EP-valg 2019

DF-profiler efter Pia K.-kommentar: Ville ikke have brugt ordet 'klimatosser'

Både Morten Messerschmidt og Søren Espersen siger, at de ikke ville have brugt ordet "klimatosser".

Et enkelt ord, som Pia Kjærsgaard brugte i sin tale søndag aften, har fået meget opmærksomhed dagen efter europaparlamentsvalget.

Nemlig ordet "klimatosser".

Efter talen gjorde Pia Kjærsgaard klart i et interview med TV 2, at det med "klimatosser" var ment “lidt i spøg”.

Morten Messerschmidt, der stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti, mener ikke, at ordet er velvalgt.

- Jeg synes ikke, man skal kalde det for tosserier. Jeg synes, at klimadebatten er relevant, men også kommet meget ud af proportioner, siger han til TV 2.

Søren Espersen: Forkert ord

Søren Espersen, der ligeledes er folketingskandidat for Dansk Folkeparti, er heller ikke imponeret over sin tidligere formands ordvalg. Ifølge Ritzau siger han, at det er et "forkert ord, der bliver brugt der".

- Men jeg er enig med Pia Kjærsgaard i, at klimahysteriet på en måde har taget overhånd i disse Greta Thunberg-tider, siger han med henvisning til den 16-årige klimaaktivist, der besøgte København lørdag.

- Det er som om, at om 13 år er det slut. Jeg ville ikke have brugt ordet klimatosser, men har forståelse for, at Pia har sagt det i en vred stund. Det er et ikke-velvalgt udtryk, siger han dagen efter talen ifølge Ritzau.

Pia K: Kommentar faldt med et smil

Pia Kjærsgaard sagde følgende i sin tale søndag aften:

- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i.

Hun langede desuden ud efter pressen og EU, da hun kom med nogle af grundene til, at DF stod til et dårligt EU-valg, hvor den generelle valgdeltagelse ellers var usædvanligt høj.

Pia Kjærsgaard siger til Ritzau, at kommentaren "faldt med et smil".

- Alle, der så og hørte mig i går, ved, at det blev gjort med et smil, men det bliver brugt mod os, fordi vi ligger ned, og så synes man, det er sjovt at bruge mod mig, siger hun.

Messerschmidt: Ordene kan sidde løst til en valgfest

Morten Messerschmidt siger, at han mener, at man skal tage klimadebatten alvorligt, men han peger også på situationen, som kommentaren faldt i forbindelse med.

- Det er sagt til en valgfest, så sidder ordene måske lidt løst. Jeg tror egentlig, at Pia og jeg er meget enige.

Pia Kjærsgaard er blevet kritiseret for ordvalget på de sociale medier. Det bekymrer hende dog ikke, siger hun til Ritzau.

Dansk Folkeparti fik et skuffende valgresultat ved søndagens europaparlamentsvalg, hvor partiet gik fra fire mandater til et enkelt.

Peter Kofod bliver den eneste, der repræsenterer partiet i Europa de næste fem år. I 2014 fik partiet et drømmevalg, hvor Morten Messerschmidt blev den helt store stemmesluger med 465.758 personlige stemmer.