Valg 2019

Venstre og Liberal Alliance er klar til at fjerne uddannelsesloftet

Loftet blev blandt andet indført med støtte fra Socialdemokratiet. De åbnede allerede sidste år op for at droppe det igen.

Venstre er klar til at gå med Liberal Alliance og afskaffe det omstridte uddannelsesloft.

Det siger Tommy Ahlers, der er uddannelses- og forskningsminister.

Forslaget er en del af et ungeudspil fra Liberal Alliance, som partiet præsenterer tirsdag.

Tommy Ahlers fortæller, at en afskaffelse af loftet vil koste 300 millioner kroner om året, men at han er klar til at finde pengene, hvis ikke det betyder, at skatterne bliver hævet.

- Det er ikke en del af vores økonomiske plan at finde de 300 millioner. Så hvis vi skal sætte os ned med de partier, der gerne vil afskaffe det, så skal vi have nogle fornuftige forslag til finansiering, siger han.

Tiden er løbet fra de stramme regler på området

Uddannelsesloftet blev indført i 2016 og betød, at studerende, der havde gennemført en videregående uddannelse, ikke måtte tage endnu en uddannelse på samme niveau.

Allerede i 2017 blev reglerne ændret, så en studerende nu kan tage en ny uddannelse på samme niveau – eller lavere – end den første, seks år efter den første uddannelse.

- Vi må bare konstatere, at det fylder rigtig meget derude. Det sender et politisk signal om, at du ikke må blive klogere, og at du ikke må lave fejl, siger Tommy Ahlers.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, viser det, at tiden er løbet fra de stramme regler, der har været omkring uddannelserne.

- Det er jo ikke kun uddannelsesloftet men også fremdriftsreformen, hvor de studerende skulle igennem studiet hurtigst muligt for at komme ud på arbejdsmarkedet, som tiden er løbet fra. Hele den filosofi, der var for nogle år siden, om at de studerende talte med i arbejdsudbuddet, der blandt andet skulle presse så mange arbejdestimer ud af danskerne som muligt, bliver det her et brud med, siger han.

De røde partier vil også afskaffe loftet

Loftet blev blandt andet indført med støtte fra Socialdemokratiet. De åbnede allerede sidste år op for at droppe det igen.

- Det er et udmærket princip, at du skal bruge den uddannelse, du har taget. Men jeg kan bare se, at uddannelsesloftet har skabt en følelse, der har sat sig i mange flere end dem, der er direkte berørt af det. En følelse af, at man ikke må begå fejl, og hvis man fejler, misser man muligheden for at uddanne sig. Det er farligt, sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til Berlingske i juni sidste år.

SF vil fjerne det med det samme

Resten af rød blok går også ind for at afskaffe loftet.

Hos SF ser man det som en god nyhed, at flere partier nu er med på at afskaffe uddannelsesloftet. De mener, at det allerede skal væk inden vinteroptaget, så det ikke rammer flere studerende.

- Det er dybt urimeligt, at der bliver lagt bånd på de studerende og deres studievalg. De bør i stedet have alle muligheder for at blive klogere og måske endda fejle undervejs, siger Jacob Mark, der er uddannelsesordfører for SF.

K er imod

Regeringspartiet De Konservative vil fastholde uddannelsesloftet.

Det siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til Ritzau.

- De Konservative mener det samme om uddannelsesloftet, som vi hele tiden har gjort. Nemlig at det er meget fair, at vi stiller krav om, at man lige anvender den uddannelse, man har taget, i et par år, inden man kaster sig noget på tilsvarende niveau, siger hun.