Endeligt resultat: DF lider kæmpe nederlag - Venstre går frem

Ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl kan valgkampens store fokus på klima have gjort ondt på DF. Venstre går frem fra to til fire mandater.

Søndagens europaparlamentsvalg bliver et stort nederlag for Dansk Folkeparti.

Det viser det endelige valgresultat lidt over midnat søndag, hvor 100 procent af stemmerne er optalt.

Det er en stor, stor aften for Venstre

Lars Løkke Rasmussen (V)

Dansk Folkeparti mister tre af sine nuværende fire mandater og lander kun på et. Procentmæssigt står Dansk Folkeparti til 10,7 procent af stemmerne. Det er langt mere end halvering fra de 26,6 procent i 2014.

Thulesen: Rigtig, rigtig træls

Ved valget i 2014 fik Dansk Folkeparti med stemmeslugeren Morten Messerschmidt i front et kanon valg, men meget er sket siden da.

Dansk Folkeparti har været igennem årelange sager om svindel med tilskud fra fondene MELD og FELD, Peter Kofod har taget over som spidskandidat, og på den landspolitiske scene ser Dansk Folkeparti også ud til at gå markant tilbage ved folketingsvalget i næste uge.

Tidligere søndag aften så det ud til, at Dansk Folkeparti kun ville gå to mandater tilbage. På det tidpunkt var partiformand Kristian Thulesen Dahl godt tilfreds og sagde, at Dansk Folkeparti ikke var til at få skovlen under. Efter det endelige resultat er kommet, har tonen ændret sig.

- Det er da rigtig, rigtig træls, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Han peger på to årsager til det dårlige valg og nævner uroen omkring Brexit samt det store fokus på klima, som ikke er en mærkesag for Dansk Folkeparti. Nu håber han på et bedre resultat ved folketingsvalget 5. juni og frakender ikke sig selv for ansvar for det dårlige EP-valg.

- Jeg har bestemt et ansvar for, hvad der foregår i Dansk Folkeparti, og det tager jeg også. Jeg er kaptajn på broen, og det er jeg, både når der er rygvind og stormvejr, tilføjer DF-formanden.

Fremgang til Venstre, SF og Radikale

Valgresultatet viser også, at Venstre går markant frem i forhold til det dårlige valg i 2014, hvor partiet fik to mandater. Siden er Jens Rohde dog skiftet til Radikale Venstre, og derfor får Venstre med valgresultatets fire mandater reelt tre ekstra.

Det er ikke en EU-modstand, der dør

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

Det gode valgresultat kommer efter et elendigt et af slagsen i 2014, hvor Venstre kun fik opbakning fra 16,7 procent af vælgerne. Det skete midt under den belastende sag om partiets køb af tøj til over 150.000 kroner til formand Lars Løkke Rasmussen. Han erkendte dengang, at hans parti var i krise. Nu har Venstre vundet mere end det tabte fra 2014 tilbage, og det glæder formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det er en stor, stor aften for Venstre. Alt tyder på, at Venstre har fået det bedste valg til Europa-Parlamentet nogensinde. Alt tyder på, at Venstre er Danmarks største europæiske parti, siger Løkke fra talerstolen.

Venstre med fire mandater ser ud til at blive den helt store vinder i dag

Han lykønsker Morten Løkkegaard, Søren Gade, sin egen søn Bergur og alle de andre Venstre-kandidater.

- Det stærkeste hold i denne valgkamp, siger Løkke.

Foruden Venstre går også SF og Radikale Venstre frem. Begge partier fordobler deres mandattal fra et til to.

- Det overgår de vildeste forventninger, siger den radikale spidskandidat Morten Helveg Petersen.

- Det er en fantastisk dag. Tænk, at SF får to mandater, vi havde håbet, vi kunne beholde det ene, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Der har været tvivl om, hvorvidt Det Konservative Folkeparti ville komme ind eller ej, men spidskandidat Pernille Weiss klarer skærene. Liberal Alliance og spidskandidat Mette Bock kommer til gengæld ikke ind.

Socialdemokratiet bevarer sine nuværende tre mandater.

Mette Frederiksen takker de mange vælgere for deres støtte i valgkampen.

Folkebevægelsen stemt ud

Søndagens valgresultat betyder også et farvel til Folkebevægelsen mod EU i Europa-Parlamentet.

Den EU-kritiske bevægelse har været repræsenteret siden 1979, men 40 års parlamentarisk tilstedeværelse i Bruxelles får nu en foreløbig ende.

Det hænger formentlig sammen med, at Enhedslisten for første gang nogensinde er opstillet til europaparlamentsvalget. Venstrefløjspartiet har hidtil støttet Folkebevægelsen mod EU, men i sit første EP-valg opnår Enhedslisten med Nikolaj Villumsen i spidsen et mandat.

En tydelig berørt spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, erkender nederlaget.

- Det er ikke en EU-modstand, der dør. Det er ikke en EU-modstand, der slutter her. Det er en EU-modstand, der omorganiserer sig, der finder nye måder, hvorpå vi kan komme ud til folk og rejse debatten, siger Rina Ronja Kari i en tale til bevægelsens medlemmer.

Folkebevægelsen Mod EU fik ikke et mandat for første gang siden 1979. Hør Rina Ronja Kari tale til bevægelsens medlemmer.

Med nederlaget til Folkebevægelsen mod EU sker der præcis det, som flere i både Enhedslistens og Folkebevægelsen mod EU’s baglande havde frygtet. Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl, der stiller op for Folkebevægelsen mod EU, har eksempelvis advaret om, at det kan blive meget svært for Folkebevægelsen at komme tilbage, hvis først den bliver stemt ud.

Rina Ronja Kari afviser dog, at bevægelsen lukker.

- Vi tror stadig på det også i fremtiden. Så vi fortsætter selvfølgelig kampen.

Rekord høj stemmeprocent

Søndagens europaparlamentsvalg slår rekorden for højeste stemmedeltagelse nogensinde

Valgdeltagelsen ser ud til at blive omkring 66 procent, og det er markant højere end den hidtidige rekord fra 2009, hvor 59,5 procent stemte.

Danmark har 13 pladser i Europa-Parlamentet, men når Brexit er gennemført, får vi en 14. plads.