EP-valg 2019

Russiske trolde blander sig i EP-valget - men ikke som forventet

Omkring halvdelen af alle europæere kan være blevet eksponeret for misinformation.

Bekymringerne om, at russiske trolde skulle intensivere deres påvirkningskampagne op til europaparlamentsvalget, er stort set blevet gjort til skamme.

Det viser en opgørelse fra East StratCom, en fælles udenrigstjeneste i EU, som har til formål at bekæmpe misinformation om EU-landene.

Tjenesten har ikke oplevet, at forsøgene på påvirkning af de europæiske vælgere har været højere i valgkampen end det niveau, East StratCom normalt oplever til hverdag. Til gengæld er dele af misinformationen blevet overtaget af EU-borgere selv, som deler den russiske regerings synspunkter og får hjælp til at udbrede dem gennem russiske medier.

Og det er bekymrende, mener den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen.

- De har ret til deres meninger, men hvis det er influeret af Rusland, skal vi være på vagt. Det er helt afgørende, når vi ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert. Vi skal få øjnene op for, at det her findes på sociale medier, siger forsvarsministeren, der mener, Danmark er for blåøjet over for den russiske indblanding.

Analyse: Mange europæere rammes

En rapport udarbejdet af cybersikkerhedsfirmaet SafeGuard Cyber viste i begyndelsen af maj, at omkring halvdelen af alle europæere kan være blevet eksponeret for misinformation, som russiske profiler har fremhævet på sociale medier.

Analysen er foretaget over en ti dages periode fra 1. til 10. marts i år, og her fandt SafeGuard eksempler på, at ondsindede aktører blandt andet prøvede at øve indflydelse på debatten om premierminister Theresa Mays mange Brexit-udkast, skriver The Guardian.

Der har også været eksempler på falske historier om Danmark, fortæller Claus Hjort Frederiksen.

- Der har kørt historier om, hvor dekadente vi er, og at vi havde dyrebordeller i Danmark. Der var også en historie om, at bornholmerne ikke turde gå ud på grund af trusler. Det kan vi trække på smilebåndet af herhjemme, men det kan opfattes anderledes i resten af EU, siger han.

De falske historier har til formål at splitte EU, vurderer TV 2-korrespondent Uffe Dreesen.

- Rusland er meget imod EU, og at de europæiske lande får en stærk fælles front. Man vil gerne splitte EU på kort sigt, og på længere sigt vil man undergrave befolkningens tillid til EU. En lav valgdeltagelse ville derfor være en slags sejr for de russiske kræfter, der forsøger at blande sig i valget til Europa-Parlamentet, siger han.

FE: Trussel mod Danmark uændret

TV 2 har været i kontakt med Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, for at høre, om trusselsvurderingen af russisk påvirkning af europaparlamentsvalget såvel som folketingsvalget har ændret sig under valgkampene.

Indtil videre henviser FE til den seneste trusselsvurdering, hvori det fremgår, at "det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en kampagne rettet mod det danske folketingsvalg".

Det er derimod "meget sandsynligt, at Rusland vil forsøge at påvirke europaparlamentsvalget i udvalgte lande, som Rusland prioriterer højere end Danmark", lyder det.

- Det er samtidig sandsynligt, at Rusland mere generelt vil arbejde med og udnytte narrativer, som kan forstærke spliden i EU-samarbejdet.

- Det kan ske gennem støtte af forskellige politiske bevægelser, som arbejder for at reducere EU’s indflydelse, eller ved at skabe øget fokus på sager, som kan sætte EU som institution i et dårligt lys, skriver FE.

Europaparlamentsvalget afholdes i Danmark 26. maj.