Facebook-gruppe får muslimer til stemmeboksene - stem, eller bliv stemt hjem
Stifterne af gruppen er sikre på, at de har gjort en forskel. Minoritetsekspert giver dem ret.
En lille uge inde i valgkampen dukkede en ny Facebook-gruppe op.
Den hedder 'Muslimer til stemmeboksene 2019', og det første, du møder, når du klikker dig ind på siden, er et billede med ordene: "Yallah, stem! Eller bliv stemt hjem!"
Det motto er der knap 22.000 personer, der har tilsluttet sig.
Lav stemmeprocent blandt indvandrere
Bag gruppen står Ramzia Al, Teuta Elkhatib og en række andre af deres familiemedlemmer. Og formålet er klart:
- Vi har oprettet den for at dele vigtigheden af at bruge sin stemmeret, siger Ramzia Aldahan til TV 2.
Hvorfor er der behov for det?
- Vi bor i et demokratisk land, og der har før været lav stemmeprocent og dårlig omtale af muslimer i medierne og islam generelt. Det har gjort, at vi føler, at der er brug for at skabe opmærksomhed, siger Teuta Elkhatib.
Ved folketingsvalget i 2015 var stemmeprocenten hos indvandrere 21 procentpoint lavere end hos etniske danskere, mens stemmeprocenten hos efterkommere af indvandrere var 34 procentpoint lavere.
Førstegangsvælgere søger viden
I Facebook-gruppen skriver flere, at det er første gang, de skal stemme ved et valg, og flere er i tvivl om, hvordan det foregår.
Det viser ifølge Teuta Elkhatib, at hun sammen med gruppens andre stiftere har ramt helt rigtigt.
- Det er en utrolig bekræftelse af, at vi har skabt et sted, hvor man kan sparre med hinanden og søge viden. Jeg tror inderligt, at vi har skabt en forskel.
Sender live med politikere
Det er ikke kun faktuel viden om, hvordan man stemmer ved et folketingsvalg, der bliver delt i gruppen. Flere gange er der i gruppen blevet sendt live med politikere, blandt andre Alternativets formand, Uffe Elbæk, og folketingskandidat Jonas Ghiyati fra SF. Begge sendte de live i en time.
I sender live med politikere, men der har indtil videre ikke været nogen borgerlige politikere iblandt. Hvordan kan det være?
- Vi laver meningsmålinger med vores medlemmer, og så er det de politikere, flest stemmer på, der kommer på. At de alle har været røde, er ikke noget, vi kan styre, siger Teuta Elkhatib.
Forsker: Det rykker noget
Hos minoritetsforsker Line Paulsen Galal fra Roskilde Universitet vækker initiativet optimisme.
- Jeg tror bestemt, det kan få flere til at stemme, siger hun til TV 2.
Hun forklarer, at den lave stemmeprocent ved seneste valg kan skyldes flere ting og nævner blandt andet længden på den periode, man har opholdt sig i landet, som en væsentlig faktor.
- Hvis man ikke er født i Danmark, kan man have oplevet en noget anden politisk kultur i sit hjemland, som måske kan indebære en vis mistillid til det politiske system.
Direkte dialog skaber tryghed
Derudover kan det være afgørende for stemmeprocenten blandt indvandrere, om der stiller kandidater op, som de kan identificere sig selv med. Her rammer Facebook-gruppen plet, mener Line Paulsen Galal.
- Det kan godt føles, som om vores politikere er meget langt væk nogle gange. Med den her gruppe bliver der skabt en mere direkte dialog, som kan gøre en mere tryg ved at skulle ned og stemme.
Hun understreger dog, at der kan være grupper af indvandrere, der stemmer på fuldstændig samme niveau som etniske danskere.
- Man må ikke tro, at en lav stemmeprocent betyder, at alle indvandrere halter bagud, siger hun.
For at se, hvor mange af gruppens medlemmer der ender med at stemme, vil stifterne af Facebook-gruppen lave en meningsmåling efter folketingsvalget 5. maj. Her vil medlemmerne kunne svare på, om de har stemt eller ej.
Der er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet over fire millioner stemmeberettigede ved folketingsvalget 5. juni.