Venstre indrykker store annoncer for at udstille potentielt S-problem

16x9
Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen mødes i valgduel i Folkehjem i Aabenraa, onsdag den 22. maj 2019. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

I helsidesannoncer forsøger statsministeren at gøre opmærksom på uenigheder i rød blok. Og det kan flytte stemmer, mener politisk kommentator.

Venstre indrykker torsdag annoncer med en fiktiv såkaldt "udlændingefuldmagt" til S-formand Mette Frederiksen.

Annoncen er blandt andet at finde i Jyllands-Posten.

Den fiktive fuldmagt er klar til underskrifter fra formand for SF, Pia Olsen Dyhr, politisk leder for Alternativet, Uffe Elbæk, politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, og politisk leder for De Radikale, Morten Østergaard.

Den begynder:

- Vi (Pia, Pernille, Uffe og Morten) giver hermed Mette Frederiksen fuldmagt til at føre en stram udlændingepolitik med Venstre og Dansk Folkeparti efter folketingsvalget – uden at det får negative konsekvenser for samarbejdet i rød blok, står der.

Egne statsministererfaringer

I en video på Facebook onsdag aften forklarer Løkke motivationen bag annoncen.

Han mener - blandt andet på baggrund af sin egen erfaring som statsminister - at Mette Frederiksen, hvis hun bliver statsminister, må give indrømmelser i forhold til sit mulige parlamentariske grundlag.

- Hvis Mette vil lave udlændingepolitik med mig og andre uden at tage det mindste hensyn til Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten og SF, så kræver det jo, at de fire parter giver hende en fuldmagt, siger han i videoen.

- Så sådan en har jeg egentlig lavet. Den mangler bare lige underskrifter fra Morten, Uffe, Pernille og Pia, og så må vi se, om de har lyst til at skrive under på, at Mette uden hensyn til dem kan føre udlændingepolitik med mig.

FV19 dag 16 - eftertanke ...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Wednesday, May 22, 2019

DF har sat Mette Frederiksen under pres

Annoncen kommer, efter at formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl tirsdag satte Mette Frederiksen under pres.

I Børsen gjorde han det klart, at Mette Frederiksen ikke skulle regne med hjælp fra DF, hvis ikke Socialdemokratiet laver en konstellation med Venstre og DF.

Trækker S ud af isolation

Tidligere har Mette Frederiksen kunnet sige, at der var et bredt flertal i både befolkningen og på Christiansborg med et ønske om at føre en stram udlændingepolitik. Derfor kunne hun gå til valg på en ren socialdemokratisk ledet regering med forsikringen om, at hun kunne lave udlændingepolitik med Venstre og Dansk Folkeparti.

Dermed har Mette Frederiksen tidligere haft et stærkt kort i diskussionerne om, hvordan Socialdemokraterne vil sikre en stram udlændingepolitik, når Mette Frederiksen skal blive enig med Morten Østergaard, Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Uffe Elbæk, siger politisk kommentator Søs Marie Serup, der selv tidligere har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

- Som ræven har hun haft flere indgange til hulen, siger Søs Marie Serup og forklarer, at Kristian Thulesen Dahls udmelding gør, at udlændingespørgsmålet nu er presset tilbage til, hvor det traditionelt plejer at stå i politiske valgkampe:

Kan højrefløjen banke en kile ned mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre?

Pres fra alle sider

"Drilleannoncerne" fra Venstre, er god kommunikation, mener den politiske kommentator.

For med annoncerne har Venstre mulighed for at flytte en stor gruppe tvivlere, der indtil videre er rykket fra Dansk Folkeparti og Venstre til Socialdemokratiet.

- Det kan gøre vælgergruppen utryg ved udsigten i det politiske landskab. Så kan de finde tilbage til Venstre, siger hun.

Sammen med Kristian Thulesen Dahls udmelding i Børsen, lægger Venstre tryk på Mette Frederiksen.

- Nu retter fokus sig mod hende. For hvordan vil hun kunne levere det, hun har lovet? spørger Søs Marie Seerup.

Den politiske kommentator minder om, at det jo netop er udlændingepolitikken, der tidligere har fået Mette Frederiksen til at erklære, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris.

- Hvis ikke hun kan føre præcis den udlændingepolitik, som hun har lovet danskerne, vil hun ikke levere. Det er det mest centrale løfte fra Mette Frederiksen. Og nu er presset lagt ind fra alle sider, siger Søs Marie Serup.

Det skrøbelige grundlag

Og selvom stemmerne i princippet kan fordele sig, så Socialdemokratiet efter valget kan føre en stram udlændingepolitik med Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, er der en anden faktor, som også skal med i ligningen.

Alle de partier, som skal danne Mette Frederiksens parlamentariske grundlag, tegner nemlig til at gå frem i meningsmålingerne.

- Så har de styrke til at forlange at få indflydelse på bestemte punkter, påpeger Søs Marie Serup med henvisning til udlændingespørgsmålet.

Hun påpeger, at det netop er det dilemma, som Lars Løkke Rasmussen har forsøgt at beskrive i den debatbog, som han udgav i sidste uge.

- Han siger, at det også vil gå op for Mette Frederiksen, at det parlamentariske grundlag har muskler, og mandaternes logik taler for, at de vil sætte hende stolen for døren, vurderer Søs Marie Serup.

Omvendt har den resterende venstrefløj ikke andre muligheder end at støtte Mette Frederiksen som statsminister.

S står ved udlændingepolitikken

På et vælgermøde i Aabenraa arrangeret af JydskeVestkysten understregede S-formanden, at hun tror, at flertallet vil sikre hende mulighed for at kunne føre den udlændingepolitik, hun ønsker, hvis hun bliver statsminister.

- Den sidste uges tid har handlet om bogstavleg efter et valg, som endnu ikke er holdt.

- Jeg står ved udlændingepolitikken, og det brede flertal bag udlændingepolitikken står fast efter valget. Det forventer jeg også, at Dansk Folkeparti gør, sagde Mette Frederiksen til mødet.

- Der er ikke nogen, der skal redde os efter et valg. De partier, som står bag udlændingepolitikken, vil også gøre det efter et valg.