Løkke: Så meget skal prisen stige på cigaretter

Venstre foreslår at hæve prisen på en pakke cigaretter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil sætte prisen for en pakke cigaretter op med 20 kroner.

Det har han netop fremlagt i en tale på Kræftens Bekæmpelse repræsentantskabsmøde i Kolding.

- Vi vil hæve prisen med 20 kroner per pakke, så den kommer på den gode side af 60 kroner, siger Lars Løkke Rasmussen.

Tiltaget er en del af Venstres plan på ni punkter, der skal komme det stigende antal af unge rygere til livs og sikre en røgfri generation i 2030.

Venstre vil også sikre mindre røg i uddannelseslivet.

Grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser skal ifølge Løkke ikke bidrage til at unge begynder med at ryge.

Derudover skal forretninger gemmer tobaksprodukter væk under disken, så eksponeringen bliver mindre.

Mette Abildgaard, gruppeformand hos De Konservative, er glad for Venstres melding.

- Det er dejligt, efter vi i Det Konservative Folkeparti har lagt pres på Venstre, at de endelig bakker op om vores forslag om at hæve cigaretpriserne til 60 kroner! Kræftens Bekæmpelse siger selv, det vigtigste er, at vi hæver prisen med 20 kroner nu – på den måde kan vi reducere børnerygning med 75 procent, siger Mette Abildgaard i en kommentar.

- Det kan til gengæld ærgre mig, at det har taget Venstre så lang tid at melde prisen ud på en pakke cigaretter. For siden vi lancerede vores forslag sidste år er 9.400 børn og unge startet med at ryge. Det er alt for mange nye unge rygere - bare på grund af politisk lurepasseri, siger Mette Abildgaard.

Socialdemokratiet har hidtil ønsket at bruge andre værktøjer end priser for at nedbringe antallet af rygere. Formand Mette Frederiksen har dog netop sagt, at S nu går ind for differentierede priser, som betyder prisstigninger for unge. De ældre skal fredes.

Afstemning

Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter med 20 kroner. Er det en god idé?

Tobaksvirksomhederne føler sig krænket

Venstre er desuden vendt på en tallerken i forhold til neutrale cigaretpakker.

Dermed tilslutter partiet sig rød blok, som i årevis har ønsket, at den farverige grafik på pakkerne skal væk.

Det er tobaksvirksomhedernes brancheorganisation, Tobaksproducenterne, ikke tilfreds med. Tine Marie Andersen, administrerende direktør i Tobaksproducenterne, kalder det en krænkelse af tobaksvirksomhedernes varemærkerettigheder.

- Vi bliver krænket af, at staten vil gå ind og bestemme, hvordan indpakningen skal se ud på vores produkter. Jeg er sikker på, at hvis man sagde det samme til Carlsberg eller McDonald's, ville de også sige "hov, klap lige hesten", siger hun.

- Det er yderst indgribende over for virksomhederne. Man krænker både vores varemærkerettigheder, men også vores kommercielle ytringsfrihed, så jeg er forundret over, at Venstre som et liberalt parti foreslår den slags ting, siger hun.

I januar kom det frem, at der for første gang i 20 år var sket en stigning i andelen af danskere, der ryger. Det viste den årlige undersøgelse af rygevaner, som blandt andet Sundhedsstyrelsen står bag.

Andelen af rygere var i 2016 på 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent. Det svarer til en stigning på 9,5 procent på to år.