Valg 2019

Flere kvinder stiller op til Folketinget – bliv klogere på kandidaterne her

900 kandidaters navne fordeles over 92 forskellige stemmesedler på onsdag.

Når danskerne om få dage skal stemme til folketingsvalget, vil der være flere kvinder på stemmesedlerne end tidligere.

Tal fra Danmarks Statistik viser således, at andelen af opstillede kvinder i år er 34,4 procent, mens den ved valget i 2015 var 31,3 procent. En stigning på tre procentpoint.

Det er samtidig den største procentvise andel af opstillede kvinder nogensinde.

Og det er positivt, siger Drude Dahlerup fra Stockholm Universitet, der er professor og forsker i køn og politik:

- Det er utroligt vigtigt, at der er opstillet så mange. Partierne har gjort deres, og nu har vælgerne en mulighed for at vælge dem selv.

- Derfor er jeg også forsigtig optimist i forhold til at nå en kvindeprocent på 40 blandt de valgte, siger Drude Dahlerup med henvisning til, at Danmark fortsat er det eneste nordiske land, der aldrig har haft over 40 procent kvinder i parlamentet.

I det nuværende Folketing er 37,1 procent af de 179 folkevalgte kvinder. Ved valget i 2011 var det 39,1 procent.

- Danmark har sovet en tornerosesøvn

Man skal dog huske, at de 40 procent kun er et delmål, understreger Drude Dahlerup.

For i 2015 underskrev Danmark FN’s verdensmål, der sigter mod lige repræsentation af mænd og kvinder i år 2030.

Ifølge Drude Dahlerup har vi i Danmark – og i Norden – haft en forestilling om, at vi er foregangslande i forhold til ligestilling. I 1998 var Danmark internationalt på en 2. plads med 37,4 procent kvindelige folketingsmedlemmer. Men nu er vi dumpet ned til en 25. plads. Vi har med andre ord sovet i timen, mener hun:

- Der er ikke så lang tid til 2030. Vi har måske valg i 2023 og 2027 til at nå det. Det er ikke umuligt, og jeg ser frem mod onsdag, da der er kommet gang i ligestillingsdebatten, men Danmark har sovet en tornerosesøvn, siger hun.

Danmark har sovet en tornerosesøvn

Drude Dahlerup, professor

Problemet er ifølge Drude Dahlerup, at mange politikere har stillet sig tilfredse:

- Jeg vil gerne være optimist, men problemet er, at en tredjedel allerede mener, at ligestilling er opnået. Og så gør man jo ingenting for at komme videre, siger hun.

Drude Dahlerup henviser til en undersøgelse, som hun selv stod bag sidste år. Den viste, at én ud af tre folketingsmedlemmer i 2015 mente, at ligestillingen enten var opnået eller gået for langt.

Det totale antal af opstillede kvindelige kandidater udgør 309 af de 900.

900 forskellige kandidater i år

Foruden en stigning i andelen af opstillede kvinder er der også flere kandidater generelt.

I år er der således 900 forskellige kandidater at vælge imellem. Så mange har der ikke været siden valget i 2005, hvor 947 kandidater gik til valg.

Det kan dog hænge sammen med antallet af partier. For de 900 kandidater fordeler sig over 13 partier, hvilket er det højeste antal siden 1990.

344 kandidater stillede også op ved valget i 2015, mens 556 er nyopstillede.

I år er der samtidig sket en lille stigning i gennemsnitsalderen blandt de opstillede. Således er den i år 46,9 år, mens den i 2015 var 46,4 år.

Den ældste kandidat er 82-årige Helmuth Nyborg, der er professor emeritus og opstillet for partiet Stram Kurs i Østjyllands Storkreds.

Omvendt er tre af kandidaterne 18 år gamle. Heriblandt Laura Emilie Hollænder Jensen fra Alternativet, der er opstillet i Vestjyllands Storkreds.

Det yngste medlem af Folketinget indtil videre er Karina Sørensen fra Dansk Folkeparti. Hun blev valgt til Folketinget i 2001, og på daværende tidspunkt var hun 19 år, syv måneder og 12 dage gammel.

92 forskellige stemmesedler

I Danmark er landet opdelt i ti storkredse, der igen er inddelt i 92 opstillingskredse.

Hver storkreds er derudover forskellig i omfang. Fyns Storkreds er eksempelvis inddelt i otte opstillingskredse, mens Københavns Storkreds er inddelt i 12.

Man kan stemme på de kandidater, der er opstillet i den storkreds, hvor man er bosat. Men hver opstillingskreds har alligevel sin egen stemmeseddel, og der er derfor 92 forskellige.

Kandidaterne er de samme i hele storkredsen, men kandidater fra ens egen opstillingskreds er fremhævet med fed skrift på stemmesedlen. Rækkefølgen i de forskellige opstillingskredse kan derudover være forskellig.

I år er der 13 løsgængere til valget. I 2015 var der 16.

Du kan selv blive klogere på, hvilke stillinger de 900 kandidater har, og hvor de er opstillet, på Danmarks Statistiks hjemmeside.