Folketingsvalg 2019

Stor fremgang til Venstre i ny Megafon-måling - men rød blok fører stadig solidt

Venstre går frem med fire mandater i forhold til seneste måling, mens flere partier ligger tæt på spærregrænsen.

Med under en uge tilbage til valget 5. juni er der stadig en solid føring til rød blok bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten.

Det viser den seneste måling, Megafon har lavet for TV 2. Her har blå blok halet et enkelt mandat ind i forhold til en måling fra 23. marts, så nu står rød blok til 91 mandater mod blå bloks 78.

Alternativet er med statsministerkandidat Uffe Elbæk en blok for sig, og partiet får ligesom sidst seks mandater i målingen.

Selvom billedet blokkene imellem altså er stort set uændret, har en del mandater alligevel byttet plads.

Bedst er det gået for Venstre i den første Megafon-måling efter søndagens valg til Europa-Parlamentet, hvor partiet overraskende sikrede sig fire mandater og blev Danmarks største parti i parlamentet.

I målingen får Venstre 19,5 procent af stemmerne og 36 mandater, fire mere end i målingen for en uge siden. Hvis det resultat holder, får Venstre præcis den samme procentdel af stemmerne som ved valget i 2015.

- Det vil ikke ligefrem være et godt resultat for Løkke. I en tid, hvor både LA og DF bløder vælgere, burde Venstre kunne tiltrække nok vælgere til at kunne gå frem samlet set, siger Hans Redder, der er politisk analytiker på TV 2.

Venstre står dog til at få to mandater mere end ved valget i 2015. Flere partier i målingen ligger under spærregrænsen, hvilket kan betyde et større stemmespild ved det kommende valg - dermed er mandaterne billigere til salg.

Muligt skrækscenarie for små partier

Problemet for Venstre er dog, at mandaterne primært stjæles fra nogle af vennerne i blå blok, da Liberal Alliance nu ligger til blot seks mandater - mere end en halvering af valgresultatet for fire år siden.

Hos rød blok får Socialdemokratiet to mandater mindre end for en uge siden og er dermed tilbage på valgresultatet fra 2015.

Til gengæld går både Radikale og Enhedslisten et enkelt mandat frem.

SF mister et enkelt mandat efter en hård uge i kølvandet på europaparlamentsvalget. Partiets nummer to på opstillingslisten, Karsten Hønge, takkede nej til sin plads i parlamentet, hvilket førte til massiv kritik og flere undskyldninger fra hovedpersonen. Men vælgerne har altså ikke straffet det markant i denne måling.

Også Nye Borgerlige går tilbage i målingen, hvor partiet kun lige kryber over spærregrænsen på 2,0 procent og får fire mandater. Stram Kurs ligger lige under spærregrænsen med 1,9 procent, men det skal understreges, at den statistiske usikkerhed for de mindste partier er på plus/minus tre procentpoint.

- Nye Borgerlige og Stram Kurs appellerer til en del af de samme vælgere, og skrækscenariet for dem begge er, at de ender med at tage livet af hinanden - at ingen af dem klarer spærregrænsen, siger Hans Redder.

Han understreger dog, at der er stor usikkerhed forbundet med denne type målinger, især når det gælder nye partier.