EP-valg 2019

Ny Venstre-kvinde får først mandat efter Brexit: - En skør situation

Linea Søgaard-Lidell fik 24.145 personlige stemmer ved europaparlamentsvalget søndag. Philip Davali / Ritzau Scanpix

Med 11.725 personlige stemmer ender Venstres Bergur Løkke Rasmussen ikke med en plads i parlamentet.

Venstre blev de helt store danske vindere ved europaparlamentsvalget søndag, hvor partiet fik den største andel af stemmerne og fordoblede sit mandattal fra to til fire.

Og EP-sejren fortsatte mandag aften, hvor de personlige stemmer var endeligt talt op.

Her var Morten Løkkegaard og Søren Gade valgets helt store stemmeslugere, og de løber derfor med hver sit mandat. Derudover kan også partifællerne Asger Christensen og Linea Søgaard-Lidell se frem til en plads i parlamentet for Venstre.

Men partiet kan ende med at vente længe, før den fulde gevinst kan indløses.

Linea Søgaard-Lidell har nemlig fået partiets fjerde mandat, der bliver tilgængeligt, når Brexit er på plads. Den nye Venstre-kvinde kan derfor først træde ind på sin plads i Europa-Parlamentet, når briterne træder ud.

En situation, som hovedpersonen selv beskriver som ”skør”.

- Der er meget oppe i luften lige nu. Jeg håber da, at jeg kommer ind på et tidspunkt. Men lige nu fokuserer jeg bare på, at der skal landes den bedst mulige løsning på Brexit, siger Linea Søgaard-Lidell til TV 2.

Helt ny i politik

Venstres nye skud på EU-stammen, Linea Søgaard-Lidell, er uddannet journalist og sidder i dag som kommunikationsrådgiver i Vækstfonden. Et job, hun skifter ud med sædet i parlamentet - måske.

Og det var mandag aften en overvældet nyvalgt politiker, der nu kan se frem mod en plads i Venstres politiske EP-landskab:

- Jeg er helt ny i politik og er startet fra nul. At jeg får 24.000 personlige stemmer er vanvittigt. Det er jeg meget stolt over, siger Linea Søgaard-Lidell.

Det er dog svært at spå om, hvornår hun kan tiltræde sit nye job. Venstre er afhængig af, at der kommer en ende på de kaotiske Brexit-forhandlinger, hvor deadline foreløbigt er udskudt til 31. oktober. Men det betyder ikke, at briterne træder ud til den tid.

Professor ved Institut for engelsk og historie ved Københavns Universitet Stuart James Ward tror ikke, at forhandlingerne trækker ud i flere år - men nærmere vil han ikke komme en dato på briternes udtræden af EU.

- Det er helt sindssygt, det her Brexit, og derfor er det et meget åbent spørgsmål, hvornår Venstre får sit fjerde mandat. Man kan lige så godt tage sine penge og gå ned på væddeløbsbanen og spille, siger Stuart James Ward til TV 2.

Bergur er ude

Men der er ikke plads til alle. Det måtte Bergur Løkke Rasmussen sande, da de personlige stemmer mandag var talt op.

Den 29-årige politiker, der er søn af statsminister Lars Løkke Rasmussen, opnåede 11.725 personlige stemmer. Et antal, der op imod de 24.145 krydser ud for Linea Søgaard-Lidells navn ikke var nok i kampen om Venstres fjerde og sidste mandat.

Du kan se den endelige fordeling af alle de personlige stemmer her.