Valg 2019

Liberal Alliance vil have iværksætteri på skoleskemaet

Liberal Alliance vil også gøre det muligt at tjene endnu flere penge på virksomhedssalg.

Forholdene for danske iværksættere er slet ikke gode nok, og derfor skal der allerede i folkeskolen sættes ind med undervisning, der kan få flere til at starte egen virksomhed.

Det mener Liberal Alliance, der fredag formiddag har præsenteret sit iværksætterudspil.

Ifølge Liberal Alliance er der de seneste 20 år kun blevet skabt en ny, stor virksomhed med over 1000 ansatte i Danmark, og det ser partiet som et tegn på, at forholdene for iværksættere slet ikke er gode nok.

Derfor skal undervisningen i folkeskolen eksempelvis opgraderes med økonomisk viden i faget matematik og gennem mere fokus på iværksætteri i temauger. Forslaget om iværksætteri på skoleskemaet er ét blandt 15 punkter i Liberal Alliances udspil.

- Det her skal være med til at gøre livet lettere for nogle af Danmarks sande helte, nemlig iværksættere. Det er dem, der er med til at skabe vækst, nye arbejdspladser og dermed også nye skatteindtægter til velfærdssamfundet, hvor de kan fordeles bagefter, siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til TV 2.

Lettere at spare op til pension

Liberal Alliance mener også, at iværksættere i dag har dårlige muligheder for at spare op til pension, og derfor skal loftet for indbetalinger på ratepension hæves fra det nuværende niveau på 55.900 kroner årligt til 100.000 kroner.

Her kan du få et overblik over nogle af de øvrige initiativer. Mange af dem har Liberal Alliance præsenteret før.

  • Iværksætterskatten skal afskaffes. I dag beskattes udbytte fra iværksættervirksomheder forskelligt, og det gør det ifølge Liberal Alliance mindre attraktivt af investere i nye virksomheder.
  • Den såkaldte virksomhedsskatteordning skal omlægges, så nystartede virksomheder får lettere adgang til kapital. Virksomhedsskatteordningen bruges til beskatning af personligt ejede virksomheder, og Liberal Alliance foreslår, at noget af overskuddet fra ordningen skal kunne investeres i iværksætteraktier.
  • Selskabsskatten skal sænkes fra 22 til 12,5 procent. Det koster ifølge Liberal Alliance 12,6 milliarder kroner.
  • En flad aktieskat på 27 procent. I dag er der progession i aktiebeskatningen. Aktieindkomst på under 54.000 kroner årligt beskattes med 27 procent, mens indkomst over beskattes med 42 procent.
  • En sænkelse af den såkaldte beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft. I dag skal udenlandske arbejdstagere som minimum tjene 418.000 kroner om året for at få lov at arbejde i Danmark.

Forslag er blevet skudt ned før

Forslaget om at sænke beløbsgrænsen var også et element i Venstres erhvervsudspil, der blev præsenteret tidligere på ugen. VLAK-regeringen forsøgte også at komme igennem med det i 2018, men kunne ikke finde flertal, fordi både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet afviste.

- Der er mulighed for at hente udenlandsk arbejdskraft i dag. Regeringen vil så gøre det endnu nemmere. De vil hente endnu flere udlændinge, og det, synes jeg, så ikke er rimeligt. Heller ikke over for danske lønmodtagere, lød det i oktober fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen.

Samuelsen: For lidt fokus på, hvor pengene skal komme fra

Ifølge Anders Samuelsen har der i løbet af valgkampen været alt for lidt fokus på, hvor pengene til velfærdssamfundet skal komme fra.

Han har tidligere beskyldt Venstre for at føre "socialdemokratisk overbudspolitik" og mener, det er på tide at fokusere på nye virksomheder, der på sigt kan komme til at lægge mange penge i statskassen. Ifølge ham vil Liberal Alliances initiativer motivere flere til at turde starte egen virksomhed.

- Vi bliver nødt til at lytte mere til det miljø, der er derude. Vi har så meget gavn af, at de etablerer sig her, at vi skal gøre det lettere for dem ved for eksempel at sikre, at man ikke bliver brandbeskattet, siger han.

Kan tjene endnu mere på virksomhedssalg

Der har været eksempler på danske virksomhedssalg, som har givet ejerne rigtig mange penge i fortjeneste. Dem vil Liberal Alliance nu give mulighed for at tjene endnu mere ved blandt andet at indføre en flad aktiebeskatning, men det kan Anders Samuelsen ikke se noget problem i.

- Det er rimeligt at sørge for, at så mange af de penge i bund og grund kommer tilbage i systemet og bliver investeret i nye iværksættervirksomheder, siger Anders Samuelsen.

Men det gør de jo ikke altid. Der er nogle, der beholder dem?

- Der vil altid være nogle, der beholder dem, og så kan de lægge dem under dynen, i hovedpuden eller ned i banken, og så bliver de investeret videre derfra, siger Anders Samuelsen og tilføjer:

- På grund af for stor beskatning af eksempelvis aktier er der dog i dag for mange, der tager den sikre investering i et større amerikanske selskab som Google i stedet for at investere i nye startups i Danmark, som kan genere nye arbejdspladser.

Liberal Alliance vil finansiere initiativerne ved blandt andet at indføre nulvækst i den offentlige sektor, ved at hæve pensionsalderen hurtigere samt ved at lade overførselsindkomsterne stige mindre.

Det er der langt fra flertal for i Folketinget, og der er heller ikke meget der tyder på, at det ændrer sig efter valget på onsdag.