Splittede EP-kandidater om grænsekontrol: - Det er helt til grin

Spidskandidaterne til EP-valget mødtes torsdag til debat i TAP1 i København.

I denne uge foreslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at gøre grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse permanent.

Men det er symbolpolitik og et forfærdeligt spild af penge.

Sådan lød det i hvert fald fra flere af de danske spidskandidater til europaparlamentsvalget, da de torsdag mødtes til debat i TAP1 i København – den sidste på TV 2 inden valget søndag 26. maj.

Særligt spids var kritikken fra SF's Margrethe Auken:

- Den grænsekontrol, vi har, er til grin. Politiet siger selv, at hvis forbrydere går over, hvor der er kontrol, så er de dummere, end politiet tillader.

- Det er ren symbolpolitik. Vi skal i stedet bruge de ressourcer til at styrke Europol-samarbejdet. Det er en relevant måde at gøre det på, sagde hun

V: En moderne grænsekontrol

Siden januar 2016 har Danmark haft midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Venstre ønsker, at grænsekontrollen skal være permanent, og står det til regeringspartiet, skal der også etableres udgående grænsekontrol.

Det er en moderne 2.0-version, hvor vi sikrer, at politiets ressourcer bliver frigjort

Morten Løkkegaard, Venstre

Det er dog ikke den nuværende grænsekontrol, der skal gøres permanent, men en ny slags grænsekontrol, sagde Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard:

- Det er en moderne 2.0-version, hvor vi sikrer, at politiets ressourcer bliver frigjort til ordentligt politiarbejde. Vi skal have teknologi indført, og vi afsætter 50 millioner kroner til det, sagde han.

Vi skal ikke sikre, at de kriminelle får lov til at krydse grænsen, som de gør i dag. Vi skal ikke længere spørge om lov i Bruxelles hver sjette måned. Det er en teaterforestilling, siger Løkkegaard om grænsekontrollen.

Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss, mente derimod, at det "ikke giver mening" at gøre grænsekontrollen permanent på nuværende tidspunkt:

- Vi skal have de ydre grænser omkring EU til at fungere hurtigst muligt. Tidligere end år 2020 og senest i 2022. Derfor giver det ikke mening at gøre noget permanent, når det har midlertidighedens karakter, sagde hun

Også Radikale Venstre og Socialdemokratiet slog fast, at det vigtige for dem er at sikre de ydre grænser først. Og dernæst skal det så være op til Folketinget at vurdere, om vi skal have en grænsekontrol, lød det fra Jeppe Kofod (S).

- Et fupnummer

Den danske grænsekontrol blev i sin tid indført på baggrund af artikel 25 i Shengen-aftalen. Den giver dog kun mulighed for en midlertidig grænsekontrol i op til et halvt år ad gangen. Efter det er det igen nødvendigt at spørge EU-Kommissionen i Bruxelles om at lade den fortsætte.

Det er ét stort fupnummer

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

Derfor vil blandt andet Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance have kigget på Schengen-aftalen. Det kan dog blive en udfordring på grund af retsforbeholdet.

Spørger man Dansk Folkeparti, er de som udgangspunkt fortalere for grænsekontrol, men forslaget fra Lars Løkke Rasmussen har skuffet spidskandidat Peter Kofod:

- Det er ét stort fupnummer. Det er en afskaffelse af grænsekontrollen. For det er jo ikke en permanent grænsekontrol, som vi kender det. Det er ny teknologi, ja.

- Men i virkeligheden er det ikke en garanti for, at grænsekontrollen, som vi kender den, varer ved. Snarere tværtimod. Og det er et kæmpe problem, sagde han.

En kontrol med de kriminelle

Det var Morten Løkkegaard dog langt fra enig i. For ham er Venstres forslag med til at sikre den frie bevægelighed i Europa, mens den samtidig sætter en kæp i hjulet for de kriminelle, der forsøger at komme ind – og ud – af Danmark:

- Når Peter Kofod kan stå og kalde det et fupnummer, har vi ramt plet. For det er ikke permanent i den forstand. Det permanente består i, at vi har behov for en permanent kontrol med de kriminelle.

- Vi skal i gang, for mens vi står her og diskuterer, er de i fuld gang rundt i Europa.

Danskerne skal stemme til Europa-Parlamentet søndag 26. maj. Sidste dag for at brevstemme er i dag, torsdag 23. maj.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet