Valg 2019

Mens de EU-begejstrede skålede og dansede, døde en 40 år gammel tradition

I mere end fire årtier har de siddet med ved netop det bord, de kæmper imod. Nu er de ikke længere inviteret.

Da klokken blev 23.00 søndag aften, stod Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, med et fastlåst blik rettet mod storskærmen.

Timerne forinden var blevet brugt på at sprede optimisme blandt de, der var dukket op til valgfest, for prognoserne så ikke for gode ud.

Nu var resultatet lige på trapperne.

Omkring spidskandidaten stod forbundsfæller med en beroligende hånd om Rina Ronja Kari. Den anden blev brugt til konsekvent at tjekke deres telefon.

Et klart valgresultat

Sådan blev de ved, indtil resultatet tikkede ind. Og allerede inden resultatet for Folkebevægelsen mod EU var kommet til syne på storskærmen, vendte Rina Ronja Kari om på hælene og gik mod scenen.

Rina, hvordan har du det lige nu?

Der kom intet svar.

Spidskandidaten Rina Ronja Kari i det øjeblik, valgresultatet begyndte at komme ind. Få sekunder før hun vendte på hælene og gik mod scenen.

Først da Rina Ronja Kari nåede scenen og fattede mikrofonen, satte hun ord på nederlaget.

- Kære venner. Nu er der ingen grund til at trække tiden længere.

Med hende på scenen var flere af bevægelsens andre kandidater. Alle med blikket rettet mod kvinden, som i timerne forinden havde forsøgt at bevare optimismen.

- Det er et klart valgresultat. Et resultat, der siger, at Folkebevægelsen mod EU ikke kommer til at være repræsenteret i Europa-Parlamentet de næste fem år.

Med de ord sluttede en mere end 40 år gammel tradition.

Skuffede skeptikere

Folkebevægelsen mod EU blev stiftet som resultat af en modstand, der allerede begyndte i 60'erne. Efter EF's dannelse i 1958 blussede mindre modstandsorganisationer op, men det lykkedes dem aldrig rigtigt at skabe den røre, der var tiltænkt.

Først da Danmark skulle til stemmeurnerne i 1972, blev en egentlig bevægelse til.

Selve Europa-Parlamentet blev oprettet syv år senere, og siden har Folkebevægelsen mod EU haft en repræsentant siddende med ved bordet.

Medlemmerne har altså i fire årtier rejst til og fra Bruxelles og Strasbourg i et job, som de i virkeligheden ikke mener bør eksistere.

Den tid er nu forbi. Og mens de EU-begejstrede partier Venstre og Radikale Venstre søndag skålede og dansede valget i seng, var skuffelsen svær at skjule blandt landets mest EU-skeptiske.

Da Folkebevægelsen mod EU var på sit højeste, havde de fire mandater.

Slutter ikke her

Siden Folkebevægelsen mod EU for første gang i 1979 blev valgt ind, skete det med et brag. De havde opbakning nok til fire mandater. Søndag fik de nul.

Folk kommer til at blive så trætte af, at EU blander sig i alle dele af deres samfund

Rina Ronja Kari

Men selvom de nu ikke længere har et kontor i Bruxelles, forsikrede Rina Ronja Kari bevægelsens medlemmer, at de fortsat vil kæmpe imod.

- Det er ikke en EU-modstand, der dør. Det er ikke en EU-modstand, der slutter her. Det er en EU-modstand, der kommer til at omorganisere sig og finde nye måder, lød det fra talerstolen efter det nedslående resultat.

Et spinkelt håb

Bag Rina Ronja Kari stod kandidaterne stadig arm i arm og med fastlåste blikke rettet mod deres spidskandidat. For hvad nu?

- Kære venner, jeg ved én ting med sikkerhed. Når vi ikke længere sidder i Parlamentet, så kommer vi til at se EU og EU-tilhængerne sætte fuld fart på at få endnu mere magt til EU. De kommer til at afskaffe forbeholdene, de kommer til at afskaffe vetoretten, de kommer til at give magten over velfærd, over arbejdsmarkedet, over vores demokrati til EU.

Og dér midt i nederlagets tale lød et spinkelt håb for modstandens fremtid.

- Folk kommer til at protestere. Folk kommer til at blive så trætte af, at EU blander sig i alle dele af deres samfund. Den EU-modstand finder vi en måde at samle op på. Det slutter ikke her. I dag er ikke en god dag. Det er rigtig ærgerligt at slutte af på den her måde, men det er ikke en dag, hvor vi lukker og slukker.

Spidskandidaten Rina Ronja Kari da hun søndag aften forlod valgfesten.

Mandat til Enhedslisten

Selvom tilbagegangen for Folkebevægelsen mod EU ikke var ny, var dette års europaparlamentsvalg alligevel markant anderledes end de tidligere.

Efter år med opbakning fra Enhedslisten, valgte partiet for første gang selv at stille op. Det viste sig at koste vennerne hos folkebevægelsen dyrt.

Folkebevægelsen mod EU fik omkring 3,7 procent mod Enhedslistens 5,5. En forskel på 1,8 procentpoint.

I landene omkring os var det ellers overvejende partierne med de grønneste profiler eller den største EU-skepsis, der opnåede størst fremgang. I Danmark måtte de største EU-skeptikere altså se sig slået.