Politik

Løkke om TV 2s afsløringer: - Det handler ikke om normeringer

Det vidner derimod om et "kolossalt ledelsessvigt", siger statsministeren om TV 2s afsløringer af omsorgssvigt i københavnske daginstitutioner.

Rædselsfuldt at se på.

Sådan beskriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det pædagogiske omsorgssvigt, der afsløres i forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', som blev sendt tirsdag aften.​

Samtidig retter han skytset mod København Kommune.

- Jeg har set nogle af klippene, og jeg har set rigeligt til, at jeg bliver oprigtig ked af det. Jeg synes, det er nogle hjertensskærende scener, der bliver bragt, som jo et eller andet sted er et vidnesbyrd om et kolossalt ledelsesmæssigt svigt i Københavns Kommune, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

"Et kæmpe problem"

Med skjulte optagelser afdækker dokumentaren forhold i københavnske dagtilbud, som af eksperter kaldes både "skræmmende" og "skadende".

Blandt de mest kritisable optagelser er en episode fra en lille piges indkøring i en vuggestue, der af kommunen selv betegnes som omsorgssvigt.

Og selvom statsministeren ikke længere har små børn, så gør det indtryk, fortæller han fra Bruxelles:

- Nu er det nogle år siden, at mine børn selv har været små, men jeg kan da sagtens huske følelsen af, at aflevere sådan en lille trold, tage på arbejde, og så komme tilbage mange timer efter, og så pædagogerne, der siger, at det har været en god dag, og så lægger man jo det til grund.

- Nogle af de billeder, vi har set, har været rædselsfulde. Med voksne, der har talt til børnene på en følelseskold måde, som jo i min optik ikke har noget med normeringer at gøre, men har noget at gøre med, om man er kvalificeret til sit job. Så jeg synes da virkelig, at Københavns Kommune har et kæmpe problem her.

Hvad kan man gøre fra politisk side?

- Ja, man kunne starte med at rejse det spørgsmål til den politisk ansvarlige - og det er overborgmester Frank Jensen.

Men om et ledelsesmæssigt svigt, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om TV 2s afsløringer. Video: Sofie Synnøve Herschend

Afsløringer har givet "personalemæssige konsekvenser"

Mandag stillede København Kommunes børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen (S), op til interview på TV 2, hvor han gjorde det klart, at TV 2s afsløringer har givet "personalemæssige konsekvenser" i de to institutioner, der er blevet filmet i.

Københavns Kommune har med en ny type tilsyn fået et bedre indblik i, hvad der foregår i daginstitutionerne. En aktindsigt, TV 2 har fået, viser, at 22 ud af Københavns omkring 400 institutioner sidste år fik en alvorlig anmærkning.

Men tilsynsrapporterne for de 22 institutioner var indtil i sidste uge ikke tilgængelige på deres respektive hjemmesider. Først i forbindelse med TV 2s dækning af daginstitutionsområdet har Københavns Kommune nu valgt at lægge dem op på sin hjemmeside.

Statsministeren gentager, at Københavns Kommune, herunder overborgmester Frank Jensen, har "et kæmpe problem":

- Det er jo Københavns Kommune, der har et kæmpe problem her. Det forekommer mig også at være et kæmpe problem, hvis der er tilsynsrapporter, som er deponeret et eller andet sted på nogle hjemmesider, man ikke kan finde frem til, i stedet for at tage det offensivt med forældrene, når man kan se, at der er noget, der ikke fungerer, som det skal.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen tirsdag aften, men uden held.

Se dokumentaren ' Daginstitutioner bag facaden' nu på TV 2 PLAY.