Politik

SF vil have minimumsnormeringer fra 2020

Mens SF er klar med krav til en mulig rød regering efter valget, er et flertal i Folketinget nu enige om mere tilsyn i daginstitutionerne.

Efter TV2s afsløringer af omsorgssvigt i københavnske dagsinstitutioner sætter SF konkret tal på, hvor mange pædagoger der skal til, for at de kan støtte en socialdemokratisk regering.

For får rød blok flertal efter folketingsvalget, og danner formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, en et-partis-regering, så kommer SF kun til at skrive under på en finanslov, hvis de får opfyldt deres krav om minimumsnormeringer.

- I finansloven skal vi have startet en indfasning af en minimumsnormering, der hedder en voksen til tre børn i vuggestuen og en voksen til seks børn i børnehaven, ellers er SF ikke med på finansloven, og så må hun finde sit flertal et andet sted, siger Jacob Mark, der er gruppeformand for SF, i Talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Ifølge gruppeformanden skal indfasningen af minimumsnormeringerne ske fra 2020.

Flere hænder eller mangel på kvalitet?

Onsdag morgen udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på baggrund af TV 2s afsløringer, at problemerne i de omtalte instittioner ikke handler om normeringer.

- Nogle af de billeder, vi har set, har været rædselsfulde. Med voksne, der har talt til børnene på en følelseskold måde, som jo i min optik ikke har noget med normeringer at gøre, men har noget at gøre med, om man er kvalificeret til sit job, siger statsministeren.

SFs gruppeformand er delvist enig med statsministeren.

- Der er nogle voksne i den dokumentar, der ikke skulle arbejde med børn.

Men det er ifølge Jacob Mark et både- og spørgsmål, som handler om tilsyn, uddannelsesniveau og minimumsnormeringer.

- Dog er jeg lidt bange for, at statsministeren nu bruger den her anledning til at sige, at der ikke er brug for minimumsnormeringer, siger han.

Minimumsnormeringer har længe været en vigtig sag for SF og Jacob Mark.

Mens flere af de røde partier bakker op om kravet, så har Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen tidligere været mere tilbageholdende. Men på baggrund af dokumentaren er Mette Frederiksen villig til at diskutere nomeringer generelt.

- Vi har behov for at ansætte flere pædagoger. Og hvis vi får muligheden for at danne regering efter den 5. juni, bliver en af vores første opgaver at forhandle en kommuneaftale på plads. Og der vil vi sætte normeringsspørgsmålet øverst på dagsordenen, siger Mette Frederiksen.

Hun vil dog ikke sætte et præcist antal på, hvad minimumsnormeringen skal være.

TV 2 viste tirsdag dokumentarfilmen 'Daginstitutioner bag facaden' som afslørede omsorgssvigt i flere københavnsk institutioner, hvor grædende børn ikke blev trøstet, og urolige børn flere gange havde negativ kontakt med voksne.

Partier klar med bedre tilsyn

Efter dokumentaren har et flertal af partierne på Christiansborg meldt ud, at de vil have mere tilsyn i kommunernes daginstitutioner.

- Jeg ville som forælder selv blive rasende, hvis jeg fandt ud af, at der faktisk lå rapporter med røde anmærkninger, uden at jeg havde haft kendskab til det. Selvfølgelig skal de ting ligge offentligt. Men det er ikke nok, siger Rosenkrantz-Theil til TV 2.

Samme melding kommer fra Venstres børneordfører, Anni Matthiesen.

- Hvis jeg var ny børneminister, var det noget af det første, jeg tog fat på efter et valg, siger hun tirsdag aften til TV 2.

Afsløringer har givet "personalemæssige konsekvenser"

Københavns Kommune har med en ny type tilsyn fået et bedre indblik i, hvad der foregår i daginstitutionerne. En aktindsigt, TV 2 har fået, viser, at 22 ud af Københavns omkring 400 institutioner sidste år fik en alvorlig anmærkning.

Men tilsynsrapporterne for de 22 institutioner var indtil i sidste uge ikke tilgængelige på deres respektive hjemmesider. Først i forbindelse med TV 2s dækning af daginstitutionsområdet har Københavns Kommune nu valgt at lægge dem op på sin hjemmeside.

Mandag stillede København Kommunes børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen (S), op til interview på TV 2, hvor han gjorde det klart, at TV 2s afsløringer har givet "personalemæssige konsekvenser" i de to institutioner, der er blevet filmet i.

Se dokumentaren ' Daginstitutioner bag facaden' nu på TV 2 PLAY.