Valg 2019

Fire partier stiller nyt klimakrav til Mette Frederiksen

Socialdemokratiet er klar til at forhandle, men forudser kampe om finansieringen.

Socialdemokratiet er nødt til at hæve deres klimaambitioner, hvis Enhedslisten, Radikale Venstre og SF skal hjælpe dem til regeringsmagten.

Det melder de tre partier nu ud sammen med Alternativet. Konkret kræver de fire partier, at Socialdemokratiet skal binde sig til en målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

- Socialdemokratiet skal huske, at de ikke får 90 mandater og kan reagere alene. Hvis de regner med at blive en regering på baggrund af os fire partier, må de indse, at det her er noget af det allermest afgørende for os, siger Pernille Skipper, der er formand for Enhedslisten, til TV 2.

De Radikale hæver deres eget bud

Onsdag fremlagde Socialdemokratiet udspillet ”Danmark skal igen være en grøn stormagt”, hvor de præsenterede, hvad der skal ske på klima- og miljøfronten, hvis partiet får nøglerne til Statsministeriet.

Her fremgår det blandt andet, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med mindst 60 procent i 2030 sammenlignet med 1990. Drivhusgasserne omfatter blandt andet gasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4), lattergas (N2O) og F-gasser.

Men det er ikke nok, mener Morten Østergaard, der er politisk leder af det Radikale Venstre. Det fortæller han til TV 2:

- Det, der er styrende for os, er, at vi når målsætningen i Paris-aftalen. For at være sikre på at nå det mål skal vi have en ambition om en reduktion på 70 procent, og det er vi fire partier blevet enige om, siger Morten Østergaard, der svarer ja, da han bliver spurgt, om det er et ufravigeligt krav.

Hvis ikke Socialdemokratiet vil binde sig til en ambition på 70 procent, må de finde et andet flertal, lyder det videre.

Han nævner selv, at Radikale Venstre for nyligt fremlagde en plan, der vil give en reduktionen på 65 procent, men det er ikke længere nok, lyder det nu fra Østergaard.

- Alle er blevet grønne, men hånden kommer først på kogepladen, når man lytter til, hvad eksperterne siger, og de siger 70 procent, siger Østergaard.

S: Muligt, men kræver seriøst håndværk

Fra Pernille Rosenkrantz-Theil, fungerende politisk ordfører for Socialdemokratiet, lyder det omvendt, at Socialdemokratiets ambition er en reduktion på mindst 60 procent i 2030 – og gerne mere, hvis det kan lade sig gøre.

- Når vi siger 60 procent, er det, fordi vi allerede nu kan se en realistisk vej dertil. Jeg vil midt i det her slagsmål om at være grønnest gerne appellere til, at det også skal kunne realiseres, så vi ikke bare stirrer os blinde på et tal, siger Rosenkrantz-Theil.

Hun fortæller, at hun bestemt tror, partierne kan finde hinanden. Samtidig påpeger hun dog, at virkemidlerne skal findes, og det samme gælder finansieringen.

- Alternativet og Enhedslisten har længe haft 70 procent som mål, og jeg har set gennemarbejde udspil fra dem. Men jeg har også set ting, hvor jeg på forhånd kan gætte, at de Radikale ikke vil være med til finansieringen. Derfor skal der grundigt, seriøst håndværk til i et forhandlingslokale, siger Rosenkrantz-Theil.