Valg 2019

Bror advarer: Stem ikke på Rasmus Paludan

Martin Paludan offentliggjorde tirsdag en Youtube-video, hvor han advarer mod at stemme på broren Rasmus Paludan.

-Tag ham på ordet. Han mener de ting, han siger.

Sådan siger 28-årige Martin Paludan om sin bror - den yderligtgående islamkritiker Rasmus Paludan, der er formand for partiet Stram Kurs.

Martin Paludan, der er debattør og forfatter og blandt andet har en fortid i Alternativets pressetjeneste, offentliggjorde tirsdag en video på Youtube, hvor han opfordrer folk til at lade være med at stemme på Rasmus Paludan.

- Jeg har et behov for at tage afstand. Det er følelsesmæssig afstand, men jeg synes også, at jeg ligger inde med noget, der kan bidrage til den her debat, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Bliver ikke taget seriøst nok

Rasmus Paludan står bag adskillige videoer på Youtube, hvor han kritiserer islam og ofte råber af eller skændes med folk, der tager afstand fra hans politik. Desuden har han kaldt forhenværende politiker Mimi Jacobsen for "nazisvin" i direkte fjernsyn i Aftenshowet på DR, ligesom han ofte omtaler koranen som "luderbog". I flere af hans videoer bliver koranen brændt, og han taler om at deportere flere 100.000 herboende muslimer.

Martin Paludan mener ikke, at den hårde retorik, som hans bror fremturer med i offentligheden, bliver taget seriøst nok. Det er nemlig hverken en gimmick eller en strategi, der ligger bag Rasmus Paludans udtalelser, siger han.

- Han mener de ting, han siger. Det er ikke bare sjov og ballade det hele.

- Han mener det, når han sidder og siger i P1-debat, at det ville være bedre for Danmark, hvis Jan E. Jørgensen (V) ikke var der. Det er ikke bare tom retorik. Det mener han, siger Martin Paludan.

Debattør og forfatter Martin Paludan har delt en video om sin bror, Rasmus Paludan. Han mener de ting, han siger, siger Martin Paludan. Video: Thomas Jørgen Seerup

Et voldsomt skridt at tage

Søs Marie Seerup, der er politisk kommentator, mindes ikke fortilfælde, hvor et familiemedlem til en politiker opstillet til Folketinget opfordrer folk til ikke at stemme på politikeren.

- Det er et voldsomt skridt at tage, men man kan jo godt forstå, at familien har brug for at sige noget i den her sammenhæng, siger hun.

En af Martin Paludans bekymringer i forhold til sin bror er, at potentielle vælgere bliver forført af de ting, som Rasmus Paludan siger.

- Det handler ikke om, at folk er dumme. Det handler om, at min bror er ekstremt dygtig til at kommunikere. Jeg synes, vi fortjener som demokrati og som land, at vi tager ham på ordet.

- Jeg har oplevet at blive oversvømmet med fantastiske, kærlige beskeder, der handler om, at det faktisk betyder noget, at det netop er mig, der siger det her - på grund af den relation jeg har til min bror, siger han.

Søster har opgivet kontakten

Det er ikke første gang, at Rasmus Paludans familiemedlemmer retter kritik mod hans politik. Martin Paludan har tidligere forsvaret sin brors ytringsfrihed, samtidig med at han tog afstand fra hans holdninger.

- Nu har situationen ændret sig. Han står faktisk til at komme ind i Folketinget. Det betyder, at der kommer et større ansvar på hans skuldre. Det synes jeg, vi skal kræve af ham.

Også Tine Paludan, der er søster til de to, har givet sin mening til kende om sin brors politiske karriere. 18. april skrev hun blandt andet på Facebook:

- Jeg har opgivet at have kontakt med min storebror. Vi er for langt fra hinanden. Det er en stor sorg med lag som et løg. Jeg kan selvfølgelig også regne ud, at min kritik sårer ham, og det gør ondt i mig.

Martin Paludan fortæller, at han har været i kontakt med Rasmus Paludan for nyligt, men at der er kommet større og større afstand imellem dem.

- Jeg tror, at man kan vokse op i det samme hjem uden virkelig at vokse op i det samme hjem. Min og min brors barndom har set meget forskellig ud, og det har vores voksne liv også.

- Vores relation er ikke blevet nemmere igennem den seneste tid for at sige det på en pæn måde. Han bryder sig ikke om, at jeg går ud og siger noget i det hele taget, så det er selvfølgelig en kile til konflikt imellem os.

Ifølge Søs Marie Seerup er det oplysende, at det netop er Rasmus Paludans bror, der blander sig i debatten og siger, at man skal tage den kontroversielle politiker på ordet.

- Det bidrager til en større forståelse, fordi det kan være svært at aflæse Rasmus Paludan, som ofte selv siger, at noget, han har sagt, er for sjov.

- Nu har vi altså fået brorens ord for, at vi skal tage ham på ordet, siger hun.

TV 2 har været i kontakt med Rasmus Paludan, der oplyser, at han ikke har nogen kommentarer til indholdet af brorens udtalelser.