Valg 2019

21-årig SF'er får plads i EU - dropper studiet og flytter til Bruxelles

I løbet af et døgn gik 21-årige Kira Marie Peter-Hansen fra at være nummer fire på SF's liste til nu at være nummer to.

SF har scoret to mandater til Europa-Parlamentet, men det bliver ikke de to øverste fra partiets liste, der skal til Bruxelles.

I stedet skal partiets spidskandidat Margrete Auken de næste fem år sidde i Europa-Parlamentet med nummer fire på listen: Den 21-årige SFU'er Kira Marie Peter-Hansen.

Til valgfesten på Christiansborg søndag aften var den unge SF'er da heller ikke til at komme uden om.

Det var blandt andet hende, der havde fået æren af at cykle partiformand Pia Olsen Dyhr og Margrete Auken ind til Christiansborg på en rickshaw-cykel.

Og da hun første gang trådte ind i lokalet, blev hun mødt med jubel, klapsalver og kram fra de mange SFU'ere, der var mødt tidligt op.

"Unge, dygtige Kira"

Selvom hun stod nummer fire på listen, og SF kun fik to mandater, var det også Kira Marie Peter-Hansen, der blev nævnt, da den garvede spidskandidat Auken trådte på talerstolen efter valgresultatet.

Her blev der delt roser ud og sagt, at det jo meget nemt kunne blive "den unge og dygtige Kira", der ville ende i parlamentet.

Og ganske rigtigt.

Kira Marie Peter-Hansen slog den tredje på listen, Peter Westermann, med længder, da det personlige stemmetal mandag var gjort op. Og selvom Karsten Hønge fik nok personlige stemmer til at rejse med Margrete Auken, har han meldt ud, at han ikke vil til Bruxelles alligevel. Han stiller nemlig også op til folketingsvalget.

Sprang to placeringer

I løbet af et lille døgn rykkede Kira Marie Peter-Hansen altså to placeringer op på SF's liste, og da TV 2 taler med hende, lyder det:

- Jeg er vildt glad og lidt i chok, må jeg nok indrømme. Jeg tror ikke helt, jeg har forstået det endnu.

Hvornår tror du, det kommer til at gå op for dig?

- Jamen, jeg skal afsted til Bruxelles allerede på onsdag, så måske der. Den grønne gruppe holder fest for at fejre vores fantastiske resultat, så det skal jeg ned og være med til.

Klima, LGBT og økonomi

SF er med i Den Grønne Gruppe, som blandt andet kæmper for miljøbeskyttelse, social retfærdighed og et åbent Europa. Og det er netop arbejdet i den gruppe, som den nyvalgte SF'er ser mest frem til.

Hun fortæller, at hun mest af alt glæder sig til at se, hvordan ordførerskaberne bliver fordelt.

- Jeg vil virkelig gerne arbejde med klima, LGBT-rettigheder og økonomi. Men det er jo nogle meget populære emner i vores gruppe, så det bliver der helt sikkert kamp om at få lov til, siger hun.

Dropper sit studie

Du er på dit andet semester på økonomistudiet. Skal du tilbage og tage det færdigt, når dine fem år i Bruxelles er gået?

- Årh, det ved jeg ikke. Så langt har jeg slet ikke tænkt endnu.

Du vil måske blive i politik for evigt?

- Jeg tror ikke, jeg bliver i politik for evigt, men man ved jo aldrig. Det kommer meget an på, hvor vi står om fem år. Hvis klimakrisen er løst, har jeg jo gjort det, jeg kom for.

Er det klimaet, der betyder mest for dig?

- Ja. Det absolut vigtigste for mig er klimaet.