Valg 2019

Folketingsvalget har fået en ny dramatik, siger kommentator efter Venstre-sejr

Trods klar føring i meningsmålingerne frem mod folketingsvalget, understreger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at "den ikke er hjemme".

Venstre blev den helt store vinder ved valget til Europa-Parlamentet, hvor partiet fik den største andel af stemmerne og fordoblede sit mandattal fra to til fire.

Til stående klapsalver gik partiformand Lars Løkke Rasmussen lidt over midnat på scenen til partiets valgfest og erklærede sejren.

- Mange måneders ihærdig valgkamp er i aften blevet belønnet med en flot fremgang, så Venstre står styrket som Danmarks største parti, lød det fra statsministeren.

Om ni dage skal Danmark igen til valg, når der skal vælges nye medlemmer af Folketinget, og her står Venstre i meningsmålingerne til at miste statsministerposten.

Men efter søndagens resultat er spørgsmålet, hvilken betydning det kan få frem mod valgdagen 5. juni.

- Folketingsvalget har fået en helt ny dramatik. Det har været op ad bakke i modvind, slud og blæst for det borgerlige Danmark, men det her giver Venstre et enormt momentum ind i valgkampens sidste dage, siger politisk kommentator Noa Redington.

Der har tidligere været eksempler på, at et godt kommunal- eller EP-valg kan smitte af på det efterfølgende folketingsvalg, men Danmark har aldrig haft to valg så tæt på hinanden, og det er derfor svært at forudsige, om det også vil være tilfældet denne gang.

- Lars Løkke Rasmussen har fået den medvind, han håbede på, da han lagde de to valg så tæt, men om han er kommet tættere på statsministerposten er et mere åbent spørgsmål, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

S-formand: Den er ikke hjemme

I den seneste Megafon-måling vinder blå blok terræn, men det ændrer ikke på det store billede, hvor rød blok fortsat står til et markant flertal med 52,5 procent af stemmerne eller 92 mandater – vel at mærke uden Alternativets seks mandater.

Venstres fremgang ved EP-valget gik dog ikke ubemærket hen hos Socialdemokratiet, og i sin tale i nat understregede partiformand Mette Frederiksen, at ”den ikke er hjemme endnu” med henvisning til de berømte ord, som daværende Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen blev citeret for op til valgnederlaget til Poul Nyrup (S) i 1998.

"Den er hjemme", stod der på forsiden af Ekstra Bladet dagen før valgdagen. Uffe Ellemann-Jensen har siden nægtet at have udtalt ordene.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell giver søndagens sejr fornyet energi til Venstre og Lars Løkke Rasmussen, og Engell forventer, at danskerne kommer til at se et meget hårdt kæmpet forløb de sidste dage af valgkampen.

- Blå blok skal stadig præstere et mirakel. Løkke havde en stor valgaften, men spørgsmålet er, om han kan bruge det til ret meget. Hvis han havde skullet danne regering i aftes, havde han været helt færdig. Han kan ikke bruge det til noget, hvis resten af blå blok leverer, som de gjorde.

Svært for Venstre uden DF-hjælp

Venstres normale støttepartier, Konservative og Liberal Alliance, gik begge tilbage ved europaparlamentsvalget, og DF fik ifølge Hans Engell et decideret katastrofevalg. De kan derfor ikke levere meget støtte til Løkkes projekt, lyder analysen.

Tilsvarende skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i sin analyse af søndagens valg:

- Problemet er, at Venstre og blå blok ikke vil kunne fastholde regeringsmagten, hvis DF fortsætter nedturen og imploderer ved folketingsvalget. Det var i høj grad DF, som var med til at trække Løkke ind i Statsministeriet i 2015, og uden DF’s trækkraft bliver det ekstra svært for Løkke grundlovsdag.

Dansk Folkeparti står ifølge meningsmålingerne også over for stor tilbagegang ved folketingsvalget, hvor partiet også presses af to nye højrefløjspartier i form af Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Røde partiers fremgang kan presse S

En stor ubekendt frem mod folketingsvalget er valgdeltagelsen, som ved søndagens EP-valg var rekordhøj.

Flere kommentator har spekuleret i, at det kan være klimadagsordenen, som har aktiveret særligt de unge, og gentager det sig ved valget 5. juni, vil det være en fordel for de røde partier, der typisk står stærkest på klimaspørgsmålet.

SF og Det Radikale Venstre fik flotte valg søndag, og begge partier gik fra én til to pladser i Europa-Parlamentet.

- Det kan blive en udfordring for Mette Frederiksen, for ender det med rødt flertal, vil venstrefløjen blive mere krævende og besværlige. Pia Olsen Dyhr og Morten Østergaard vil med så store valgresultater stille betydelige krav for at støtte en S-regering, vurderer Hans Engell.

Resultaterne af folketingsvalget 2019 vil kunne ses her, så snart de foreligger.