Læserbrev påstår, at kun indvandrere får gratis tandpleje - men det passer ikke

16x9
I Danmark har alle personer på lave offentlige ydelser mulighed for at få dækket deres tandlægeregninger, hvis de opfylder kravene. Foto: Jeppe Bjoern Vejloe / Scanpix Denmark

Den fejlagtige påstand stammer fra netmediet Den Korte Avis, som erkender, at journalisten har fejllæst et skema om tandlægeudgifter.

Artiklen har tidligere haft overskriften: "Læserbrev påstår, at indvandrere får gratis tandpleje - men det passer ikke" . Det var ikke dækkende, og overskriften er nu blevet rettet.

Indvandrere får tandlægehjælp kastet i nakken. Kvit og frit.

Sådan lyder det i et læserbrev, der er trykt i Horsens Folkeblad 11. maj og siden er blevet lagt på Facebook af en anden og delt 3600 gange på Facebook.

Nu viser en afdækning, som faktatjekmediet TjekDet har foretaget, at læserbrevet er spækket med fejl.

"Ligner en grov diskriminering"

Manden bag læserbrevet er Kim Harlev fra Horsens.

Udover at påstå, at indvandrere ikke skal betale for at gå til tandlæge, hævder Kim Harlev også, at "de offentlige kasser betalte næsten en halv milliard eller i alt 404 millioner for tandpleje til indvandrere" i løbet af tre år.

- Det ligner en grov diskriminering overfor danskere med små indkomster, som ikke har råd til at betale disse meget dyre tandlægebehandlinger, skriver Kim Harlev i læserbrevet.

Men det stemmer ikke.

Læserbrevet, der i skrivende stund er blevet delt 3600 gange.
Læserbrevet, der i skrivende stund er blevet delt 3600 gange. Foto: Screendump / TV 2

Dækker over langt flere

Beskæftigelsesministeriet, som står bag udregningen af de 404 millioner kroner, fortæller til TjekDet, at beløbet dækker over "langt flere personer end bare flygtninge".

I Danmark har alle personer på lave offentlige ydelser nemlig mulighed for at få dækket deres tandlægeregninger, hvis de opfylder kravene.

Det gælder altså personer, der er født og opvokset i Danmark, såvel som indvandrere, og som for eksempel er på kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Tilskud til tandpleje

Du kan få tilskud til alle former for tandpleje, både forebyggende og behandlende, hvis du modtager ydelser efter aktivloven svarende til integrationsydelses-, uddannelseshjælps- eller kontanthjælpsniveau.

Kilde: Borger.dk.

Fundet på Den Korte Avis

TjekDet har været i kontakt med Kim Harlev, som fortæller, at han har fundet tallene i en artikel hos netmediet Den Korte Avis.

Her står det skrevet, at tallene er hentet fra et ministersvar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Af svaret fremgår det dog - hvis man fortsætter læsningen - at indvandrere har samme rettigheder som danskere, når det gælder aktiv socialpolitik. Man skal bare søge om det.

- Det er en betingelse for at kunne få hjælp efter lov om aktiv socialpolitik, at den enkelte person har lovligt ophold i Danmark. Flygtninge, som har fået opholdstilladelse efter udlændingeloven, har således lovligt ophold i Danmark, og vil – hvis de opfylder øvrige betingelser – kunne få hjælp efter lov om aktiv socialpolitik.

Udgifterne til flygtninges tandlægeregninger over den treårige periode er i virkeligheden 86 millioner og dermed kun en femtedel af det beløb, der står beskrevet både i Den Korte Avis' artikel og Kim Harlevs læserbrev.

Avis erkender fejl

Både artiklen og læserbrevet, der er blevet flittigt delt på Facebook, er altså skrevet på forkerte tal. Da TjekDet forelægger Den Korte Avis kritikken, lyder svaret, at journalisten har læst forkert i ministersvaret.

- Slutsummen på sammenlagt 404 millioner kroner bygger på fejllæsning af et skema om tandlægeudgifter til flygtninge i perioden 2016 til 2018, idet skemaet i slutsummen også har medtaget betalt tandlægebehandling til andre end flygtninge, skriver avisens journalist Poul Erik Anders i en mail.

22. maj har Kim Harlev fået trykt en rettelse på Horsens Folkeblads hjemmeside. Her skriver han blandt andet:

- Desværre har det vist sig, at tallet ikke var helt korrekt, hvilket jeg naturligvis beklager.