Valg 2019

S har fokus på klimaændringer med det samme

Socialdemokratiet har præsenteret en ny klimaplan, der primært fokuserer på partiets første år ved magten.

Socialdemokratiet præsenterede onsdag eftermiddag klimaplanen 'Danmark skal igen være en grøn stormagt'

Men det er den plan, der er brug for, lød det ved onsdagens pressemøde ved Silkeborg-søerne. Der er nemlig "ingen tid at spilde", understregede partiformand Mette Frederiksen.

- Flere af de her ting kan da godt lyde kedelige. Men det er det, der skal til, før vi kommer i mål. Og vi har ikke god tid. Derfor viser vi, hvad vi vil gøre allerede det første år, for nu skal ord blive til handling.

Skal ske med det samme

Og i modsætning til tidligere var der netop fokus på de initiativer, der kan blive til noget allerede ved partiets første år ved magten efter en eventuel valgsejr.

Tidligere har partiet præsenteret planer for CO2-sænkninger i 2030 og udfasning af fossile brændstoffer, men i Silkeborg var der mere fokus på det konkrete. Det gjaldt blandt andet fokus på madspild, nye afgifter på plastik og kemikalier samt en indsats for mere økologi og mere urørt skov.

Økologidelen af planen kom fra Dan Jørgensen, der tidligere tjente som fødevareminister under Helle Thorning-Schmidt.

- I Danmark har vi mulighederne for at producere fødevarer på den mest skånsomme måde, sagde han og nævnte blandt andet, at mængden af økologisk landbrug skal fordobles.

Mette Frederiksen nævner igen madspild som et vigtigt fokusområde.

DSU-formand: Kunne sagtens råbe mere op

Klimaspørgsmål er især et vigtigt valgtema for de unge vælgere, og formanden for Dansk Socialdemokratisk Ungdom, Frederik Vad Nielsen, var også inviteret med på pressemødet. Også han understregede, at fokus skal være på de ting, der kan lade sig gøre.

- Jeg kunne sagtens stå længere ude på venstrefløjen og råbe op, men hvis vi skal gøre en forskel, skal vi også tale om, hvad der skal ske i morgen.

Han siger, at mange andre partier har pointer, der lyder "sejere", men at det hjælper ikke noget, hvis det ikke kan gennemføres.

- Den største trussel mod klimabevægelsen er, at folk bliver skræmt væk fra den, siger Frederik Vad Nielsen.

Det er vigtigt for det danske dyreliv, at der bliver mere urørt skov i Danmark, understreger Mette Frederiksen.

Regnemodeller skal ændres

Et andet fokus, som er mere administrativt, men som har været efterlyst af fagfolk er en ændring af Finansministeriets regnemodeller. Det vil sige, at når som helst, der bliver regnet på nye lovforslag, skal effekten på klimaet regnes med.

- Vi kommer også til at udfordre, hvordan vi regner på økonomien. Vi har regnemodeller i Finansministeriet, der regner på arbejdsudbuddet, men vi vil også have modeller, der tager klima og klimaaftryk med i overvejelserne, siger Mette Frederiksen.

Efter pressemødet blev netop dette punkt fremhævet af lektor Lau Blaxekjær, der forsker i klima, som det vigtigste i planen.

Flybranchen skal betale

Andre initiativer, der gerne skal gennemføres hurtigst muligt, er rettet mod flybranchen. Her vil Socialdemokratiet indføre et krav om, at alle fly, der letter fra danske lufthavne, skal benytte mindst 15 procent bæredygtigt brændstof.

Og så vil partiet arbejde for en CO2-afgift på flyselskaberne på EU-niveau.

Der er altså forslag til en række nye afgifter i planen, men ifølge Børsens politiske analytiker Helle Ib er der tilsyneladende ikke helt styr på finansieringen i planen.

- Det overordnede indtryk er, at vi fortsat mangler et uddybende svar på, hvordan det skal finansieres. Det er det hovedspørgsmål, der svæver. Hvordan vil man gennemføre det her på en måde, der er socialt ansvarlig, sagde hun efter pressemødet.

DSU-formand Frederik Vad Nielsen fremhæver krav til flybranchen som noget vigtigt, man kan gøre det med samme.