun fået sin mor indlagt otte gange, senest for 14 dage siden. Henni Pedersen har oplevet at blive sendt rundt i systemet - senest da hun ringede til psykiatrien i Silkeborg.

- De var meget søde, men de sagde, at de ikke rigtigt kunne gøre noget ved det, siger Henni Pedersen.

I stedet fik Henni Pedersen besked på at ringe til vagtlægen. Her var beskeden den samme: De kunne ikke hjælpe.

- Det er dybt frustrerende. Det er hjerteskærende, siger Henni Pedersen, der oplever, at hendes mors problemer ikke er vigtige nok.

Forskellige numre på forskellige tidspunkter

Oplevelser som Henni Pedersens gør, at Knud Kristensen, formand hos SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, er positiv over for idéen.

- Det er vigtigt, at man kan få hjælp, når man har brug for hjælpen. For mange kan det være svært at opsøge hjælpen, og så skal man gerne kunne få den med det samme, så man ikke når at fortryde det, siger Knud Kristensen.

I dag har psykisk syge og deres pårørende flere forskellige muligheder, hvis de har et akut behov for hjælp. De kan ringe 1-1-2, hvis det er livstruende, eller 1813, hvis de har behov for at tale med en sygeplejerske eller en læge.

I de tilfælde, hvor den syge eller pårørende vurderer, at der er behov for politiet, kan de ringe 1-1-4.

Derudover har kommunerne alle forskellige akutnumre for de psykisk syge.

- Nogle steder er det ovenikøbet forskellige numre på forskellige tidspunkter af døgnet. Hvis man er på besøg et andet sted i landet, end der hvor man bor, kender man ikke numrene, siger Knud Kristensen.

- Mange kender ikke til tilbud

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder idéen for ”nytænkende”, og hun er positiv over for idéen.

- Det vil jeg gerne arbejde videre med efter valget, fordi det er vigtigt, at vi sikrer én indgang til mennesker med psykiske lidelser, siger sundhedsministeren til TV 2.

Hun mener ikke, at et samlet akutnummer vil ødelægge akutarbejdet i de enkelte kommuner.

- Man skal bygge videre på alt det, vi allerede har, og også på det, som vi er ved at sætte i søen. Vi har jo lige sammen med Dansk Folkeparti afsat flere penge til, at vi kan lave psykiatriske udrykningstjenester i alle fem regioner. Så vi har et godt akut psykiatritilbud, men der er mange, der ikke ved, at de her tilbud findes, siger ministeren.

- Et nummer og en indgang kan gøre, at folk aldrig er i tvivl om, hvor de kan få hjælp, hvis de har ondt i sjælen.

Astrid Krag: Alle bør bruge 1-1-2

Astrid Krag (Soc.dem), tidligere sundhedsminister, er ikke helt varm på tanken om et akutnummer til psykisk syge.

Hun mener, at man skal sidestille psykisk og fysisk sygdom, og man derfor skal bruge 1-1-2 i nødstilfælde – også ved akut psykisk sygdom.

- Om der kan være behov for et nummer til andre behov for psykiatriske patienter, vil jeg ikke afvise. Det vil vi gerne være med til at snakke om, siger Astrid Krag til TV 2.

Astrid Krag siger dog samtidig, at hun forstår hensigten bag forslaget:

- Selvfølgelig skal man få lige så hurtig hjælp ved psykisk sygdom, som man kan ved fysisk sygdom. Min bekymring er bare, at vi bliver nødt til at sørge for, at der er den samme gode hjælp, ligegyldig om det er fysisk alvorligt akut sygdom eller alvorlig psykisk sygdom.

Knud Kristensen fra SIND er på linje med Astrid Krag, når det handler om sidestillingen mellem fysisk og psykisk sygdom.

- Det er ideelt set rigtigt, men det mange ofte oplever, hvis de har en psykisk lidelse og ringer til vagtlægen eller 114, så bliver de bedt om at kontakte egen læge næste dag eller efter weekenden. Så det er desværre ikke helt så enkelt, siger Knud Kristensen.

Hos Henni Pedersen er ønsket til 1-1-5 helt enkelt:

- Jeg håber, at det bliver mennesker, der kan gøre noget, der kommer til at sidde i den anden ende af telefonrøret.