Konservative står til at beholde EU-plads i ny måling

Til gengæld står Dansk Folkeparti fortsat til at blive halveret.

Med bare fire dage til søndagens valg til Europa-Parlamentet er der stadig tæt kamp om de 14 danske pladser.

I en ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken står Venstre fortsat til at gå fra to til fire mandater og dermed blive største parti.

EP-MÅLINGER ER MERE USIKRE

Meningsmålinger om EP-valg er mere usikre end målinger om folketingsvalg. 

Over en tredjedel - 33 procent - af de adspurgte ved ikke, hvad de skal stemme eller om de overhovedet vil stemme til EP-valget. 

I denne måling er den statistiske usikkerhed mellem 1,2 og 3,1 procentpoint afhængig af parti.

I 2014 stemte 56,3 procent af danskere til EP-valget. Året efter stemte 85,8 procent til folketingsvalget.

Kilde: Megafon og Europaparlamentet

Omvendt viser målingen, at Dansk Folkeparti står til at blive halveret i forhold til valget i 2014, hvor det EU-kritiske parti fik hele fire pladser i parlamentet.

Der er dog stor usikkerhed forbundet med målingen, blandt andet fordi mange vælgere stadig er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Konservative står til genvalg

Mens de to seneste Megafon-målinger har vist, at de konservative stod til at miste sit mandat, er der bedre tegn i den nye måling. Her står partiet til at holde fast på mandatet.

Og det glæder spidskandidat for partiet, Pernille Weiss. Hun peger på, at den formodede fremgang blandt andet skyldes, at vælgerne har fået øjnene op for partiets indflydelse på klimafronten.

- Der skal leveres nogle politiske resultater, så vi kan få bragt CO2-udslippet ned. Og det kan jeg gøre som den eneste dansker i den allerstørste mest magtfulde gruppe i parlamentet, siger hun til TV 2 og understreger, at hun dog ikke vil glæde sig for tidligt.

De radikale står til at gå fra to til ét mandat sammenlignet med de seneste målinger, mens SF - ligesom ved målingen i sidste uge - står til at gå fra ét til to mandater. Det kan give hovedbrud hos Karsten Hønge, der er nummer to på SF's liste, men også stiller op til folketingsvalget ti dage senere. Han kan ikke sidde begge steder.

Tidligere har Hønge gjort det klart, at han ville prioritere Folketinget, men da TV 2 spurgte ham i sidste uge, var svaret noget mere vævende.

- Vi tager et valg ad gangen. Det er for tidligt at sige noget om. Det er jo fantastisk, hvis det virkelig lykkes, lød det.

Kamp på venstrefløjen

Blandt de partier, som formodes at kæmpe om nogle af de samme vælgere, er Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU.

Tidligere har Enhedslisten nøjedes med at opfordre vælgere til at stemme på Folkebevægelsen, men i år er det for første gang nogensinde muligt at stemme på liste Ø ved et europaparlamentsvalg.

Ved valget i 2014 fik Folkebevægelsen mod EU ét mandat, men den plads stod partiet til at miste ifølge en Megafon-måling i sidste uge. Til gengæld stod liste Ø til at komme ind med ét mandat.

I en måling for to dage siden var billedet omvendt, men i dagens måling står Enhedslisten igen til at tage mandatet.

Hvis du ikke har mulighed for at nå til stemmeurnerne søndag, er der muligheds for at brevstemme. Sidste frist for at brevstemme til Europaparlamentsvalget er torsdag 23. maj 2019.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentet