Pia Kjærsgaard langede ud efter "klimatosserne" - bliver nu hånet på sociale medier
Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er kommet i massiv modvind efter nederlaget til EP-valget. Krisen er ikke ovre, vurderer kommentator.
Dansk Folkepartis stifter og den nuværende formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, greb mikrofonen under partiets valgfest søndag aften for at sætte ord på det rungende nederlag, partiet nu har oplevet til europaparlamentsvalget.
Men et enkelt ord fra hendes tale er det, mange politiske modstandere vil huske fra valgaftenen.
"Klimatosse".
- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i, sagde Pia Kjærsgaard,
- Pia er altid offer
Efterfølgende uddybede Kjærsgaard sin udtalelse i et interview med TV 2, men selvom hun mente, det var "sagt lidt i spøg", har udtalelsen fået både hånende og kritiske reaktioner på Twitter:
- Sagde hun lige det? Ja, det gjorde hun. Pia er altid offer for et eller andet, lyder det fra Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard.
Han fortsætter:
- Jeg er helt tosset med natur og miljø, og man skal da være godt tosset for ikke at tage befolkningens bekymringer for den globale opvarmning alvorligt.
Flere klimatosserier
De radikales Martin Lidegaard mener, at klimaet af indlysende årsager er "vor generations største politiske tema", og Pia Kjærsgaard med sin kommentar derfor ikke fatter, hvad der foregår:
Hos Enhedslisten tager man begrebet "klimatosse" anderledes kontruktivt til sig. Partiets politiske ordfører Pernille Skipper takker på Twitter "de tusindvis af klimatosser, der har stemt på os i dag."
- Vi håber, I er med os til en hel masse klimatosserier frem mod folketingsvalget - og ikke mindst bagefter!
Også Pelle Dragsted fandt tid til at mødes med SF's Jacob Mark til et "klimatosse"-selfie:
I organisationen CARE Danmark var første punkt på dagsordenen mandag at få designet en t-shirt og et klistermærke med ordet "klimatosse":
Hos Socialdemokratiet mener det tidligere Europaparlamentsmedlem Dan Jørgensen, at "lidt selverkendelse måske havde været klædeligt". Senere skriver han på Twitter:
Også partiets Benny Engelbrecht er klar på til hver en tid at være "klimatosse", hvis det er grunden til, at der var rekordmange danskere, som gik til stemmeurnerne.
- Her hos Socialdemokratiet glæder vi os over, at en god valgkamp med vigtige temaer har vundet gehør hos vælgerne.
Valgnederlag "træls"
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl så - modsat Pia Kjærsgaard - anderledes indad, da han blev spurgt ind til valgnederlaget:
- Det er da rigtig, rigtig træls, sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2.
- Jeg har bestemt et ansvar for, hvad der foregår i Dansk Folkeparti, og det tager jeg også. Jeg er kaptajn på broen, og det er jeg, både når der er rygvind og stormvejr, tilføjer DF-formanden.
To grunde til DF-nedtur
Ifølge Thomas Funding, der er politisk redaktør hos Avisen Danmark, er der minimum to selvforskyldte grunde til, at Dansk Folkeparti har tabt tre mandater ved Europa-Parlamentsvalget.
Den ene er Morten Messerschmidt og skandalesagerne om Meld og Feld, der handler om, hvorvidt Dansk Folkeparti brugte EU-midler i strid med reglerne.
Den anden er Kristian Thulesen Dahl, der har arbejdet for at placere Dansk Folkeparti i midten af dansk politik, og dermed gjort vælgere i tvivl om, hvad man får ved at stemme på dem.
- Hvad konsekvenserne bliver til folketingsvalget om ni dage, ved vi ikke, men DF's krise er ikke ovre, skriver Thomas Funding.
Politisk kommentator Hans Engell lægger ikke fingre imellem og kalder Dansk Folkepartis valgresultat for ”det største partisammenbrud i fredstid nogensinde”.
- De har tabt næsten to tredjedele af deres vælgere siden sidst. Jeg kan ikke huske at have oplevet noget så dramatisk, siger han til TV 2.