Skandalen om udbytteskat

Krohn: Forlig til 1,6 milliarder kroner kan løfte flere sager

Steen Bechmann Jacobsen, fagchef i Skattestyrelsen, taler under pressemødet om udbyttesagen i Skatteministeriet i København, onsdag 29. maj 2019. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Et af de store problemer for Skattestyrelsen er, at de selv skal løfte bevisbyrden i sagerne om udbyttesvindel.

De har god grund til at glæde sig i Skattestyrelsen - det tidligere Skat.

Søndag aften indgik styrelsen et forlig i New York med 61 amerikanske pensionsselskaber i sagen om svindel med udbytteskat. Forliget betyder, at pensionsselskaberne tilbagebetaler 1,6 milliarder kroner til den danske statskasse – og det kan åbne døren for andre lignende forlig.

Det mener TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.

- Man kan bruge det her forlig til at løfte flere sager. Man kan lede efter nogle pengespor, man kan forfølge. På den måde ligger der i hvert fald nogle muligheder, der er klart forbedret, siger Ole Krohn efter onsdagens pressemøde.

I alt menes det daværende Skat at være blevet franarret cirka 12,7 milliarder kroner gennem snyd med refusion af udbytteskat på danske aktier. En svindel, Ole Krohn har betegnet som ”et af danmarkshistoriens største landevejsrøverier”.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

Skattestyrelsen skal løfte bevisbyrden

Ifølge Søren Friis Hansen, der er er professor og forsker i selskabsret ved Copenhagen Business School (CBS), kan Skattestyrelsen presse andre pensionskasser på baggrund af den viden, de har tilegnet sig fra forliget.

Fordi mange af sagerne er anlagt som civilretslige søgsmål, er det Skattestyrelsen, der har bevisbyrden – modsat straffesager, hvor det er politiet og anklagemyndigheden, der skal forsøge at bevise den tiltaltes skyld.

- Det er ét af de store problemer med de her sager, men forliget kan betyde, at det bliver lettere for Skattestyrelsen i de tilbageværende sager, siger Søren Friis Hansen.

Det havde været et endnu stærkere argument, hvis en dommer havde bestemt, at pensionsselskaberne skulle betale, mener han, men forliget og viden herfra kan ikke mindre bruges til at presse andre.

Høje omkostninger

Udover truslen om tabte retssager er pensionskassernes omdømme også på spil, når de bliver sagsøgt af Skattestyrelsen.

- Kan pensionsselskaberne leve med at stå over for deres medlemmer og sige, at de ikke følger loven, når de tjener penge? Det kan de nok ikke, siger Ole Krohn.

Han bliver bakket op af Søren Friis Hansen, der dog mener, at det er svært at vurdere, om andre pensionsselskaber vil være lige så interesserede i at indgå forlig som de 61 amerikanske selskaber. Men uanset hvad vil pensionskasserne have en interesse i at få lukket sagerne hurtigst muligt, mener Søren Friis Hansen.

- Deres omdømme har ikke godt af det. Der løber renter på, de har advokatomkostningerne, og de skal betale omkostningerne ved sagen, hvis de taber, siger han.

Ifølge forliget med de 61 amerikanske pensionskasser er detaljerne fortrolige. På pressemødet sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) dog, at man har sagsøgt cirka 470 personer og selskaber i en række lande for at få de svindlede milliarder hjem til den danske statskasse.

Tidligere har det været fremme, at en canadisk pensionskasse med cirka 300.000 medlemmer er blandt de sagsøgte. Kravene mod canadierne menes at løbe op i omkring 900 millioner danske kroner.

I alt forventer Skattestyrelsen at kunne indhente omkring seks milliarder kroner fra svindlen. Beløbet er dog behæftet med stor usikkerhed, og der skal medregnes en advokatregning i milliardklassen.

Udover de civilretslige søgsmål kører der en række strafferetslige sager, hvor formålet blandt andet er at stille bagmændene bag svindlen til ansvar. Det er i den forbindelse, at den britiske finansmand Sanjay Shah, der regnes som hovedmistænkt i sagen, for nylig gik til modangreb på Skattestyrelsen.