EP-valg 2019

Her er EP-valgets tre største vindere og tabere

Valgets helt store vinder på det personlige plan ser ud til at blive Søren Gade.

Som det er tilfældet ved de fleste valg, er der både vindere og tabere efter mandagens europaparlamentsvalg.

På partiniveau kan Venstre, SF og de radikale kaldes vindere, da alle tre partier gik frem i forhold til valget i 2014.

Blandt taberne er Dansk Folkeparti, der gik fra fire til et enkelt mandat, Folkebevægelsen mod EU, der mistede det eneste mandat de havde, og Liberal Alliance og Alternativet, der slet ikke kom ind.

På det personlige plan ser Søren Gade ud til at blive valgets helt store vinder. Fra en placering som nummer fire på Venstres liste, ser ud til at gå i top fem over de kandidater, der får flest personlige stemmer.

I den modsatte ende ligger Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, der er helt ude efter 40 år i Europa. For første gang nogensinde.

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen giver dig her et bud på de tre største vindere og tabere ved Europa-Parlamentsvalget:

Her er vinderne

 1. Venstre og Søren Gade

  Søren Gade (V) kan blive den helst store stemmesluger ved EP-valget.

  Venstre fordoblede sine mandater og er nu det største danske parti i Europa. Det skyldes ikke mindst Søren Gade, siger Peter Lautrup-Larsen.

  - Det ser ud som om, at han er en af dem, der får klart flest personlige stemmer. Det sker endda selvom, han kun var nummer fire på Venstres liste.

  - Han bidrager med den starquality, som man så med Morten Messerschmidt ved sidste valg.

 2. SF og Margrete Auken

  Margrete Auken og SF sikrede sig to mandater.

  SF fordobler sit mandat-antal og kan sende to politikere afsted til Europa. Og det skyldes især Margrete Auken, siger Peter Lautrup-Larsen.

  - Karsten Hønge var egentlig kun sat som nummer to på SF's liste for at trække stemmer til Margrete Auken.

  - Der var ingen, der havde regnet med, at de ville få så godt et valg, og det skyldes ikke mindst Margrete Auken, der som spidskandidat har trukket en stor del af stemmerne.

 3. De Radikale og Morten Helveg Petersen

  Morten Helveg Petersen.

  De Radikale fik et godt valg, hvor de gik fra et til to mandater. Det er første gang, at partiet får to mandater til Europa-Parlamentet.

  - De blev blandt andet hjulpet af, at de var i valgforbund med Alternativet, der ikke kom ind. Det er et stort resultat for de radikale, siger Peter Lautrup-Larsen.

Her er taberne

 1. Folkebevægelsen mod EU

  Rina Ronja Kari.

  Efter at have været repræsenteret i Europa-parlamentet i 40 år, røg Folkebevægelsen mod EU ud. Rina Ronja Kari er dermed færdig i politik.

  - I det historiske perspektiv indkasserer Rina Ronja Kari og Folkebevægelsen mod EU det største nederlag, siger Peter Lautrup-Larsen.

  - De ryger ud efter 40 år, og det ser ud som om, at de må lukke og slukke nu.

  Ikke nok med det, kom deres allierede Enhedslisten ind i stedet for.

 2. Dansk Folkeparti

  Anders Vistisen ryger ud af Europa-Parlamentet.

  Dansk Folkeparti gik tilbage fra fire til et mandat. Dermed er det blandt andet et farvel til Anders Vistisen, der måtte affinde sig med at være nummer to på listen, efter at Peter Kofod blev opstillet.

  - Det er et kæmpe nederlag for Dansk Folkeparti, der blev båret frem af Morten Messerschmidt ved det seneste valg, siger Peter Lautrup-Larsen.

  - Det er også et nederlag for Anders Vistisen, der nu er helt ude af politik.

   

 3. Liberal Alliance og Mette Bock

  Mette Bock er færdig i dansk politik.

  Liberal Alliance kom ikke ind i Europa-Parlamentet i tredje forsøg ud af tre mulige.

  - Det er et stort nederlag for Mette Bock, der er helt ude af politik nu. Liberal Alliance forsøgte at spille på Mette Bocks kendiseffekt, men resultatet udeblev, siger Peter Lautrup-Larsen.