Ude i Europa vinder skeptikerne frem - i Danmark er det lige omvendt

16x9
Der er valg til Europa-Parlamentet i 21 lande søndag. Foto: Guido Kirchner / Ritzau Scanpix

Danskernes stemmer vil lande på EU-venlige partier, mens europæerne er mere skeptiske, viser meningsmålinger.

Danmark har det med at gå egne veje, når det kommer til EU-valg.

Det ser ud til også at blive tilfældet ved valget til Europa-Parlamentet, der afholdes i dag.

- Tendensen i Danmark ser ud til at være i modsætning til den europæiske tendens, siger Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker.

- EU-skeptikerne vinder frem på europæisk plan. I Danmark samler vælgerne sig i højere grad om de mere etablerede partier, siger han.

Den seneste meningsmåling fra Megafon foretaget for TV 2 og Politiken, offentliggjort lørdag, bekræfter tendensen.

En måling behæftet med en usikkerhed på plus/minus 1,8 procentpoint.

I målingen bliver EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti halveret fra fire til to mandater, Enhedslisten kommer slet ikke ind, mens Folkebevægelsen mod EU med nød og næppe beholder sit ene mandat.

- De EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten taber en del mandater til de mere etablerede partier, siger Peter Lautrup-Larsen.

Det er især DF, der står til at gå 12,1 procentpoint tilbage siden valget i 2014, som trækker ned.

Peter Lautrup-Larsen peger på, at DF’s dårlige meningsmålinger til folketingsvalget smitter af. Sagerne om Meld og Feld spiller også ind, mens spidskandidaten, Peter Kofod, ikke er lige så populær som rekord-stemmeslugeren ved seneste valg, Morten Messerschmidt.

Målingen viser desuden, at traditionelle, EU-begejstrede partier går frem eller holder niveauet fra seneste valg. Det Radikale Venstre fordobler sit mandattal, Venstre går ét mandat frem, og Socialdemokratiet beholder deres tre mandater.

Europa er EU-skeptisk

På europæisk plan vil partier, der ønsker mindre EU eller direkte er imod det europæiske fællesskab, få i alt 193 ud af EU-Parlamentets 751 pladser.

Det vil i så fald være en stigning på 38 pladser i forhold til valget i 2014, viser meningsmålinger fra Europe Elects, skriver Ritzau.

Disse populister, nationalister - dumme nationalister - de er forelskede i deres egne lande.

Jean Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen

Formand for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker, mener, at den voksende EU-skepsis stammer fra partier, der udnytter og opildner borgeres vrede.

- Det er altid nemmere at mobilisere negative kræfter end at mobilisere positive kræfter, sagde Juncker til mediet CNN før valget.

EU's seks største lande, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Spanien og Polen råder samlet over 421 parlamentssæder.

I disse lande ventes EU-positive partier ifølge Ritzau at gå tilbage med 25 mandater i forhold til 2014, mens de EU-skeptiske vil vokse med 29.

Stigningen er især båret af Italien, hvor det indvandrerkritiske parti Lega ventes at få 25 mandater - i så fald en stigning på 20 mandater.

- Disse populister, nationalister - dumme nationalister - de er forelskede i deres egne lande, sagde Juncker onsdag.

- De kan ikke lide dem, som kommer langvejs fra. Det kan jeg godt. Vi må handle i solidaritet med dem, som er i en værre situation end os selv.

De store tabere

De store tabere ved valget ser ud til at blive EU's to største grupper, konservative EPP, som er Junckers gruppe, og socialdemokraterne.

EPP står til at miste 48 mandater, men vil stadig være EU's største med 168 pladser. Den socialdemokratiske gruppe som Jeppe Kofod (S) sidder i, ser ud til at tabe 41 mandater og ende på 146 i alt.

EU's liberale og EU-positive gruppe, Alde, vil dog ifølge målingerne gå frem med 37 mandater i forhold til 2014 og ende på 106.

Der er valg til Europa-Parlamentet i 21 lande søndag.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet