Exitpoll halverer DF: I fÄr ikke skovlen under os, siger Thulesen Dahl

SÞndagens europaparlamentsvalg ser ud til at blive det mest populÊre nogensinde. FolkebevÊgelsen mod EU kan for fÞrste gang vÊre pÄ vej ud.

Det tyder pÄ, at Dansk Folkeparti kommer til at lide et stort nederlag ved sÞndagens europaparlamentsvalg.

Det viser en exitpoll foretaget af Megafon for TV 2, som er offentliggjort umiddelbart efter, valgstederne er lukket klokken 20. MÄlingen er foretaget blandt 8500 vÊlgere, som har stemt, og har en statistisk usikkerhed pÄ omkring tre procentpoint. De officielle tal offentliggÞres fÞrst fra klokken 23.

Dansk Folkeparti stÄr ifÞlge exitpollen til 14,2 procent af stemmerne, og sammenlignet med valget i 2014 er det en halvering fra fire til to mandater. Hos DR stÄr Dansk Folkeparti til et endnu dÄrligere valg, ifÞlge en exitpoll fÄr partiet kun et mandat med blot 11,8 procent af stemmerne, det er en forskel pÄ 2,7 procentpoint fra TV 2s exitpoll.

Ramt af svindelsager

Ved valget i 2014 fik Dansk Folkeparti med stemmeslugeren Morten Messerschmidt i front 26,6 procent af stemmerne, men meget er sket siden da.

Dansk Folkeparti har vÊret igennem Ärelange sager om svindel med tilskud fra fondene MELD og FELD, Peter Kofod har taget over som spidskandidat, og pÄ den landspolitiske scene ser Dansk Folkeparti ogsÄ ud til at gÄ markant tilbage ved folketingsvalget i nÊste uge.

En halvering lyder umiddelbart som et dÄrligt resultat, men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er umiddelbart godt tilfreds, hvis partiet ender med to mandater.

- Vi er ikke sÄ lette at slÄ ud. Der sidder nok nogen nu og tÊnker, at de har fÄet skovlen under os. Men til dem skal vi sige, at det har de ikke, siger DF-formanden under en tale til partiets valgfest sÞndag aften.

Han mener, at det kan have gjort ondt pÄ partiet, at valgkampen har handlet mere om klima end ved det seneste valg i 2014, hvor flygtningekrisen fyldte meget.

- PÄ klima er partierne egentlig ikke sÄ uenige, og det er mÄske gÄet ud over os. Men uanset hvad der er oppe i tiden, sÄ stÄr vi fast pÄ vores synspunkter, og danskerne skal vide, hvor de har os, siger Kristian Thulesen-Dahl.

Meget tyder pÄ, at sÞndagens europaparlamentsvalg slÄr rekorden for hÞjeste stemmedeltagelse. IfÞlge en prognose fra Megafon bliver valgdeltagelsen omkring 66,5 procent. Det er markant hÞjere end den hidtidige rekord fra 2009, hvor 59,5 procent stemte.

Danmark har 13 pladser i Europa-Parlamentet, men nÄr Brexit er gennemfÞrt, fÄr vi en 14. plads.

Fremgang til Venstre, SF og Radikale

Exitpollen viser ogsÄ, at Venstre stÄr til tre mandater og dermed fremgang i forhold til det dÄrlige valg i 2014.

Det er klart, at den her mÄling er ikke den sjoveste at holde fest pÄ

Rina Ronja Kari, spidskandidat for FolkebevĂŠgelsen mod EU

Midt under den belastende sag om partiets kÞb af tÞj til formand Lars LÞkke Rasmussens opnÄede Venstre i 2014 kun opbakning fra 16,7 procent af vÊlgerne. Det betÞd, at Venstre mistede et af sine davÊrende tre mandater, og Lars LÞkke Rasmussen erkendte dengang, at hans parti var i krise.

Venstre har ellers i flere meningsmÄlinger stÄet til fire mandater, men ender det pÄ tre, er det ifÞlge nÊstformand Kristian Jensen ogsÄ godkendt.

- En fremgang er tilfredsstillende, og det, at vi gÄr fra to til tre mandater, gÞr selvfÞlgelig, at vi kommer til at stÄ stÊrkere, siger Kristian Jensen til TV 2.

Foruden Venstre ser ogsÄ SF og Radikale Venstre ud til at gÄ frem. Begge partier stÄr ifÞlge exitpollen til en fordobling af deres nuvÊrende mandattal fra et til to. Radikale Venstres andet mandat bliver ifÞlge Megafon fÞrst udlÞst, nÄr Brexit er pÄ plads.

Der har vÊret tvivl om, hvorvidt Det Konservative Folkeparti ville komme ind eller ej, men exitpollen viser, at spidskandidat Pernille Weiss ser ud til at klare den. Liberal Alliance og spidskandidat Mette Bock stÄr til gengÊld ikke til at komme ind.

Socialdemokratiet stÄr til at bevare sine nuvÊrende tre mandater. Hos DR fÄr Socialdemokratiet i en exitpoll fire mandater.

FolkebevÊgelsen kan vÊre pÄ vej ud

IfÞlge exitpollen fra Megafon ser FolkebevÊgelsen mod EU ud til at miste sin ene plads i Europa-Parlamentet. Holder det stik, vil det vÊre en forelÞbig ende pÄ 40 Ärs parlamentarisk tilstedevÊrelse i Bruxelles for den EU-kritiske bevÊgelse.

Folkebevégelsen mod EU havde i sin storhedstid sidst i 70’erne og 80’erne med op til fem mandater, men senest har konkurrencen fra isér Enhedslisten presset.

Det EU-kritiske venstreflĂžjsparti, der tidligere har stĂžttet FolkebevĂŠgelsen mod EU, er ved dette europaparlamentsvalg opstillet for fĂžrste gang, og det er formentlig med til at koste FolkebevĂŠgelsen mod EU stemmer.

Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl har lÊnge vÊret modstander af, at Enhedslisten skulle stille op. Han er selv kandidat for FolkebevÊgelsen mod EU, og over for TV 2 advarede han lÞrdag om, at Enhedslistens opstilling kan fÄ alvorlige konsekvenser for FolkebevÊgelsen mod EU.

FolkebevĂŠgelsen mod EU's spidskandidat, Rina Ronja Kari, er ikke glad for exitpollen.

- Det er klart, at den her mÄling er ikke den sjoveste at holde fest pÄ, men nu venter vi pÄ resultatet, der kan ske rigtig meget, nÄr man fÞrst begynder at tÊlle stemmerne op, siger hun til TV 2.

Hos Enhedslisten glÊder politisk ordfÞrer Pernille Skipper sig over, at partiets spidskandidat Nikolaj Villumsen kan vÊre pÄ vej til Bruxelles. Hun hÄber dog ikke, det bliver pÄ bekostning af FolkebevÊgelsen mod EU.

- Det her er en exitpoll, sÄ vi hÄber pÄ to mandater til valgforbundet til det aller sidste, siger Pernille Skipper til TV 2.