Valg 2019

Sky rigmand kaster sig ind i valgkampen med storstilet kampagne

Søren Toft-Jensen ses her i 2015, hvor han gav et interview om sin nej-kampagne mod retsforbeholdet. TV 2

Søren Toft-Jensen vil have os til at stemme på ukendte politikere for at ruske op i Christiansborg.

På en hel side i onsdagens udgave af Politiken bliver læserne mødt af en annonce, der nok tager lidt længere tid at afkode end de fleste. Et billede viser et kvindeansigt med en kattemund tilsat tekst i forskellige farver og størrelser.

Denne annonce mødte Politikens læsere onsdag.

Annoncens budskab overordnet set er, at politikerne har mistet en frygtelig masse penge på kuldsejlede projekter, og at vælgerne derfor bør stemme nogle nye politikere ind.

Det er som sådan klart nok. Afsenderen er dog mindre klar. I minimal tekststørrelse står navnet på et reklamebureau i hjørnet, mens annoncen blot henviser til en Facebook-gruppe.

Og man behøver langt fra holde Politiken for at støde ind i den kryptiske annonce. I løbet af ugen kører den hos både Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad og Ekstra-Bladet, i Københavns Metro, DSB's tog samt på landets største kommercielle radiostationer.

Rigmand fra Silkeborg står bag

Den form for eksponering koster penge, og på annoncens Facebook-side - 'Der er noget, der ikke stemmer' - fremgår det, at manden bag kampagnen hedder Søren Toft-Jensen. Den samme Søren Toft-Jensen, der i 2017 solgte firmaet Borg Automotive for langt over en milliard kroner.

Vi måtte prøve et eller andet. Det, der sker, er simpelthen noget bras

Søren Toft-Jensen, bagmand

Hvis du ikke har hørt om rigmanden, der har hjemme i Silkeborg, så er du nok næppe alene. Han er nemlig kendt for at være temmelig tilbagetrukket, men den verserende valgkamp fik ham til at skride til handling.

- Jeg er frustereret over det, jeg ser ske. Og især det, jeg ikke ser ske. Og jeg er i en anden situation end de fleste, hvor jeg rent faktisk har råd til at gøre noget, siger han til TV 2.

Mange projekter får problemer

Søren Toft-Jensen allierede sig derfor med reklamemanden Carsten Herholdt, og sammen kom de op med annoncen og Facebook-siden, der bliver spredt rundt i hele landet i denne uge.

Søren Toft-Jensen fortæller, at han i sin "grønne ungdom" for omkring 40 år siden var medlem af Kristeligt Folkeparti, men han garanterer, at han i dag er partineutral, og at hans kampagne ikke har til hensigt at hjælpe den ene eller den anden. Han vil bare gerne have nye ansigter i Folketinget.

- Vi ser jo i den ene sag efter den anden, at det går helt galt. Så køber vi tog i Italien, der ikke kan køre. Vi er i gang med et broprojekt over Femern, som, alle økonomer siger, ikke holder. Skat taber milliarder. I årevis har vi talt om et opgør med kviklån, men det er ikke sket. Og jeg kunne blive ved. Og alligevel sker der ikke noget. Den frustration har bygget sig op over længere tid.

- Lad os få nogle folk ind, som ikke er blandet ind i alt det her. Som er frie til at sige, hvad de mener og komme med nye ideer, siger Søren Toft-Jensen.

Vigtigt er det altså ikke, om du stemmer til højre, til venstre eller midt imellem. Bare stem på andre end de kendte politikere, lyder budskabet.

Der er en stor sandsynlighed for, at du vil se denne kattedame et sted på din færd i løbet af den næste uge.

Kattemund skal illustrere bla-bla-politik

Søren Toft-Jensen aner ikke, om det vil virke. Han anerkender, at der er en klar risiko for, at de nye ansigter alligevel bare vil indordne sig og blive domineret af partitoppen.

Og nu vi taler om ansigter, så har mange brugere på kampagnernes Facebook-side undret sig over billedvalget, der forestiller en kvinde med en kattemund. Men det spørgsmål er reklamemanden Carsten Herholdt klar til at besvare.

- Vi vidste, at vi skulle have et ansigt, for det virker altid bedst. Og så handler kampagnen jo om, at der er noget, der ikke stemmer i det politiske system. Så vi skulle have et billede, hvor der er noget, der ikke stemmer.

- Og hvis den her kattekvinde skulle tale, så ville det jo være noget volapyk. Det passer med vores budskab - at politikerne gemmer sig bag "bla-bla-historier", siger han.

Det er noget bras

Selvom Søren Toft-Jensen altså er kendt som en tilbagetrukket person, så er det faktisk ikke første gang, han finansierer en politisk kampagne. I 2015 lavede han en kampagne mod afskaffelsen af retsforbeholdet - også sammen med Carsten Herholdt.

Ved den lejlighed var han bekymret for konsekvenserne ved en afskaffelse af forbeholdet, og denne gang er han bekymret for, at Danmark kan bevæge sig i en retning, der er set i andre lande.

- Jeg er bange for, at vi udvander demokratiet og skaber plads til en stærk mand som Erdogan i Tyrkiet. Tilliden til politikerne er aftagende, og det, tror jeg, skyldes, at politikerne ikke svarer ærligt på spørgsmål og bare siger det, de plejer at sige.

- Så et eller andet må vi prøve. Det, der sker, er simpelthen noget bras, siger erhvervsmanden.