Valg 2019

Kristendom ventes at ryge ud af rødt regeringsgrundlag

I det nuværende regeringsgrundlag lyder det, at Danmark er et kristent land. Men en rød regering vil formentlig ikke genbruge formuleringen.

Kristendommen har de seneste fire år haft en plads i regeringsgrundlaget, men det ser ud til at være slut, hvis der kommer en rød regering.

En rundringning til partierne viser nemlig, at alle partier til venstre for midten, inklusive Det Radikale Venstre, formentlig ikke ønsker at genbruge den nuværende formulering i regeringsgrundlaget om, at Danmark er et kristent land.

Blandt andre siger Socialdemokratiets nuværende kirkeordfører, Karen Klint:

- At skrive noget sådant ligger næppe til os. Hvis vi danner regering, håber jeg, der står noget om at følge op på at opfylde Grundlovens løfteparagraf om, at folkekirkens forfatning skal ordnes ved lov, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Partiets fungerende politiske ordfører Pernille Rosenkrantz-Theil skriver i en sms, at det er for tidligt at drøfte regeringsgrundlag.

Kommentator: Ikke vigtigt for S

Alligevel kunne meget tyde på, at kristendommen som værdipolitisk markør i dansk politik lakker mod enden for en stund, mener Altingets politiske kommentator Erik Holstein, der ikke er overrasket over de røde partiers position.

- Socialdemokratiet har ikke længere den ateistiske tilgang, der har kendetegnet dem i fortiden. Der er ikke nogen decideret modvilje mod kristendommen, men det er heller ikke noget, man ønsker at lægge vægt på. Det kom blandt andet til udtryk, da Mattias Tesfaye (Socialdemokratiets udlændingeordfører, red.) tidligere på året skrev, at Gud har vigepligt, når religion og demokrati støder sammen. Det er et meget klassisk socialdemokratisk standpunkt at mene, at religion er en privat sag, siger han.

Erik Holstein tilføjer, at mange så kristendommens plads i det borgerlige regeringsgrundlag for Venstre og senere VLAK-regeringen som et ønske om at basere sig på egen kultur og værdier i en tid med megen fokus på udlændingepolitikken.

Socialdemokratiet ønsker at videreføre den stramme udlændingepolitik fra den borgerlige regering, men opfatter ikke kristendommen som en vigtig del af det, vurderer han.

Borgerlige vil fastholde kristendom

Alle partier til højre for midten, bortset fra Liberal Alliance, siger til Kristeligt Dagblad, at kristendommen bør indgå i et regeringsgrundlag.

Blandt andre Det Konservative Folkepartis kirkeordfører, Naser Khader:

- Ja. For Danmark er et kristent land. Kristendommen og de demokratiske frihedstraditioner er centrale, og det bør man holde fast i at minde om i regeringsgrundlaget, siger han.

I tvivl om, hvem du skal stemme på? - prøv TV 2s kandidattest her