63-årig brænder sit valgkort: - Jeg vil ikke kaldes sofavælger
Kim Stevnsborg var politisk aktiv i mere end 40 år, men nu har han mistet tilliden til politikerne.
Valgkortene krøllede sig sammen, i takt med at flammerne fik fat.
I stedet for at blive taget med til et valgsted og vekslet til en stemmeseddel gik nogle valgkort bogstaveligt talt op i røg til folketingsvalget i 2015.
Et af dem tilhørte Kim Stevnsborg.
I en kuglegrill på Christiansborg Slotsplads brændte han sit valgkort i en form for happening.
Det samme har den nu 63-årige førtidspensionist tænkt sig at gøre, når der inden længe dumper et nyt valgkort til folketingsvalget ned i hans postkasse.
I stedet for at gøre brug af sin stemmeret vil han endnu en gang vise sin utilfredshed med politikerne ved at sætte ild til sit valgkort. Det fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.
600.000 sofavælgere
Kim Stevnsborg er bestemt ikke den eneste dansker, der ikke stemmer.
Ved det seneste folketingsvalg lod flere end 600.000 personer være. Det svarer til 14 procent af de stemmeberettigede.
Derudover stemte 29.920 mennesker blankt, hvilket er det højeste antal siden anden verdenskrig.
Siden 2015 er tilliden til politikerne kun faldet, fortæller Rune Stubager, der er valgforsker på Aarhus Universitet.
- Derfor kan man være bekymret for, at valgdeltagelsen vil falde denne gang. Det ville ikke være et sundhedstegn, siger han.
Rune Stubager fortæller dog også, at man ved meget lidt om folks bevæggrunde for at holde sig væk fra valgstederne eller stemme blankt.
- Derfor ved vi ikke, hvordan vi skal fortolke det. Generelt er det bedre at sige det højt, hvis man mener noget.
Vil ikke kaldes sofavælger
Det er lige netop det, Kim Stevnsborg har tænkt sig at gøre, når han endnu en gang stiller sig op med en lighter på Christiansborg Slotsplads.
- Jeg er træt af at blive skudt i skoene, at jeg ikke deltager i valget, fordi jeg ikke går ned og afgiver min stemme eller stemmer blankt. Jeg vil ikke kaldes sofavælger, for det er jeg ikke, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.
Han mener i stedet, at han ved at lave et afbrændingsarrangement giver udtryk for sin utilfredshed. Han mener, at den protest har mere værdi end en blank stemme.
- De blanke stemmer tæller ingenting. Selvom 51 procent går ned og stemmer blankt på valgdagen, er der stadig 179 folketingsmedlemmer i salen næste dag.
Primært unge og lavtuddannede
Valgforsker Rune Stubager er enig i, at Kim Stevnsborg nok endnu en gang vil skabe opmærksomhed, når han vælger at sætte ild til sit valgkort.
- Men i statistikken registreres han stadig bare som en, der bliver hjemme.
Dermed vil han blive en del af en statistik, der primært tæller unge mellem 18 og 22 år, indvandrede og deres efterkommere og lavt uddannede.
- Nogle af de her mennesker bliver helt opgivende, fordi debatten flyver hen over hovedet på dem, og derfor undlader de at stemme, siger Rune Stubager.
Vil gerne stemme
Det er dog ikke, fordi Kim Stevnsborg ikke kan følge med, at han vælger at holde sig langt væk fra valgstederne 5. juni.
Faktisk har han i mere end 40 år været en aktiv del af det danske politiske landskab. Først som medlem af Venstresocialisterne og derefter Enhedslisten.
Efter folketingsvalget i 2011, hvor rød blok med Helle Thorning-Schmidt (S) i front kom til magten, mistede han troen på sit parti.
- Vi fik en ny statsminister, men vi fik ikke en ny politik. Enhedslisten udnyttede ikke den magt, vælgerne havde givet dem, siger Kim Stevnsborg, som på den konto besluttede sig for, at han havde sat sit sidste kryds ved et folketingsvalg.
Han har dog ikke helt opgivet at deltage i demokratiet.
- Jeg stemmer stadig til europaparlamentsvalget, siger han og fortæller, at han faktisk håber at komme til at stemme endnu mere i fremtiden.
- Vi burde lægge ting ud til afstemning på nettet – det ville give mere indflydelse til folket. Folkestyre, slutter han.
Se hele indslaget med Kim Stevnsborg, der vil brænde sit valgkort, på TV 2 PLAY.