EP-valg 2019

Venstres fjerde mandat skal vente på Brexit – og det er utilfredsstillende, siger Løkkegaard

Ifølge en ekspert er det umuligt at sige, hvornår Venstres fjerde mandat bliver indløst. "Man kan lige så godt spille på væddeløbsbanen," lyder det.

Venstre var den store sejrherre ved europaparlamentsvalget søndag, men partiet kan komme til at vente længe, før den fulde gevinst kan blive indløst.

Regeringspartiet har fået fire mandater, men det sidste er det mest yderlige af Danmarks 14 mandater i Europa-Parlamentet, og det bliver først indløst, senere. Det skyldes, at Danmarks nuværende 13 pladser i Europa-Parlamentet udvises til 14, men det sker først, når Brexit er på plads.

Derfor er Venstre afhængig af, at der kommer en ende på de kaotiske Brexit-forhandlinger, hvor deadline foreløbigt er udskudt til 31. oktober, og det ærgrer spidskandidat Morten Løkkegaard.

- Det er fuldstændig åbent i Storbritannien, så der er ingen tvivl om, at de skal bruge forlængelsen. Vi kommer ind i slutningen af året, før vi kan se en afslutning, og det er utilfredsstillende, siger Morten Løkkegaard til TV 2.

Handicappet i forhandlinger

Brexit skulle efter planen have været forhandlet på plads nu, men da det ikke er sket, er de britiske pladser i Europa-Parlamentet fortsat britiske og derfor endnu ikke fordelt ud på de øvrige medlemslande.

Man kan lige så godt tage sine penge og gå ned på væddeløbsbanen og spille

Stuart James Ward, Brexit-ekspert

Derfor mangler Venstre sit fjerde mandat, når Morten Løkkegaard tirsdag flyver til Bruxelles for at påbegynde konstitueringsforhandlingerne, og det er en ulempe, når Venstre skal lægge arm med de øvrige partier om indflydelsesrige pladser, siger han.

- Vi skal sidde og forhandle om poster i udvalgene. Vi har præferencer i Venstre, men når vi ikke ved, hvornår det fjerde mandat bliver indløst, er vi en smule handicappet i vores arbejde. Det er selvfølgelig ærgerligt og irriterende, siger Morten Løkkegaard.

Kan lige så godt gå på væddeløbsbanen

Selvom han forudser, at vi skal hen mod slutningen af året for at have en afklaring på Brexit, er Morten Løkkegaard langt fra sikker på, at skilsmissen mellem Storbritannien og EU også er på plads der.

Den har allerede været flere år undervejs og er blevet udskudt adskillige gange. Så sent som i fredags meddelte premierminister Theresa May, at hun træder tilbage 7. juni, hvilket kaster hendes konservative parti ud i et kampvalg, hvor der skal vælges en ny formand.

På grund af "det britiske kaos" vil Morten Løkkegaard derfor ikke spå om, hvor lang tid Venstre skal vente.

Stuart James Ward, der er professor ved Institut for Engelsk og Historie ved Københavns Universitet, tror ikke, der kommer til at gå flere år, men nærmere vil han ikke komme det.

- Det er helt sindssygt det her Brexit, og derfor er det et meget åbent spørgsmål, hvornår Venstre får sit fjerde mandat. Man kan lige så godt tage sine penge og gå ned på væddeløbsbanen og spille, siger Stuart James Ward til TV 2.

Dødvande kan vare ved

Han nævner, at den tidligere britiske udenrigsminister Boris Johnson er favorit til at blive ny formand for det konservative parti, og Johnson har lovet, at skilsmissen bliver en realitet 31. oktober, uanset om Storbritannien har fået en aftale med EU eller ej.

Jeg synes stadig, Brexit er en tragedie, og det ændrer sig ikke, fordi vi får et 14. mandat

Morten Løkkegard

Boris Johnson anlægger dermed en noget mere konfrontatorisk stil end Theresa May, men Stuart James Ward påpeger, at det slet ikke er givet, at Johnson kan samle opbakning til den linje i et splittet britisk parlament.

- Det er langt fra sikkert, han kan holde, hvad han lover, og umiddelbart tror jeg, vi er i samme dødvande 31. oktober, og så skal man måske kigge på muligheden for en ny forlængelse, siger Stuart James Ward.

Vil ikke glæde sig over Brexit

Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, har længe været modstander af Brexit. Paradoksalt nok er det dog netop briternes udtræden af Europa-Parlamentet, der øger antallet af danske europaparlamentarikere fra 13 til 14, og dermed skaffer Venstre et ekstra mandat.

Det har han dog svært ved at glæde sig over.

- Selvfølgelig er det en sjov situation, at vi er partiet, der får det fjerde mandat. Men jeg synes stadig, Brexit er en tragedie, og det ændrer sig ikke, fordi vi får et 14. mandat.

Men ordsproget om, at den enes død er den andens brød passer vel godt her?

- Brexit er for stort til at gøre op på den måde. Det er den nyere moderne politiske histories største tragedie, og det kan man ikke gøre op i forhold til et ekstra mandat, slutter han.

Venstres tre første mandater forventes at gå til Søren Gade, Morten Løkkegaard og Linea Søgaard-Lidell. Det fjerde mandat ser ud til at tilfalde enten Bergur Løkke Rasmussen eller Asger Christensen. Det afgør fintællingen, som først er færdig senere mandag.