Efter TV 2-afsløringer: Sådan vil partierne forbedre dit barns institution

Flere pædagoger, minimumsnormeringer og styrket ledelse: Få overblikket over, hvordan partierne vil øge kvaliteten i daginstitutionerne.

Reaktionerne har været stærke, efter TV 2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden' har afsløret omsorgssvigt og andre kritisable forhold i københavnske daginstitutioner.

Eksperter, borgere og politikere har rettet skarp kritik af forholdene, der vises i dokumentaren, og krævet forbedringer på området.

Ifølge kommunikationsrådgiver og tidligere presseschef hos Det Konservative Folkeparti Benny Damsgaard er det en sag, der kan ændre dynamikken i valgkampen.

- Det er noget, der har følelsesmæssigt bundtræk, noget, som helt almindelige vælgere kan forholde sig til og blive forargede over, og det er derfor, politikerne nærmest står i kø for at ville gøre godt, forklarer han.

Men der er ikke enighed på Christiansborg.

Nogle partier går aktivt til valg på eksempelvis bedre uddannet personale og minimumsnormeringer, mens andre ønsker mere frihed og egenbestemmelse i institutionerne.

OVERBLIK: Sådan vil partierne løfte kvaliteten

Herunder har TV 2 på baggrund af en undersøgelse hos Bupl, politiske udspil og udmeldinger samt direkte svar fra partierne samlet et overblik over, hvordan de hver især vil løfte kvaliteten i daginstitutionerne:

Det siger politikerne:

Lars Løkke Rasmussen (V): Nogle af de billeder, vi har set, har været rædselsfulde. Med voksne, der har talt til børnene på en følelseskold måde, som jo i min optik ikke har noget med normeringer at gøre, men har noget at gøre med, om man er kvalificeret til sit job. Så jeg synes da virkelig, at Københavns Kommune har et kæmpe problem her.

Mette Frederiksen (S): Vi har behov for at ansætte flere pædagoger. Og hvis vi får muligheden for at danne regering efter 5. juni, bliver en af vores første opgaver at forhandle en kommuneaftale på plads. Og der vil vi sætte normeringsspørgsmålet øverst på dagsordenen.

Pia Olsen Dyhr (SF): Minimumsnormeringer, tilsyn og opfølgende tilsyn er en del af løsningen. Man kommer ikke udenom, at der skal kontrol til, når der er bekymring for en institution. For det bør slet ikke foregå.

Mai Mercado (K): Det handler om den pædagogiske kvalitet generelt. Det handler også om andelen af pædagogiskuddannede i forhold til medhjælpere. Det handler selvfølgelig også om normeringer. Og om man har fået efteruddannelse. Og så handler det om ledelse. Alle de ting skal gå hånd i hånd.

Morten Østergaard (R): Der er kun én ting at gøre, og det er et generelt løft. Derfor vil vi ansætte 4500 flere pædagoger de kommende fire år, så vi kan få bund under normeringerne. Så hvis sådan noget her sker, fordi nogen ikke er dygtige nok, så bliver det i hvert fald opdaget, fordi man aldrig er alene så længe med så mange børn.

Peter Skaarup (DF): Vi er ikke længere afvisende over for minimumsnormeringer. Den kommende tid vil vise, om det er nødvendigt. Hvis Københavns Kommune og andre ikke på baggrund af dokumentaren kan finde ud af at forbedre normeringen, så går vi ind for, at der bliver indført minimumsnormeringer, så vi kan være sikre på børnene får en ordentlig omsorg.

Anders Samuelsen (LA): Det første der bør ske - førstehjælp - er at der gribes massivt ind. Derefter fokus på ordentlig ledelse og udskiftning af personale og bedre uddannelse. Og så langt større muligheder for forældre til at stemme med fødderne. Pengene bør simpelthen følge børnene/forældrene 100 procent, så der kan opnås meget større mulighed for at vælge selv og etablere alternative pasningsmuligheder.

Pernille Skipper (Ø): Vi skal have minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Vi har som det eneste parti fremlagt en konkret model, som sikrer mindre børnegrupper, ingen alenearbejde og maksimalt tre vuggestuebørn og seks børnehavebørn per voksen. Fordi vi er nødt til at have voksne nok, hvis vi skal udvikle gode børnemiljøer med tryghed, nærvær og kontakt.

Pernille Vermund (NB): Hvorfor har vi indrettet et samfund, som tvinger os til at efterlade vores små børn hos fremmede mennesker? Vi vil gøre det lettere at være familie med små børn. Derfor foreslår vi blandt andet, at alle danske familier skal kunne få et forhøjet beskæftigelsesfradrag i stedet for tilskud til daginstitution, hvis den ene forælder vælger at gå hjemme med små børn.

Isabella Arendt (KD): Børnefamilierne har ret til at vide, hvordan forholdene er i den daginstitution, deres børn går i. KD ønsker større gennemsigtighed i adgangen til tilsynsrapporter af daginstitutioner for at sikre trygge dagtilbud og beskytte børnene.