Exitpoll halverer DF: I får ikke skovlen under os, siger Thulesen Dahl

Søndagens europaparlamentsvalg ser ud til at blive det mest populære nogensinde. Folkebevægelsen mod EU kan for første gang være på vej ud.

Det tyder på, at Dansk Folkeparti kommer til at lide et stort nederlag ved søndagens europaparlamentsvalg.

Det viser en exitpoll foretaget af Megafon for TV 2, som er offentliggjort umiddelbart efter, valgstederne er lukket klokken 20. Målingen er foretaget blandt 8500 vælgere, som har stemt, og har en statistisk usikkerhed på omkring tre procentpoint. De officielle tal offentliggøres først fra klokken 23.

Megafons exitpoll

8.500 respondenter har medvirket i Megafons exitpoll.

Den er gennemført på valgsteder i hele Danmark med vælgere, der har stemt. Usikkerheden er cirka +/- tre procentpoint for de største partier og cirka +/- to procentpoint for de mindste.

På trods af den store stikprøve, kan der ved denne type undersøgelser være systematiske fejlkilder, der går ud over den statistiske usikkerhed.

Dansk Folkeparti står ifølge exitpollen til 14,2 procent af stemmerne, og sammenlignet med valget i 2014 er det en halvering fra fire til to mandater. Hos DR står Dansk Folkeparti til et endnu dårligere valg, ifølge en exitpoll får partiet kun et mandat med blot 11,8 procent af stemmerne, det er en forskel på 2,7 procentpoint fra TV 2s exitpoll.

Ramt af svindelsager

Ved valget i 2014 fik Dansk Folkeparti med stemmeslugeren Morten Messerschmidt i front 26,6 procent af stemmerne, men meget er sket siden da.

Dansk Folkeparti har været igennem årelange sager om svindel med tilskud fra fondene MELD og FELD, Peter Kofod har taget over som spidskandidat, og på den landspolitiske scene ser Dansk Folkeparti også ud til at gå markant tilbage ved folketingsvalget i næste uge.

En halvering lyder umiddelbart som et dårligt resultat, men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er umiddelbart godt tilfreds, hvis partiet ender med to mandater.

- Vi er ikke så lette at slå ud. Der sidder nok nogen nu og tænker, at de har fået skovlen under os. Men til dem skal vi sige, at det har de ikke, siger DF-formanden under en tale til partiets valgfest søndag aften.

Han mener, at det kan have gjort ondt på partiet, at valgkampen har handlet mere om klima end ved det seneste valg i 2014, hvor flygtningekrisen fyldte meget.

- På klima er partierne egentlig ikke så uenige, og det er måske gået ud over os. Men uanset hvad der er oppe i tiden, så står vi fast på vores synspunkter, og danskerne skal vide, hvor de har os, siger Kristian Thulesen-Dahl.

Med forbehold for, at det er exitpoll. Vi står foran en historisk aften. Valgdetagelsen sætter rekord. Og for første gang siden 1979 vil Folkebevægelsen Mod EU ikke blive repræsenteret. Sammenholdt med, at Dansk Folkeparti står til en kindhest, må man sige, at det er en dårlig aften for de danske EU-skeptikere. Meget dårlig.

Meget tyder på, at søndagens europaparlamentsvalg slår rekorden for højeste stemmedeltagelse. Ifølge en prognose fra Megafon bliver valgdeltagelsen omkring 66,5 procent. Det er markant højere end den hidtidige rekord fra 2009, hvor 59,5 procent stemte.

Danmark har 13 pladser i Europa-Parlamentet, men når Brexit er gennemført, får vi en 14. plads.

Fremgang til Venstre, SF og Radikale

Exitpollen viser også, at Venstre står til tre mandater og dermed fremgang i forhold til det dårlige valg i 2014.

Det er klart, at den her måling er ikke den sjoveste at holde fest på

Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU

Midt under den belastende sag om partiets køb af tøj til formand Lars Løkke Rasmussens opnåede Venstre i 2014 kun opbakning fra 16,7 procent af vælgerne. Det betød, at Venstre mistede et af sine daværende tre mandater, og Lars Løkke Rasmussen erkendte dengang, at hans parti var i krise.

Venstre har ellers i flere meningsmålinger stået til fire mandater, men ender det på tre, er det ifølge næstformand Kristian Jensen også godkendt.

- En fremgang er tilfredsstillende, og det, at vi går fra to til tre mandater, gør selvfølgelig, at vi kommer til at stå stærkere, siger Kristian Jensen til TV 2.

Foruden Venstre ser også SF og Radikale Venstre ud til at gå frem. Begge partier står ifølge exitpollen til en fordobling af deres nuværende mandattal fra et til to. Radikale Venstres andet mandat bliver ifølge Megafon først udløst, når Brexit er på plads.

Der har været tvivl om, hvorvidt Det Konservative Folkeparti ville komme ind eller ej, men exitpollen viser, at spidskandidat Pernille Weiss ser ud til at klare den. Liberal Alliance og spidskandidat Mette Bock står til gengæld ikke til at komme ind.

Socialdemokratiet står til at bevare sine nuværende tre mandater. Hos DR får Socialdemokratiet i en exitpoll fire mandater.

Folkebevægelsen kan være på vej ud

Ifølge exitpollen fra Megafon ser Folkebevægelsen mod EU ud til at miste sin ene plads i Europa-Parlamentet. Holder det stik, vil det være en foreløbig ende på 40 års parlamentarisk tilstedeværelse i Bruxelles for den EU-kritiske bevægelse.

Folkebevægelsen mod EU havde i sin storhedstid sidst i 70’erne og 80’erne med op til fem mandater, men senest har konkurrencen fra især Enhedslisten presset.

Det EU-kritiske venstrefløjsparti, der tidligere har støttet Folkebevægelsen mod EU, er ved dette europaparlamentsvalg opstillet for første gang, og det er formentlig med til at koste Folkebevægelsen mod EU stemmer.

Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl har længe været modstander af, at Enhedslisten skulle stille op. Han er selv kandidat for Folkebevægelsen mod EU, og over for TV 2 advarede han lørdag om, at Enhedslistens opstilling kan få alvorlige konsekvenser for Folkebevægelsen mod EU.

Folkebevægelsen mod EU's spidskandidat, Rina Ronja Kari, er ikke glad for exitpollen.

- Det er klart, at den her måling er ikke den sjoveste at holde fest på, men nu venter vi på resultatet, der kan ske rigtig meget, når man først begynder at tælle stemmerne op, siger hun til TV 2.

Folkebevægelsen mod EU står ikke til et mandat i den første exitpoll. Video: Esben Christensen

Hos Enhedslisten glæder politisk ordfører Pernille Skipper sig over, at partiets spidskandidat Nikolaj Villumsen kan være på vej til Bruxelles. Hun håber dog ikke, det bliver på bekostning af Folkebevægelsen mod EU.

- Det her er en exitpoll, så vi håber på to mandater til valgforbundet til det aller sidste, siger Pernille Skipper til TV 2.

For første gang stiller Enhedslisten op med egen kandidat til et EP-valg. Dog håber de stadig på fremgang for Folkebevægelsen mod EU.