Politik

Mette Frederiksen vil have en vuggestue på Sjælsmark – men det er der allerede, erkender partiet

Socialdemokratiet erkender, at der er en vuggestue, men partiet vil udvide tilbuddet. Det er dog slet ikke nok for Enhedslisten.

Når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, siger, at hun vil have en vuggestue på Udrejsecenter Sjælsmark, er hun lige smart nok.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, der efter Socialdemokratiets præsentation af en såkaldt helhedsplan for dansk udlændingepolitik påpeger, at der allerede findes en vuggestue på centeret.

- Hvis ikke der var en vuggestue på Sjælsmark, ville det selvfølgelig være en forbedring. Men det er der, og så er det måske lige nemt nok at love ting, der allerede findes, siger Pernille Skipper til TV 2.

Vuggestuetilbud til de udsatte findes

På Sjælsmark er der i dag et vuggestuetilbud til de mindste i de mest udsatte familier. Det fremgår af en rapport fra Røde Kors, hvor der også står, at ”børn særligt indstilles til tilbuddet, som godkendes og kautioneres af Udlændingestyrelsen”.

Ja, der findes allerede kautionerede pladser i en vuggestue

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører for Socialdemokratiet

Men på pressemødet om Socialdemokratiets udlændingepolitik sagde Mette Frederiksen ikke, at der allerede er et tilbud til de mest udsatte. Tværtimod.

- På Sjælsmark i dag er der ikke en vuggestue. Vi har en børnehave, og der er et klubtilbud til de større børn, men der er faktisk ikke et dagtilbud til de mindste børn. Og vi ved belært af erfaringer herhjemme, at det at komme afsted i vuggestue kan være mindst lige så vigtigt som at komme i børnehave, lød det fra Mette Frederiksen.

Til pressemøde for Socialdemokraterne fortæller Mette Frederiksen om deres planer for Sjælsmark.

Socialdemokratiets formand gjorde ellers en del ud af at fortælle pressen, at hun selv har besøgt Sjælsmark.

Med slet skjult henvisning til andre politikeres besøg på udrejsecenteret tilføjede hun, at det var uden kameraer og Facebook-live fremvisninger. Og hun tilføjede også, at hun under besøget talte med Røde Kors, der ellers har lavet rapporten, hvor vuggestuetilbuddets eksistens fremgår.

S erkender: Ja, der findes en vuggestue

TV 2 ville gerne have spurgt Mette Frederiksen, hvad hun mener, men Socialdemokratiets pressetjeneste henviser i stedet til udlændingeordfører Mattias Tesfaye.

Han har valgt at besvare henvendelsen på sms og skriver:

- Ja, der findes allerede kautionerede pladser i en vuggestue. Men kun for de mest udsatte børn på Sjælsmark. Det, vi foreslår, er, at der oprettes en vuggestue til alle centerets børn i alderen 0-2 år.

Røde Kors: Stor mistrivsel blandt børn

Diskussionen omkring forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark har stået på længe. På den forhenværende kasserne sidder afviste asylansøgere, og Røde Kors, der står for det sociale arbejde med sårbare beboere på centeret, har for nyligt været ude med hård kritik.

Det kommer simpelthen ikke til at gå

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten

Ifølge Røde Kors har mange børn på Sjælsmark alvorlige symptomer på mistrivsel, og en rapport fra hjælpeorganisationen konkluderer, at 61 procent af børnene opfylder kriterierne for en psykiatrisk diagnose.

VLAK-regeringen og Socialdemokratiet har tidligere sagt, at de ikke grundlæggende vil ændre forholdene for de afviste asylansøgere på Sjælsmark, men på det seneste har flere af partierne blandt andet åbnet for, at familierne på centeret selv skal have mulighed for at lave mad frem for i dag, hvor der kun er en kantineordning.

- En klat maling hist og her

Partierne til venstre for Socialdemokratiet, der forventes at skulle være med til at bringe Mette Frederiksen til magten, har længe krævet store forbedringer for de afviste asylansøgeres forhold.

Enhedslisten vil have dem helt væk fra Sjælsmark og ud at bo i samfundet, indtil de kan sendes hjem, men det afviser Socialdemokratiet. Det frustrerer Pernille Skipper, der slår fast, at snak om andre madordninger og eventuelt forbedrede vuggestuetilbud slet ikke er nok.

- For at sige det lidt karikeret er det en klat maling hist og her. Det kommer simpelthen ikke til at gå. Børnene på Sjælsmark har intet galt gjort. De er fanget i en klemme, og de er vokset op på en kaserne, hvor de risikerer at få psykiske traumer for resten af livet, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører.

Hun slår fast, at forholdene på Sjælsmark er meget vigtige i eventuelle regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet efter et valg, og her er Mette Frederiksen slet ikke kommet Enhedslisten nok i møde.

Direkte adspurgt afviser Pernille Skipper dog, at Enhedslisten kommer til at stille ultimative krav om Sjælsmark.