Valg 2019

Ny måling: Blå blok vinder terræn, men der er fortsat et stort rødt flertal

To dueller og en bog fra statsministeren har ikke ændret stort på opbakningen til V og S. Derimod går K og LA frem.

Blå blok har hentet lidt af det tabte land i løbet af den seneste uge. Det viser en frisk meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Det ændrer dog ikke på det store billede. Rød blok har fortsat et markant flertal med 52,5 procent af stemmerne eller 92 mandater - uden Alternativets seks mandater.

Det har blandt andet været en valgkampsuge med to dueller mellem de mest sandsynlige statsministerkandidater, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, og sidstnævnte er kommet med en bog, hvori han åbnede for muligheden for et samarbejde henover midten i en SV-regering.

Nu skulle man måske tro, at det har flyttet stemmer mellem Venstre og Socialdemokratiet. Men det er ikke tilfældet.

LA i den borgerlige førertrøje

Det er derimod Konservative og Liberal Alliance, der er gået frem i løbet af den seneste uge med henholdsvis et og to mandater, mens Venstre står stille på samme niveau som for en uge siden.

Liberal Alliance er gået fra 3,5 procent og seks mandater til 4,3 procent af stemmerne (bemærk den statistiske usikkerhed på 1,4 procentpoint, red.), som kan veksles til otte mandater. Det er stadig langt fra valgresultatet fra 2015, men nok til at glæde partiets formand, udenrigsminister Anders Samuelsen.

Han mener, at fremgangen skyldes, at Liberal Alliance fokuserer på at tale om sin egen politik - sin "velstandsplan" - frem for at lege velfærdsgavebod.

- Jeg tror, der er en træthed over, at folk kun taler om, hvor de vil bruge penge i stedet for, hvor de penge skal komme fra. Det er jo det arbejdende Danmark, der skal levere det, de andre går og lover, siger Anders Samulesen.

- Vi har overtaget rollen som det borgerlige liberale parti. Den førertrøje har vi taget på os, efter at Løkke smed den fra sig og prøvede at indgå ægteskab med S og gå i kapløb med dem om at bruge flest penge, siger LA-lederen.

Pape-power

Det er samme toner, der lyder hos Det Konservative Folkeparti, der står til 5,4 procent (her er den statistiske usikkerhed 1,5 procentpoint, red.) og ti mandater i den aktuelle måling. Partiet har i øjeblikket seks folketingsmedlemmer.

- Vi byder på reel borgerlig politik. Det er der ikke mange andre, der gør lige i øjeblikket, ræsonnerer de konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, uden at nævne partinavne.

- Jeg tror da helt sikkert, der er en efterspørgsel efter borgerlige partier, der tør sige, at de vil sænke skatten og ikke bare vil bruge hele råderummet på offentligt forbrug.

Hun mener dog også, at en del af fremgangen, der har været undervejs et godt stykke tid, skyldes partiets resultater i regeringen og formand Søren Pape Poulsen. Han var stadig ny og relativt ukendt partileder ved valget i 2015, der går over i konservatives historie som det dårligste valgresultat i 100 år.

- Der er rigtig mange, der efterhånden har lært vores partiformand bedre at kende. Og de kan lide, hvad de ser. Det kan jeg godt forstå, for han er bare et helt igennem godt menneske. Det er Pape-power, siger Mette Abildgaard.

Ingen mandater til Stram Kurs

Der er små bevægelser frem og tilbage blandt de øvrige partier. For de små nyopstillede partier betyder det forskellen mellem liv og død i folketingspolitik.

I den nyeste måling står Rasmus Paludans Stram Kurs til 1,9 procent, og partiet kommer dermed under spærregrænsen. Der er dog en statistisk usikkerhed på 0,9 procentpoint, så partiets reelle niveau skal findes et sted mellem 1,0 og 2,8 procent af stemmerne.

Kristendemokraterne står til 1,7 procent af stemmerne og kan således også komme over spærregrænsen, hvis den statistiske usikkerhed på 0,9 procentpoint ender med at være i Stig Grenov og Isabella Arendts favør.

Klar tendens i målingerne

Dagens Megafon-måling lægger sig op ad målinger fra landets øvrige meningsmålingsinstitutter.

Det gennemgående billede er en klar føring til rød blok. Både Gallup og Voxmeters målinger viser nøjagtig samme resultat - 98 mandater til rød blok (inklusiv Alternativet) og 77 til blå.

Målingerne fra Greens og Nordstat viser henholdsvis 100 og 99 røde mandater og 75-76 til blå blok.

Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af flere institutters målinger viser 98 røde mandater og 77 blå.

16 procent af de adspurgte i Megafon-målingen ved endnu ikke, hvem de skal stemme på, eller ønsker slet ikke at stemme til folketingsvalget 5. juni.

Her kan du se, hvordan vælgerne bevæger sig mellem partierne:

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

Resultaterne af folketingsvalget 2019 vil kunne ses her, så snart de foreligger.