Valg 2019

Engell om Søren Gades opsigtsvækkende citat: Et spark til Løkke

Omdiskuteret citat har intet med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at gøre, fastslår Søren Gade. Det tror politisk kommentator dog ikke på.

En af de største stemmeslugere ved europaparlamentsvalget, Venstres gruppeformand Søren Gade, har i et stort interview med Nordjyske oplyst, at han "ikke skal ud og hænge på bannere" sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste del af valgkampen.

Han siger:

- Der var én, der i dag sagde til mig: "Nu bliver du Lars Løkkes bedste ven - i hvert fald de næste ni dage". Men du kan tro, jeg ikke skal ud og hænge på bannere sammen med Lars Løkke. Jeg passer på min egen troværdighed. Men for Venstre kan dette her godt påvirke udfaldet positivt 5. juni. Alle vil jo gerne være på et vinderhold, lyder det fra Søren Gade over for Nordjyske.

Forholdet mellem Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade er før blevet beskrevet som anspændt, og han sagde selv, at han var blevet "sparket ned på en fjerdeplads", da Venstre offentliggjorde partiets liste til EP-valget.

Citat strammet

Derfor har flere medier også været hurtige til at tolke citatet som, at gruppeformanden langer ud efter partiets formand og statsminister.

Men sådan skal det ikke forstås, siger Søren Gade til TV 2.

Han fastholder, at han står ved ordlyden af citatet, selvom han erkender, at ”det måske er sat lidt stramt op”.

- Det, du skal lægge i det, er, at mange vælgere vil have et særligt indtryk af mig efter valget, og jeg skal ikke ud og udnytte mit gode resultat over for sagesløse vælgere i en landsdel, jeg slet ikke har ført valgkamp i.

Handler ikke om Løkke

Det, mener Søren Gade, vil ”blive opfattet forkert” hos vælgerne og virke utroværdigt.

- Men meningen er god nok. Jeg vil ikke lade mig misbruge. Jeg er en del af holdet og vil selvfølgelig overholde alle mine planlagte aftaler, men jeg bliver nødt til at tænke på min egen integritet og har derfor ikke tænkt mig at stille op til nye arrangementer hos vælgergrupper, jeg slet ikke har haft noget med at gøre.

Han vil selvfølgelig ikke have skylden for, at der opstår ballade i Venstre, så derfor trækker han i land

Hans Engell, politisk kommentator

Så det handler ikke om Lars Løkke Rasmussens troværdighed, som flere ellers tolker det som?

- Nej, det er slet ikke møntet på Lars, det er møntet på, at jeg ikke skal ud og hænge steder, hvor du som vælger ikke har set mig i hele valgkampen indtil nu, siger han og tilføjer:

- Jeg talte med Lars Løkke Rasmussen i går, og jeg skal tale med ham igen i dag. Vi har en aftale om, at vi skal i Café Hack (radioprogram, red.) på søndag.

Spark til Venstre og Løkke

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det "karakteristisk for Søren Gade at levere hug mod Venstre-ledelsen og derefter trække i land".

- Han kan godt se, det her citat har fået med flammekaster ud over mediemarkedet. Han vil selvfølgelig ikke have skylden for, at der opstår ballade i Venstre, så derfor trækker han i land, men jeg ser det som en skarp kritik, som er kommet frit fra hjertet, siger Hans Engell til TV 2.

Hans Engell mener nemlig, der kun er én måde at tolke citatet på:

- Det er et spark til både Venstre-ledelsen og formanden personligt. Han siger, at han ikke skal ud og være venner med Løkke, da han anser statsministerens troværdighed for at hænge i laser, siger Hans Engell, som også kalder udtalelsen fra det nye EP-medlem for "en malurt i Løkkes bæger".

Søren Gade fik med sine 201.696 stemmer næstflest stemmer i hele landet til europaparlamentsvalget. Han blev kun overgået af Venstres Morten Løkkegaard.