Politiker skred fra valgdebat i protest
Flere gange i valgkampen er mindre partier blevet udelukket fra debatter. Det er en udemokratisk glidebane, lyder kritikken.
Mandag aften havde Birkerød Gymnasium inviteret til stort vælgermøde, hvor lokale folketingskandidater var mødt op til debat.
Interessen var stor, og gymnasiets store sal var ifølge lokale medier fyldt med både elever og andre borgere, der var kommet for at blive klogere på kandidaterne og deres holdninger.
Men kort inde i debatten blev panelet en deltager færre end de 11, den var begyndt med, skriver Frederiksborg Amts Avis.
Efter de første kandidater havde præsenteret deres partis politik, kom turen til Kristendemokraternes Martin Rask Olsen, der er fra Hillerød og er opstillet i Nordsjællands Storkreds.
I stedet for at bruge sine tre minutter på at tale om Kristendemokraternes politiske mærkesager, benyttede han lejligheden til at sætte fokus på, hvad han kalder for forskelsbehandling af de små partier.
- Jeg vil fortælle om, hvor svært det er at blive opstillingsberettiget. Det er gjort så svært, at det er næsten umuligt for små partier at komme ind i dansk politik. Når man så er blevet opstillingsberettiget, skal man opleve det, som mange af os har prøvet, ikke at blive inviteret til diverse debatter, lød det fra Martin Rask Olsen ifølge Hillerød Posten.
Opfordrede til boykot og skred
Foruden Kristendemokraterne deltog repræsentanter fra Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance, SF, Nye Borgerlige, Alternativet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.
Men partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen samt Gert Lassen fra partiet JFK21, der stiller op som løsgænger, var ikke inviteret til debatten.
Og det er forkert, mener Martin Rask Olsen, som på vælgermødet kaldte det "en glidebane", at man på den måde til- og fravælger, hvem man vil invitere til debat.
- Derfor vil jeg opfordre jer til at gå ud af denne debat, fordi den ikke er demokratisk. Jeg synes, det er et spørgsmål om at sende et signal. Det sker hver eneste dag, at vi ikke bliver inviteret. Så jeg vil ønske jer en rigtig god aften. Men jeg håber, at I vil boykotte dette møde. Det vil jeg i hvert fald. Så jeg går hjem, lød det.
Derefter rejste kristendemokraten sig fra sin plads, pakkede sin plakat og sit rollup-banner sammen og forlod salen. Ifølge de lokale medier, der var til stede, udløste protesten både latter, buh-råb og undrende kommentarer fra tilhørerne i salen.
Kandidat: Medier og gymnasier svigter deres ansvar
I år er hele 13 partier opstillingsberettiget til folketingsvalget 5. juni, og mandagens debat i Birkerød er ikke første gang i valgkampen, at nogle partier er blevet fravalgt til debatter.
Nye Borgerliges kandidat Mette Thiesen har tidligere i valgkampen kritiseret Gribskov Gymnasium for ikke at invitere alle partier til en politisk debat.
- Det, synes jeg, er hamrende udemokratisk, for de skal selvfølgelig have alle med. Det er meget vigtigt, at de unge, og særligt dem, der stemmer for første gang, bliver præsenteret for alle partier, så de kan beslutte sig ud fra et ordentligt grundlag, fortalte hun til TV 2 Lorry.
En uge senere var det TV 2 Lorry selv, der blev mål for kritikken, da Mette Thiesen på sociale medier fortalte, at mediet til en tv-debat kun havde inviteret de ni partier, der allerede er repræsenteret i Folketinget.
- Medier og gymnasier, der modtager offentlig støtte, har selvfølgelig et ansvar for at give vælgerne mulighed for at lære alle partier lige godt at kende. Det ansvar svigtes kraftigt i denne valgkamp, og det skader desværre demokratiet, skrev hun på Facebook.
Praktiske hensyn bag udelukkelser
I flere af de nævnte tilfælde forklarer arrangørerne udelukkelserne med praktiske hensyn, som at det har været nødvendigt at fravælge partier for at sikre nok taletid til kandidaterne.
- Vi har valgt de ni partier, der er i Folketinget ud fra, at vi skulle kunne afholde en debat, hvor alle ni partier kunne nå at blive hørt på den ene time, vi havde til rådighed. Det er besluttet ud fra logistik, desuden var det planlagt før valget blev udskrevet, har rektor Kristoffer Høy Sidenius fra Gribskov Gymnasium fortalt til TV 2 Lorry.
Praktiske årsager var også begrundelsen fra arrangørens side, da TV 2/Fyn tidligere i valgkampen kunne fortælle, at de fire partier Nye Borgerlige, Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen ikke var inviteret til en valgdebat på gymnasiet Mulernes Legatskole i Odense. Det fik Kristendemokraterne til at beskylde gymnasiet for at skabe en "udemokratisk debat".
I Ribe har det vakt kritik, at en debat arrangeret i samarbejde med JydskeVestkysten tirsdag aften kun havde deltagelse af seks partier.