Thulesen Dahl 'hiver tæppet væk under Frederiksen': Måske den største historie i valget indtil nu, siger kommentator

Kristian Thulesen Dahl hiver tæppet væk under Mette Frederiksen. S må gå med i VSDF-regering eller give udlændingeindrømmelser til de røde partier.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen skal ikke længere regne med, at hun kan ty til Dansk Folkeparti, hvis det bliver for svært med de røde støttepartier.

Det fastslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Børsen.

- Det står mere og mere klart, at den tanke, som nogle måske har haft, om at Dansk Folkeparti ville kunne komme ind og fjerne nogle af de mange ting, hendes støttepartier vil kræve – den styrke ser vi ikke ud til at få i valget. Jeg vil endnu ikke sige, at vi ikke får den, men vi ser ikke ud til at få den. Det er klart, at så er der kun de to andre muligheder, siger Kristian Thulesen Dahl til Børsen.

De to muligheder er ifølge DF-formanden enten en regering, der alene baserer sig på de røde partiers opbakning, eller at Mette Frederiksen rækker henover midten i dansk politik og indleder et regeringssamarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti.

- Det er måske den største historie i valget indtil nu, fordi Kristian Thulesen Dahl brutalt hiver tæppet væk under Mette Frederiksen, siger politisk kommentator Noa Redington til Ritzau.

Kun røde partier tilbage

Mette Frederiksen har gang på gang afvist enhver tanke om en SV-regering, siden Lars Løkke Rasmussen åbnede op for den mulighed i bogen 'Befrielsens Øjeblik', der udkom for knap en uge siden.

Dermed har hun kun røde partier tilbage at læne sig op ad, og de vil alle have lempelser af udlændingepolitikken. Lempelser, som Frederiksen ikke er indstillet på at give.

- Den brede udlændingepolitik står fast, understregede hun i søndagens TV 2-duel mellem de to mest sandsynlige statsministerkandidater.

- Hvis jeg skal føre en anden udlændingepolitik end den, jeg er overbevist om er rigtig for Danmark - nemlig en udlændingepolitik, hvor vi har styr på, hvor mange der kommer hertil, så vi også kan få integrationen til at fungere - så vil jeg ikke være statsminister, lød det.

Vil ikke stå som Komiske Ali

I snart et år har Socialdemokratiets linje været klar: Mette Frederiksen går til valg på at danne en ren S-regering, der kan samarbejde til begge sider afhængig af politikken.

Og siden 2016 har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti flirtet med hinanden og tanken om et samarbejde. Mette Frederiksen kunne bare ringe, lød det fra Thulesen Dahl på partiets landsmøde i efteråret.

Kristian Thulesen Dahl kigger ned i et kæmpe stort nederlag. Næsten halvdelen af hans vælgere virker til at ville gå andre steder hen.
Han er interesseret i at skabe en situation, hvor Dansk Folkeparti kan sige til sine vælgere: Prøv nu lige at høre her; det kan godt være, at I troede, at Socialdemokratiet stod for den hårde udlændingepolitik, men det gør de ikke i virkeligheden. Der er kun én garant for hård udlændingepolitik i Danmark, og det er DF. Det kan godt være, at vi får en S-ledet regering, men det er tid til at komme hjem til far.

Men målingerne taler deres tydelige sprog, og Kristian Thulesen Dahl vil ikke "stå som Komiske Ali" og benægte dem, siger han til Børsen.

I den seneste meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken 16. maj står partiet til 11,8 procent af stemmerne. Det giver 21 mandater. Partiet fik 37 ved seneste valg.

Dermed er partiet ikke stort nok til at kunne hjælpe Mette Frederiksen, hvis hun ikke kan få de røde støttepartier til at gå i takt, lyder det fra DF's formand.

Socialdemokratiets strategi er pillet fra hinanden, og det efterlader partiet et meget følsomt sted

Politisk kommentator Noa Redington

- Hun kan ikke regne med, at hun lige kan trække os andre ind og hjælpe sig – så hun bliver nødt til at give indrømmelser til de radikale, Alternativet og Enhedslisten, siger Kristian Thulesen Dahl til DR og efterlyser mere ærlig snak fra Mette Frederiksen.

- Mette Frederiksen må tale mere ærligt over for danskerne og sige, at det tyder på, at hun skal lave tingene med sine traditionelle støttepartier. Det betyder, at de løfter (om stram udlændingepolitik, red.), hun rejser rundt og giver til danskerne i øjeblikket, dem vil hun ikke kunne indfri.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen skal ikke længere regne med, at hun kan ty til Dansk Folkeparti, hvis det bliver for svært med de røde støttepartier, siger Kristian Thulesen Dahl i dag til Børsen.

Politisk bombe

Noa Redington kalder det en politisk bombe, der nu kommer fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Det kan blive et afgørende knæk for den strategi, Socialdemokratiet har bygget op omkring et samarbejde med Dansk Folkeparti på velfærds- og udlændingeområdet.

- Socialdemokratiet har bygget en forventning op om, at Dansk Folkeparti kunne bruges, når Radikale Venstre stillede krav. Men den strategi er pillet fra hinanden og efterlader Socialdemokratiet et meget følsomt sted.

- For nu må man tage det alvorligt, at Radikale, SF og Enhedslisten har nogle krav til en regeringsdannelse, siger Noa Redington.

Børsens kommentator Helle Ib mener, at Kristian Thulesen Dahl har punkteret Socialdemokratiets mulighed for, at Dansk Folkeparti blot kan træde til, hvis kravene til at lempe udlændingepolitikken bliver for store.

Der er folketingsvalg grundlovsdag, 5. juni.

Partilederne
De styrer partierne i valgkampen. Men hvem er de?