Politik

Stor triumf for Salvini og Lega forskyder magtbalancen i Italien

Primo partito! Grazie! Salvini har taget italienerne med storm.

Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, drømte om et stort valg til Europa-Parlamentet, og det blev en sand triumf for ham og hans parti, Lega. Ved sidste EP-valg fik de kun seks procent og denne gang næsten 35 procent af stemmerne.

Han er ikke til at skyde igennem!

Han skrev en takkehilsen på Facebook i aftes kort efter klokken 23, da valgstederne lukkede.

Primo partito! Grazie!

Lega er nu landets største parti.

Kæmpede med skuffelse

Da valgresultatet i nat var overbevisende nok til at tale højt om det, trådte Salvini frem foran den ventende presse i Via Bellerio, Legas hovedsæde i Milano. Han var for en gangs skyld mindre frisk, energisk og smilende, end man normalt oplever ham.

Muligvis kæmpede han lidt med en stor skuffelse, han var nødt til at sluge midt i al valgrusen. Hans højtelskede fodboldhold, A.C. Milan, klarede ikke at kvalificere sig til Champions League i aftes, hvor sæsonens sidste kamp blev spillet i Serie A. Salvini fulgte ellers den spændende kamp i løbet af valgdagens sidste timer, men end ikke hans heppeindsats rakte til at skaffe Milan en plads i CL. Rivalerne Inter løb i stedet med pladsen. Ingen tvivl om, at det har ærgret 'Il Capitano' gul og grøn.

Elsket af folket

Til gengæld lykkedes hans valgstrategi i høj grad. Han har knoklet hårdt for at overbevise sine vælgere om, at netop han og Lega er de helt rette til at løse både Italiens og Europas problemer. Hans tilhængere elsker og tilbeder ham, fordi han er så nem at forstå, så ligetil og så jordnær i modsætning til politikerne fra “eliten” og “det etablerede system”.

Salvini og hans støtter vender sig imod "det stive og folkefjendske EU, som består af finansfolk og bureaukrater”.

De vil af med EU's strenge sparepolitik, som de mener kun er til Tysklands fordel, men betragtes som en spændetrøje af de sydeuropæiske lande. Og så vil de ikke have flere illegale indvandrere, og det problem mener Salvini, han kan løse. Han er godt i gang med at lukke havnene i Italien og forbyde redningsskibe at operere på Middelhavet. Han og hans forgænger har lavet aftaler med Libyen om at kontrollere migrantstrømmen. Det betaler både Italien og resten af EU store beløb for at realisere, selvom enhver aftale med Libyen er skrøbelig, da det er et land i borgerkrig.

De lukkede havne fungerer til en vis grad, men der kommer stadig jævnligt illegale migranter fra både Libyen, Marokko, Algeriet og Tunis over Middelhavet, der søger mod Italien. Det nye er, at mange kommer i små, hurtige både, færre ad gangen og styrer udenom myndighederne.

Vil sende migranter hjem

Salvini har planer om et nyt lovdekret, der skal stramme endnu mere op i bestræbelserne på at lukke de ydre grænser, men som Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, igen understregede forleden. Det er en moralsk og juridisk pligt at redde folk i havsnød.

De illegale migranter, der allerede opholder sig i Europa, vil Lega have udvist og hjemsendt, og partiet vil kræve, at resten af EU deltager. Der skal forhandles aftaler med migranternes oprindelseslande, og det er ikke nemt.

Salvinis parti, Lega, danner regering sammen med protestpartiet Femstjernebevægelsen, og efter dette valgresultat er magtbalancen nu byttet helt rundt. De stærke er Lega, og de svage er Femstjernerne i modsætningen til resultatet af parlamentsvalget i Italien 4. marts i år. Hvad det kommer til at betyde for regeringens overlevelse, bliver der spekuleret voldsomt i her i Italien, hvor det ikke udelukkes, at en nyt valg kan blive udskrevet inden for den nærmeste fremtid.