Valg 2019

Hønge: - Jeg forstår godt, hvis folk er utilfredse

Søndag fik SF to mandater til Europa-Parlamentet, men nummer to på listen, Karsten Hønge, vil ikke afsted.

SF's politiske ordfører takker nej til en plads i Europa-Parlamentet trods næsten 20.000 personlige stemmer.

Dermed giver han pladsen videre til kandidaten med tredjeflest personlige stemmer, Kira Marie Peter-Hansen. Han vil nemlig hellere i Folketinget, når der er valg i næste uge.

- Vi har brug for noget erfaring for at navigere i det oprørte hav, der ser ud til at opstå i Folketinget. Vi skal sikre, at SF kan sejle sikkert, siger han til TV 2.

Men modsat i Folketinget er det altså ifølge den fynske politiker ikke vigtigt, hvem der bliver sendt til Bruxelles, så længe det er en SF'er.

- Det her handler ikke om mig, det handler om sagen. Og hver eneste stemme på mig bliver en stemme på at trække Europa i SF's retning, lyder det fra Hønge.

Fik kritik for kandidatur

Karsten Hønge mødte kritik, da han valgte at stille op til Europa-Parlamentet, selvom han i forvejen er en af SF's spidskandidater til Folketinget. Man kan nemlig ikke sidde begge steder.

Men han affærdigede kritikken med, at han jo ikke vidste, om han ville blive valgt nogen af stederne. Nu hvor det står klart, at han må skuffe de mange vælgere, der satte kryds ved hans navn, kan han dog godt se, at det kan give anledning til kritik.

- Jeg forstår godt, hvis der er nogen, der er utilfredse og knurrer over det her. Jeg har stor forståelse for, hvis der er nogen, der mener, vi ikke ramte bolden helt rent her, siger han.

Selvom det søndag stod klart, at SF kunne sende to kandidater til Bruxelles, ville Karsten Hønge ikke tage stilling til noget, før de personlige stemmer var talt op. Det til trods for, at han stod nummer to på listen efter den garvede Margrete Auken.

Han fik 19.687 stemmer og blev dermed - ganske som forventet - den SF'er, der fik næstflest stemmer.

Kaldte det "fantastisk"

Allerede 17. maj blev SF målt til to mandater i en Megafon lavet for TV 2. I den forbindelse kaldte han det for "fantastisk", hvis det kunne lykkes ham at blive valgt ind begge steder.

Holder du fast i, at hvis der også bliver en plads til dig i Folketinget, så er det den, du tager?

- Jeg ved godt, det er et rigtig åndssvagt politikersvar. Men jeg tager et valg ad gangen. Jeg må lige lade være med at sælge pelsen, før bjørnen er skudt, svarede Hønge dengang.

"Udemokratisk"

Nu må bjørnen siges at være skudt. Men det virker ikke umiddelbart som om, at det falder i god jord hos vælgerne, at udmeldingen først er kommet efter valget.

En bruger på Facebook skriver blandt andet sådan her:

- SF bør aflevere samtlige 19.742 vælgere til en kandidat i et rigtigt demokratisk parti, som respekterer vælgernes valg! Føj, hvor er det ødelæggende for demokratiet og troværdigheden til vore politikere.

En anden bruger skriver, at det har fået hende til at overveje, hvor krydset skal sættes ved folketingsvalget 5. juni.

Dropper studiet

Kira Marie Peter-Hansen er bare 21 år og bliver dermed et af de yngste medlemmer af Europa-Parlamentet nogensinde. Til daglig bor hun på Nørrebro i København og studerer økonomi.

- Jeg kommer til at droppe ud af mit studie, siger hun og tilføjer:

- Jeg har fået at vide, at man ikke kan arbejde i Bruxelles og passe et studie samtidigt, så det bliver jeg nødt til. Selvom jeg godt nok har hørt, at Margrete Auken gerne vil have, at jeg tager min uddannelse færdig. Denne gang må jeg skuffe hende. Så håber jeg, at jeg kan opveje for det på et andet tidspunkt.